Πως θα παρουσιαζόταν το ελληνικό πρωτάθλημα σε μία έκδοση με είκοσι θέσεις που θα θύμιζε την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ; Το επισκύριο κοινό ψήφισε!
Όπως οι περισσότερες χώρες, έτσι και η Ελλάδα μας, διαθέτει πληθώρα ιστορικών σωματείων. Δεν γινόταν κι αλλιώς στην περίπτωση μας, αφού η πλούσια κοινωνικοπολιτική ιστορία συνδέεται με την αθλητική.
Στην παρούσα θεματική ενότητα, σας ζητήσαμε να επιλέξετε 20 ομάδες με σκοπό να συνθέσουμε την ιδανική ελληνική “Πρέμιερ Λιγκ”. Όμως, υπήρχαν κάποιες ιδιαίτερες γεωγραφικές προϋποθέσεις. Κάθε ημέρα ψηφίζαμε για ένα διαφορετικό γεωγραφικό τμήμα. Ίσως πολλοί να σκεφτούν πως θα ήταν πιο εύκολο (ίσως και πιο δίκαιο) να σας ζητήσουμε να επιλέξετε απευθείας 20 ονόματα, να τα συγκεντρώσουμε και να τα παρουσιάσουμε. Όμως τότε το πιθανότερο είναι να έμεναν έξω ομάδες από μικρές σε πληθυσμό περιοχές. Εμείς θέλαμε να δώσουμε μια σχετική ισορροπία στον χάρτη. Εφόσον υπήρξε τόσο μεγάλη ανταπόκριση στο εγχείρημα, και σας ευχαριστούμε θερμά για αυτό, μπορούμε σε μεταγενέστερο στάδιο να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μια 20αδα άνευ γεωγραφικών περιορισμών εξαρχής. Στο παρόν άρθρο θα επιχειρήσουμε να αιτιολογήσουμε το φορμάτ των επιλογών μας. Δηλαδή, γιατί αναμείξαμε τα νησιά Ιονίου και Αιγαίου, γιατί χωρίσαμε την Αττική σε 4 κομμάτια και ούτω καθεξής.
Μοίρασμα των θέσεων στα αστικά κέντρα
Ο αρχικός τρόπος με τον οποίον μοιράσαμε τις θέσεις ήταν ο εξής: 9 ομάδες από αστικά κέντρα, 9 ομάδες από επαρχία, 2 ομάδες ανεξαρτήτως περιορισμού. Η σκέψη ήταν πως Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είχαν 5+4 ή 6+3 κλαμπ, ενώ οι άλλες πόλεις θα είχαν 9 εκπροσώπους. Ακόμη, δύο ομάδες θα πλαισίωναν το ρόστερ, ανεξαρτήτως καταγωγής. Η λογική ήταν να συνδυάσουμε αγωνιστικά, ιστορικά και πληθυσμιακά κριτήρια, δίνοντας ένα εύρος στον χάρτη.
Όλοι γνωρίζουμε πως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο πληθυσμός της Ελλάδας βρίσκεται κατά το ήμισυ σε αυτά τα δύο αστικά κέντρα, θα έπρεπε να δώσουμε περίπου τις μισές διαθέσιμες θέσεις.
Δεδομένου ότι η Αττική έχει πάρα πολλές ομάδες που έχουν ιστορικά πρωταγωνιστήσει στην Α’ Εθνική, σίγουρα κάποια θα αδικείτο. Προσπαθήσαμε να μοιράσουμε τα “εισιτήρια” ανά τομέα. Ένα στο κέντρο της Αθήνας, ένα στον Πειραιά, ένα στα πυκνοκατοικημένα δυτικά προάστια, ένα στα νοτιοανατολικά. Τα βόρεια προάστια δεν είχαν εκπροσωπηθεί μέχρι πέρσι στην πρώτη κατηγορία. Μπορούσαν να μπουν στην ψηφοφορία με τον κεντρικό τομέα, όμως ήταν ήδη κορεσμένος με τόσες μεγάλες ομάδες. Έτσι, επιλέξαμε να τον βάλαμε μαζί με τα νοτιοανατολικά, στα οποία συναντάμε λιγότερο μεγάλα ονόματα.
Στη Θεσσαλονίκη ήταν ακόμη πιο δύσκολα αφού Άρης, Ηρακλής, ΠΑΟΚ εδρεύουν στο κέντρο της πόλης. Διαχρονικά η Θεσσαλονίκη είχε τρεις ομάδες στην Α’ Εθνική και μερικές φορές τέσσερις με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Δώσαμε δύο εισιτήρια ανεξαρτήτως “διχοτόμησης”, βλέποντας και κάνοντας στην πορεία…
Άρα είχαμε ήδη 6 εισιτήρια σε αστικά κέντρα και υπολογίζαμε 9. Με ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να μην έχουν ψηφιστεί, δώσαμε wild cards και συμπλήρωσαμε το αρχικό πλάνο.
Μοίρασμα των θέσεων στην επαρχία
Πάμε στην επαρχία. Εδώ κι αν ήταν δύσκολα, αφού οι απομακρυσμένες περιοχές διψάνε για ποδόσφαιρο και έπρεπε να δώσουμε επιλογές για ψηφοφορία. Η πρώτη σκέψη ήταν περίπου η εξής:
1 ομάδα από Ήπειρο (4 νομοί)
1 ομάδα από Θεσσαλία (4 νομοί)
1 ομάδα από Κρήτη (4 νομοί)
1 ομάδα από Πελοπόννησο (7 νομοί)
1 ομάδα από Στερεά Ελλάδα (6 νομοί, εκτός Αττικής)
1 ομάδα από τη νησιωτική Ελλάδα (9 νομοί)
3 ομάδες από Μακεδονία & Θράκη (15 νομοί, εκτός Θεσσαλονίκης)
Αν προσθέσουμε όλους τους διαθέσιμους νομούς βγάζουμε άθροισμα 49. Αν αφαιρέσουμε τα νησιά που είναι ειδική περίπτωση πάντοτε στα ελληνικά δεδομένα, πάμε στους 40. Αν θέλουμε κατά μέσο όρο 1 κλαμπ αν 5 νομούς, και τους διαιρέσουμε με το 40, προκύπτουν 8 ομάδες. Προσθέτουμε και 1 από τα νησιά, και έχουμε τις 9 ζητούμενες!
Γιατί τώρα επιλέξαμε να ζητήσουμε μια ομάδα από τις περιφέρειες Ιονίου, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου; Ο λόγος, όπως αναφέρθηκε και στο αντίστοιχο ποστ εκείνη την ημέρα, είναι πως η συμμετοχή των ομάδων από αυτές τις περιοχές στην Α’ Εθνική είναι διαχρονικά μικρή, ενώ και ο πληθυσμός είναι περιορισμένος για να στηρίξει περισσότερες ομάδες. Σίγουρα όλα αυτά είναι μόνο θεωρίες. Μακάρι να μπορούσαμε να δούμε σε μια αγωνιστική περίοδο ταυτόχρονα μια ομάδα από Ρόδο, μια ομάδα από Κέρκυρα και μια από Λέσβο στην Πρώτη Κατηγορία.
Όσον αφορά τώρα τη Βόρεια Ελλάδα, επίσης είναι περίεργη η κατανομή. Η Θράκη είναι το μόνο γεωγραφικό διαμέρισμα με 3 νομούς, ενώ η Μακεδονία είναι το μόνο με 13 (αφαιρούμε Θεσσαλονίκη και έχουμε 12). Διαλέξαμε να δώσουμε ένα εισιτήριο στην Κεντρική Μακεδονία με Σέρρες, Βέροια, Κατερίνη κλπ. Ενώ δώσαμε από κοινού δύο εισιτήρια σε Δυτική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, λαμβάνοντας υπόψιν πως οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν πολλά μεγάλα ονόματα να γειτνιάζουν. Παραδείγματος χάρη, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συναντάμε Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή!
Η τελική εικόνα και τα συμπεράσματα
Αφού συμπληρώσαμε τις 18 ομάδες, ψάχναμε άλλες δύο για να κλείσουν το παζλ. Η πρώτη σκέψη ήταν να ζητήσουμε μια ομάδα από τα αστικά κέντρα και μια από επαρχία, για να ικανοποιηθεί και ο κόσμος που ζητούσε Απόλλωνα Σμύρνης και Απόλλωνα Πόντου. Υπήρχε όμως και η αντίπερα όχθη που έλεγε πως φορτώσαμε την Αθήνα και ήθελε περισσότερες ομάδες της περιφέρειας. Οπότε το αφήσαμε αποκλειστικά στο κοινό, ανεξαρτήτως περιορισμών, και το αποτέλεσμα έδωσε Ολυμπιακό Βόλου και Καλαμάτα.
Κρίνοντας την τελική εικόνα του χάρτη, βλέπουμε πως είναι άρτια διαμοιρασμένες οι ομάδες. Ίσως, κάνοντας τον απολογισμό και την αυτοκριτική, να έπρεπε να δώσουμε ένα παραπάνω εισιτήριο από κοινού σε ομάδες Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, αλλά το κοινό ούτως ή άλλως επέλεξε την Καλαμάτα, οπότε κατά κάποιο τρόπο καλύφθηκε το κενό.
Παραθέτουμε και τον χάρτη της φετινής Σούπερ Λιγκ 1 για να γίνουν οι ανάλογες συγκρίσεις, έχοντας πάντα ως δεδομένο πως στη μια περίπτωση μιλάμε για 14 ομάδες και στην άλλη για το ουτοπικό σενάριο των 20.
Και ναι, είναι όντως ουτοπικός ο αριθμός των 20. Αλλά οι 16 ή οι 18 όχι και τόσο. Μπορεί οι 14 ομάδες να έχουν αυξήσει τον ανταγωνισμό, αλλά πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για να υπάρξει περισσότερος χώρος για περιοχές που διψάνε για ποδόσφαιρο. Ακόμη κι αν η εν λόγω λύση βρεθεί στο να γίνει πιο δυνατό το πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας. Εξάλλου, δεν πάει πολύς καιρός από όταν μιλούσαμε για το σενάριο των 12 ομάδων στην Α’ και 12 στη Β’, οπότε με 14 και 20 στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες, ίσως πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι.
Ελπίζουμε να ευχαριστηθήκατε αυτήν τη θεματική ενότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες όσο και εμείς! Αποτέλεσε ένα παιχνίδι που μπορεί να δώσει ένα δείγμα συμπερασμάτων. Ο κόσμος θέλει κάτι το “διαφορετικό” στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θέλει περισσότερους Δαυίδ αντί για Γολιάθ και αυτό είναι κάτι που οι υπεύθυνοι πρέπει να λάβουν σοβαρή υπόψιν, σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο.
Σας ευχαριστούμε ειλικρινώς πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας! Θα επανέλθουμε σύντομα, όσο το επιτρέπουν οι προσωπικές υποχρεώσεις, με κάποια νέα θεματική ενότητα. Λαμβάνουμε σοβαρά σκέψη και την πρόταση κάποιων αναγνωστών για την ανάδειξη της ελληνικής “Τσάμπιονσιπ”. Σίγουρα πάντως, κάτι όμορφο θα βρούμε να μοιραστούμε μαζί σας! Να είστε όλες και όλοι καλά! Και πάντοτε περήφανοι για τις ομάδες σας και τα ιδανικά τους!
ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;
- Κάνε like στην Επίσκυρο στο Facebook
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο Instagram
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο Twitter
- Κάνε εγγραφή στο κανάλι της Επίσκυρου στο YouTube
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο TikTok