Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου στο αγωνιστικό σκέλος για να παρέχει θέαμα και ανταγωνισμό ευρωπαϊκού επιπέδου.
Στο μάθημα της Ιστορίας στο σχολείο, μαθαίναμε πως η Ελλάδα είχε διαχρονικά μία απόκλιση δύο δεκαετιών στην εξέλιξη της σε σύγκριση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ένα γεγονός αρκετά οξύμωρο με βάση την πεποίθηση πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές αξίες πηγάζουν από την πατρίδα μας. Λίγο όμως η οθωμανική κατοχή, λίγο οι πόλεμοι από το 1895 έως το 1949 με μικρά μόνο διαλείμματα, λίγο η βαλκανική νοοτροπία του “προτιμώ να ζω καλά εις βάρος των τριγύρω μου” δημιουργούσαν την καθυστέρηση της κοινωνικοπολιτικής προόδου.
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ
Η φράση “Η Ευρώπη της αμαξάς και η Ελλάδα του κάρου” δεν γινόταν να μη βρει εφαρμογή στον αθλητισμό, τη μικρογραφία της κοινωνίας. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, το ποδόσφαιρο μας γίνεται πιο ανταγωνιστικό και πιο ελκυστικό στο μάτι, τείνοντας να πλησιάσει έστω λίγο την “ευρωπαϊκή άμαξα”.
Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός κέρδισε τον ΠΑΟΚ, στη μεγαλύτερη ήττα στα μεταξύ τους παιχνίδια στην Τούμπα από το 1965, ενώ αντίστοιχα ο ΠΑΟΚ είχε επίσης πετύχει τέσσερα γκολ στο ματς του πρώτου γύρου στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” για πρώτη φορά έπειτα από το μακρινό 1976, ενισχύει το παραπάνω επιχείρημα. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο αντέδρασε και πήρε “εκδίκηση”, αλλά αν επρόκειτο για παιχνίδια Κυπέλλου θα έπαιρνε και την πρόκριση, καθώς στον πρώτο αγώνα είχε σκοράρει δύο γκολ έναντι ενός του ΠΑΟΚ χθες.
Σκοράρεις τέσσερα; Θα βάλω πέντε!
Όμως, το εν λόγω φαινόμενο αγωνιστικής ρεβάνς δεν συμβαίνει μόνο φέτος. Αρκεί να θυμηθούμε επιγραμματικά μερικά παραδείγματα ακόμη. Στο πρώτο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός στο νέο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας πέρσι, η Ένωση κέρδισε με 3-0 στο ματς Κυπέλλου. Μερικές εβδομάδες αργότερα ο Ολυμπιακός όχι μόνο ανταπέδωσε τα τρία “τεμάχια”, αλλά “έσπασε και το ρόδι” της πρώτης (και μοναδικής μέχρι σήμερα) ήττας του νέου γηπέδου στους ελληνικούς αγώνες.
Το ίδιο συμβαίνει και στους αγώνες ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός, αφού βλέπουμε τη μία εβδομάδα τον ΠΑΟΚ να κερδίζει εντός έδρας 2-1 και την επόμενη να ηττάται 0-1. Αντιστοίχως, μπορούμε να θυμηθούμε ότι ο Παναθηναϊκός βρισκόταν ένα βήμα πριν την κατάκτηση του πρωταθλήματος πέρσι, και εξαιτίας της ήττας από τον Ολυμπιακό μία αγωνιστική πριν το φινάλε, η ΑΕΚ τον προσπέρασε.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι αποστάσεις ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες με αλφαβητική σειρά, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, έχουν εξαλειφθεί. Όλοι μπορούν να χάσουν και να κερδίσουν ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ.
Όμως, η αγωνιστική πρόοδος δεν σταματάει εδώ. Ο Άρης νικάει ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ενώ αποκλείει την ΑΕΚ από το Κύπελλο. Ο ΟΦΗ κερδίζει ΠΑΟΚ, Άρη, ΑΕΚ αλλά βρίσκεται χαμηλά στη βαθμολογία. Ο Ατρόμητος κόντραρει στα ίσα τον Παναθηναϊκό και ο Πανσερραϊκός το ίδιο την ΑΕΚ. Και έχουμε και το φετινό φαινόμενο που ακούει στο όνομα ΠΑΣ Λαμία. Μια ομάδα που εμπνέει την εμπιστοσύνη πως μπορεί να κόψει βαθμούς από οποιοδήποτε αντίπαλο στα πλέι-οφ. Για το κυνήγι της έκτης θέσης και το διαχρονική αλλαγή σκυτάλης αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο.
Το όφελος στην εξέδρα
Όλα αρχίζουν και καταλήγουν στους δημιουργούς του ποδοσφαίρου, τον λαό. Όταν παρακολουθείς ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και ελπίζεις σε νίκη κάθε σαββατοκύριακο, διαθέτεις ασφαλώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον (εδώ έρχεται και το όφελος των χορηγών). Όμως, το βασικότερο είναι πως χωρίς να το καταλαβαίνουμε άμεσα, μειώνεται η βία. Μα πως; Πόσες φορές έχουμε δει τους γνωστούς ανεγκέφαλους να μπαίνουν στο γήπεδο μετά από συντριβή της ομάδας τους και να τα κάνουν όλα “Γης Μαδιάμ”; Όταν όμως οι Χ-Ψ φίλαθλοι, ξέρουν πως η δική τους ομάδα νίκησε με τέσσερα γκολ σε προηγούμενο ματς τους αντιπάλους που τους κέρδισαν σήμερα, ή θα ελπίζουν πως θα απαντήσουν στο εκτός έδρας με αντίστοιχη “τεσσάρα”, θα μείνουν ήσυχοι!
Πολύ απλά, μειώνονται οι αποστάσεις και το έλλειμμα “αισθήματος δικαίωσης”. Μπορεί να αργήσαμε μερικές δεκαετίες, όπως δυστυχώς έχουμε συνηθίσει άλλωστε γενικότερα, όμως πλέον κύριοι, έχουμε πρωτάθλημα! Σίγουρα θέλει ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ακόμη, όμως βαδίζουμε σωστά. Ας ακολουθήσουμε και οι φίλαθλοι τον εξευρωπαϊσμό. Μόνο κοινωνικά οφέλη θα αποκομίσουμε!
ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;
- Κάνε like στην Επίσκυρο στο Facebook
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο Instagram
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο Twitter
- Κάνε εγγραφή στο κανάλι της Επίσκυρου στο YouTube
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο TikTok