Η παρ’ ολίγον παρουσία της Καβάλας στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στην πρώτη μόλις χρόνια της ιστορικής ύπαρξής της.
Ο ΑΟ Καβάλα με την ίδρυση του τον Σεπτέμβριο του 1965 έδειξε μια δυναμική που στην ουσία αποτελούσε προϊόν του ενθουσιασμού από την ένωση των Ηρακλή ΑΕΚ και Φιλίππων. Δημιούργησε ένα ισχυρό σύνολο με στόχο να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και να πετύχει την άνοδο.
Το Κύπελλο Ελλάδος λοιπόν αποτελούσε μεγάλη ευκαιρία για τη νεοσύστατη ομάδα ώστε να δείξει τα ‘‘δόντια’’ της με πρώτο θύμα τον Άρη που ηττήθηκε 1-0 στην Καβάλα στην φάση των 32. Στους 16 ο ΑΟΚ κέρδισε 3-1 την Α.Ε. Χαλανδρίου και στους προημιτελικούς σε μία επιβλητική εμφάνιση κέρδισε με 4-1 την Προοδευτική.
Το πρόβλημα διεξαγωγής του ημιτελικού
Τα προβλήματα για τη διοργάνωση ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των ημιτελικών. Στο πρώτο ζευγάρι κληρώθηκαν ο Ολυμπιακός και τα Τρίκαλα, με τους “ερυθρόλευκους” να παίρνουν εύκολα την πρόκριση με νίκη 5-0. Το άλλο ζευγάρι ήταν μεταξύ ΑΕΚ – Α.Ο. Καβάλα, όπου η κληρωτίδα έβγαλε γηπεδούχο την ΑΕΚ.
Ο ΑΟΚ ζήτησε ο αγώνας να γίνει στην Καβάλα, με βάση έναν κανονισμό της εποχής που έλεγε πως αν σε ζευγάρι ημιτελικού γύρου η μία από τις 2 ομάδες προερχόταν από τη Βόρεια Ελλάδα, τότε αυτόματα οριζόταν γηπεδούχος.
Η ΑΕΚ δεν το δέχθηκε με την αιτιολόγηση ότι ο κανονισμός αυτός αφορούσε μόνο τις ομάδες της Θεσσαλονίκης και όχι όλες ανεξαιρέτως της Βόρειας Ελλάδας. Η ΕΠΟ για να συμβιβάσει τα πράγματα όρισε τον αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο (Καυτανζόγλειο στις 7 Ιουλίου). Όμως ο ΑΟΚ αρνήθηκε να αγωνιστεί, επιμένοντας πως ο αγώνας έπρεπε να γίνει στην Καβάλα.
Η στάση του φιναλίστ Ολυμπιακού
Την ίδια μέρα, η διοίκηση του άλλου φιναλίστ, Ολυμπιακού, έστειλε επιστολή προς την ΕΠΟ. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την απόφασή της να μην μετάσχει στον τελικό, διαμαρτυρόμενη ότι είχε προκαταβολικά ζητήσει τη μετάθεσή του για το ξεκίνημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Η πρόθεση αυτή στηριζόταν στον προγραμματισμό για την προετοιμασία της ομάδας για το ερχόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Παράλληλα, έκανε επίθεση στη διοίκηση της ομοσπονδίας για τα τεκταινόμενα στον άλλο ημιτελικό, υποστηρίζοντας ανοιχτά την ομάδα της Καβάλας. Έπειτα από τις ανακοινώσεις της Καβάλας και του Ολυμπιακού, η ομοσπονδία με ανακοίνωση της στις εφημερίδες ξεκαθάρισε πως το επίμαχο άρθρο του Κανονισμού Κυπέλλου Ελλάδος ανέφερε τα παρακάτω:
“Ο εις των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδος θα τελείται υποχρεωτικώς εν Θεσσαλονίκης εφόσον μετέχει τούτων ομάς σωματείου Θεσσαλονίκης. Εφόσον όμως δεν έχει προκριθεί ομάς σωματείου εκ Θεσσαλονίκης, αλλά τοιαύτη σωματείου άλλης πόλεως της Βορείου Ελλάδος ο εις των ημιτελικών θα τελείται εις την έδρα του σωματείου το οποίο ήθελε ευνοηθεί από την κληρώσεως εφόσον το αντίπαλο σωματείον δεν είναι της περιοχής Αθηνών – Πειραιώς”.
Ανακήρυξη κυπελλούχου άνευ αγώνων
Εν τέλει η ομοσπονδία βρήκε τη μέση λύση. Αποφάσισε μετά από πολλές συνεδριάσεις το παιχνίδι Καβάλα – ΑΕΚ να γίνει στις 7 Ιουλίου στο Καυτανζόγλειο Στάδιο. Όμως, ο Ολυμπιακός είχε αφήσει ελεύθερους τους ποδοσφαιριστές του για διακοπές στις 7 Ιουλίου μετά από μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση. Ενώ και ο προπονητής των «ερυθρολεύκων», Μάρτον Μπούκοβι, είχε επίσης προγραμματίσει να αναχωρήσει από την Ελλάδα στις 7 Ιουλίου. Τελικά η ΑΕΚ κέρδισε την πρόκριση χωρίς αγώνα. ενώ ο τελικός δεν έγινε ποτέ. Η ΕΠΟ ανακήρυξε λίγο αργότερα την ΑΕΚ κυπελλούχο Ελλάδας για την αγωνιστική περίοδο 1965-66.
Για όλους τους Καβαλιώτες ακόμα και σήμερα αυτή η χρονιά συνοδεύεται από ένα τεράστιο ΑΝ… Μάλιστα, σε μια συνέντευξη του ο τότε αρχηγός της ομάδας (που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας) Παύλος Κούντουρας είχε πει ότι ‘’Έπρεπε να κατέβουμε να παίξουμε έστω και στην Θεσσαλονίκη’’.
ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;
- Κάνε like στην Επίσκυρο στο Facebook
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο Instagram
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο Twitter
- Κάνε εγγραφή στο κανάλι της Επίσκυρου στο YouTube
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο TikTok