Η ιστορία πίσω από τους Σακαφλιάδες

Η ιστορία πίσω από τους Σακαφλιάδες

Η ιδιαίτερη ονοματοδοσία του συνδέσμου φιλάθλων του ΑΟ Τρίκαλα, με αφορμή τον θάνατο ενός παλαιού κρατούμενου των τοπικών φυλακών.

Ο ΑΟΤ εδρεύει στην πόλη των Τρικάλων και αποτελεί μια εκ των ιστορικότερων ομάδων της Θεσσαλίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος. Ποιά ειναι όμως η δύναμη που πηγάζει μέσα του και χάρη σε αυτήν έχει καταφέρει να γράψει ιστορία; Μα φυσικά οι οπαδοί του, για το όνομα των οποίων θα αναφερθούμε αναλυτικά παρακάτω.

Η κεντρική οπαδική βάση του ΑΟΤ έχει σαν παρατσούκλι τη λέξη «Σακαφλιάδες», αλλά ποιος πραγματικά ήταν ο Σακαφλιάς, και τι σχέση έχει με την πόλη των Τρικάλων;

Δύο θεωρίες, κοινή κατάληξη τα Τρίκαλα

Για να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, σε περασμένες δεκαετίες. Πιο συγκεκριμένα ο Σακαφλιάς συναντάται την περίοδο του μεσοπολέμου, περί το 1930, ως ένας Αθηναίος που κατηγορήθηκε για αρκετά μικροεγκλήματα αλλά και τον φόνο του σπιτονοικοκύρη του. Το πραγματικό όνομα του μάλλον δεν ήταν αυτό, αλλά το χρησιμοποιούσε ως παρατσούκλι και πιθανώς ψευδή ταυτότητα. Σακαφλιάς σημαίνει ο φίλος της σάρκας. Αυτό το προσωνύμιο είχε κολλήσει στον Αθηναίο εργάτη, εξαιτίας της φήμης πως πέραν από “μάγκας”, είχε αρεσκεία στις θηλυκές υπάρξεις.

Η ιστορία λέει πως ενώ υποστήριξε πως ο θάνατος του σπιτονοικοκύρη του ήταν πάνω σε διαπληκτισμό, κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε για φόνο εκ προμελέτης, στο σωφρονιστικό τμήμα της πόλης των Τρικάλων. Και κάπου εδώ αρχίζει να συνδέεται το όνομα του με την θεσσαλική πόλη.

“Στα Τρίκαλα στα δυο στενά, σκοτώσανε τον Σακαφλιά”

Η μία θεωρία αναφέρει την πιθανή εκτέλεση του καταδικασμένου στην πλατειά των Τρικάλων, όπως συνηθιζόταν τότε. Η δεύτερη και πιο πιθανή αναφέρεται στον φόνο του από συγκρατούμενους του.

Η ίδια θεωρία υποστηρίζει πως προσπάθησε να πάρει μεγαλύτερη θέση στον υπόκοσμο της φυλακής από όσο άρμοζε σε κάποιον με το δικό του ελαφρύ ποινικό παρελθόν, και έτσι δολοφονήθηκε. Αργότερα, ο Βασίλης Τσιτσάνης έκανε γνωστή την ιστορία του Σακαφλιά μέσα από το τραγούδι του. Αν και ο ίδιος γνώριζε πως ο Σακαφλιάς δεν σκοτώθηκε στα δυο στενά (σημείο που οριοθετεί την παλιά πόλη) των Τρικάλων, χρησιμοποίησε τις λέξεις λόγω ποιητικής αδείας.

Ο θρύλος του είχε αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις τόσο στις φυλακές όσο και στην τοπική κοινωνία των Τρικάλων. Κάπως έτσι, επιλέχθηκε από τους φιλάθλους του ΑΟΤ ως όνομα.

Μάλιστα, φέτος ο σύνδεσμος των “Σακαφλιάδων” κλείνει τα 20 χρόνια ζωής και προσφοράς είτε σε κοινωνικό επίπεδο, είτε όσον αφορά τα κοινά της αγαπημένης τους ομάδας.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Related posts

Ολυμπιακός Χαλκίδας: Ένας άλλος ερυθρόλευκος έφηβος!

Τρίγλια: Η Αναγέννηση από… τις στάχτες

Η ιδανική ελληνική “Πρέμιερ Λιγκ”!