Οι 17 ομάδες με μια συμμετοχή στην Α' Εθνική

Οι 17 ομάδες με μια συμμετοχή στην Α’ Εθνική

Οι 17 ομάδες που κατέγραψαν έστω μία παρουσία στην Α’ Εθνική, κερδίζοντας μία θέση στην ιστορική λίστα της κορυφαίας εγχώριας βαθμίδας.

Διαχρονικά στην Πρώτη Εθνική Κατηγορία, από τότε που υφίσταται το ελληνικό ποδόσφαιρο στη χώρα μας, έχουν αγωνιστεί συνολικά 77 ομάδες, είτε αυτό λέγεται Πανελλήνιο πρωτάθλημα είτε Α’ Εθνική. Από αυτές κάποιες μετράνε πάρα πολλές συμμετοχές, διακρίσεις κτλπ, άλλες μετράνε λιγότερες συμμετοχές και κάποιες άλλες μετράνε ελάχιστες.

Υπάρχουν όμως και αυτές οι ομάδες με μόνο μία συμμετοχή, η οποία όμως ήταν αρκετή ώστε να γράψουν ιστορία και να μπουν στην κορυφαία κατάταξη όλων των ελληνικών συλλόγων στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας μας. Στο κάδρο αυτό της μιας συμμετοχής βρίσκονται λοιπόν 17 ομάδες, οι 10 εκ των οποίων είναι από την επαρχία.

Πολλοί βέβαια δεν θα τις θυμούνται καν αυτές τις ομάδες, και ακόμη περισσότεροι δεν θα τις γνωρίζουν, διότι η συμμετοχή των περισσότερων εξ αυτών στην Α’ Εθνική ήταν πριν από την δεκαετία του ’70. Μόλις τρεις ήταν μετέπειτα από αυτήν.

Πλέον, από αυτές τις ομάδες σχεδόν καμία δεν αγωνίζεται στις επαγγελματικές κατηγορίες. Σχεδόν όλες βρίσκονται στο τοπικό πρωτάθλημα του νομού ή της περιοχής τους, άλλες διαλύθηκαν εντελώς στην πορεία του χρόνου ενώ άλλες συγχωνεύτηκαν. Μόνο δύο αγωνίζονται στη Β’ Εθνική Κατηγορία.

Θρασύβουλος Φυλής

Ο ΑΟ Θρασύβουλος Φυλής ιδρύθηκε το 1938 στην Αθήνα. Ο σημαντικός στόχος για την άνοδο του Θρασυβούλου στην Α’ Εθνική Κατηγορία επιτυγχάνεται τον Μάιο του 2008 καθώς τερμάτισε δεύτερος στη Β’ Εθνική. Κατά την αγωνιστική περίοδο 2008/09 συμμετείχε στην Πρώτη Κατηγορία, όμως όχι για πολύ, διότι υποβιβάστηκε αμέσως τερματίζοντας στη 16η θέση, τελευταία του βαθμολογικού πίνακα με μόλις 14 βαθμούς.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου, προπονητής διετέλεσε ο Σάκης Τσιώλης ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο πόστο και το προγενέστερο έτος. Ο Θρασύβουλος αυτό που έχει να θυμάται από το γρήγορο πέρασμα του στην Α’ Εθνική είναι η ισοπαλία με την ΑΕΚ 3-3 στο πρωτάθλημα, ενώ στο κύπελλο έφθασε μάλιστα μέχρι τα ημιτελικά κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ με 4-2! Όλες αυτές οι αναμετρήσεις έλαβαν χώρα στο στάδιο της Φυλής.

Η επόμενη σεζόν 2009/10 βρίσκει τους “πράσινους” στη Β’ Εθνική ωστόσο το highlight της χρονιάς εκείνης ήταν η νίκη με 1-0 στη παράταση και ο αποκλεισμός της ΑΕΚ στη Δ’ φάση του Κυπέλλου Ελλάδος. Από την περίοδο 2013/14 βρίσκεται μονίμως στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Δυτικής Αττικής και φέτος θα αγωνίζεται στη Β’ Τοπική Κατηγορία. Τέλος, μετράει και 7 συμμετοχές στη Β’ Εθνική.

ΦΑΣ Νάουσα

Ο Φιλοπροοδευτικός Αθλητικός Σύλλογος Νάουσα ιδρύθηκε στις 5 Αυγούστου 1962. Τη σεζόν 1992/93 άπαντες κρατούν την υπόσχεση και η λαοφιλής ομάδα της Νάουσας κατακτά πανηγυρικά την πρώτη θέση στη Β΄Εθνική Κατηγορία με προπονητή τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Ανεβαίνει στην Α’Εθνική όπου γράφεται η πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του συλλόγου. Στις 22 Αυγούστου 1993 δίνει τον πρώτο αγώνα της ιστορίας της με αντίπαλο την ΑΕ Λάρισας εντός έδρας, γνωρίζοντας την ήττα. Από την σεζόν 2019/20 μέχρι και φέτος αγωνίζεται στην Πρώτη Κατηγορία του Τοπικού της Ημαθίας, ενώ στο παρελθόν έχει αγωνιστεί και 24 φορές στη Β’ Εθνική.

Ασπίς Ξάνθης

Ο ΑΠΣ Ασπίς Ξάνθης ιδρύθηκε το 1922. Tην περίοδο 1939/40, η “Ασπίδα” σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της, διότι κατάφερε και ήταν μία εκ των 14 ομάδων που συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς! Η πρώτη διάκριση μεταπολεμικά σημειώθηκε την περίοδο 1956/57, όταν η ομάδα της Ξάνθης, κατόρθωσε να φτάσει ως την προημιτελική φάση (τους «8») του Κυπέλλου Ελλάδας και να αποκλειστεί εκεί από τον Ηρακλή. Πλέον, τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται και αυτή στο τοπικό πρωτάθλημα της Ξάνθης.

Παναργειακός

Ο Παναργειακός Αθλητικός Προοδευτικός Όμιλος Άργους ιδρύθηκε το 1926. Το 1957, ως πρωταθλητής Αργολιδοκορινθίας, συμμετείχε στον Νότιο Όμιλο του Περιφερειακού Πρωταθλήματος με αντιπάλους τους ΟΦΗ, Παναχαϊκή και Ολυμπιακό Χαλκίδας, ανάμεσα στους οποίους και κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος και να κερδίσει την ιστορική συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1957 που διεξήχθη με δέκα ομάδες: από την Αθήνα τους Παναθηναϊκό, Απόλλωνα και Πανιώνιο, από τον Πειραιά τους Ολυμπιακό, Εθνικό και Προοδευτική, από τη Θεσσαλονίκη τους Άρη και ΠΑΟΚ και την πρωταθλήτρια του Βορείου Ομίλου του Περιφερειακού Πρωταθλήματος, τη Δόξα Δράμας.

Από την αγωνιστική περίοδο 2024/2025 θα αγωνίζεται στη Super League 2 καθώς την περασμένη αγωνιστική σεζόν κατάφερε και εξασφάλισε την άνοδο στην κατηγορία μετά από 27 ολόκληρα χρόνια. Τέλος, μετράει 17 συμμετοχές στη Β’ Εθνική.

Ολυμπιακός Λουτρακίου

Ο Ολυμπιακός Λουτρακίου ιδρύθηκε το 1928. Την περίοδο 1955/56 μετείχε στη Β’ προκριματική φάση για την πρόκριση στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Ελλάδας, με αντιπάλους τον Ολυμπιακό, τον Εθνικό Πειραιά, την Παναχαϊκή και τον ΟΦΗ. Έχει 5 συμμετοχές στη Β’ Εθνική. Από το 2010 ο Ολυμπιακός Λουτρακίου αγωνιζόταν στην Α’ κατηγορία ΕΠΣ Κορινθίας. Το 2017 ο σύλλογος υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Β’ κατηγορία και πλέον βρίσκεται και πάλι στην Α’.

ΑΕ Νίκαιας

Η Aθλητική Ένωση Νίκαιας είναι ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο στην Αττική και ιδρύθηκε το 1948. Το 1958/59 διεκδίκησε τη συμμετοχή της στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 1958/1959 αλλά αποκλείστηκε από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στον διπλό αγώνα πρόκρισης (0-1, 2-2).

Κέρδισε όμως την πρόκριση για τη μοναδική συμμετοχή της στο πρώτο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας, το 1959/1960. Στη μοναδική αυτή συμμετοχή της, τερμάτισε τελευταία (16η) με 2 νίκες, 5 ισοπαλίες και 23 ήττες. Απέσπασε δύο ισοπαλίες από τον ΠΑΟΚ (1-1 στον Πειραιά και 0-0 στη Θεσσαλονίκη) και επικράτησε εντός έδρας με 3-0 επί του Παγκορινθιακού και με 3-2 επί του Μεγάλου Αλέξανδρου Κατερίνης. Την περίοδο 2005/06 αγωνίστηκε στη Δ’ Εθνική, υποβιβάστηκε και έκτοτε βρίσκεται συνεχώς στο τοπικό πρωτάθλημα. Τώρα αγωνίζεται στην Α’ Κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά (ΕΠΣ Πειραιά).

Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης

Ο ΜΓΣΣ Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1925. Το 1960 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και έτσι ήρθε η πιο σημαντική στιγμή του συλλόγου, η μία και μοναδική συμμετοχή του στην Α’ Εθνική τη σεζόν 1960/61. Κατέλαβε την 15η θέση (προτελευταία) και υποβιβάστηκε. Σημείωσε 3 νίκες (επί του Εθνικού Πειραιά και του Φωστήρα εντός, και επί του Παναιγιάλειου στο Αίγιο), 8 ισοπαλίες (ξεχωρίζουν αυτές με τον ΠΑΟ και τον Άρη εντός) και 19 ήττες. Τα τέρματά του ήταν 33-75. Από το 1970/71 μέχρι και σήμερα αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα της Θεσσαλονίκης. Μετράει και 6 συμμετοχές στη Β’ Εθνική.

ΑΟ Χαλκίς

Ο Αθλητικός Όμιλος Χαλκίς  (γνωστός και ως ΑΟ Χαλκίδας ή ΑΟΧ) ιδρύθηκε στις 22 Ιουλίου 1967. Την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε ανέβηκε και στην Α’ Εθνική! Η μια και μοναδική συμμετοχή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία ήταν τη σεζόν 1968/69, όμως τερματίζοντας στη 17η θέση (προτελευταία), με 7 νίκες, 8 ισοπαλίες, 19 ήττες και 38 γκολ υποβιβάστηκε αμέσως στη Β’ Εθνική. Μετράει επίσης 15 συμμετοχές στη Δεύτερη Κατηγορία και την περασμένη αγωνιστική σεζόν έπαιζε στο τοπικό της Εύβοιας τερματίζοντας στην 9η θέση, προερχόμενος από τη Γ Εθνική.

ΑΕ Κηφισιά

Η ΑΕ Κηφισιάς αποτελεί την ένωση του ΑΟ Κηφισιάς (έτος ίδρυσης 1932) και του Ελπιδοφόρου Κηφισιάς (έτος ίδρυσης 1971). Η συγχώνευση έγινε το 2012 και από τότε η Κηφισιά ακολουθεί σταθερά ακμάζουσα πορεία. Τη σεζόν 2022/23 η Κηφισιά τερμάτισε στην πρώτη θέση του Νότιου Ομίλου της Super League 2 και εξασφάλισε την άνοδο στην Πρώτη Εθνική Κατηγορία (Super League 1) του ελληνικού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Δυστυχώς, η παρουσία της Κηφισιάς αποδείχθηκε σύντομη καθώς τερμάτισε στη 13η θέση και έτσι επέστρεψε στη Super League 2. Μετράει 3 συμμετοχές στη Β’ Εθνική.

Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης

Ο Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης ιδρύθηκε το 1928. Συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα, σε μορφή εθνικής κατηγορίας, του 1959/60, κατέλαβε την προτελευταία θέση (15η) και υποβιβάστηκε. Σημείωσε 4 νίκες (ξεχωρίζουν οι νίκες με 1-0 επί του ΠΑΟΚ στην Κατερίνη και του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη), 9 ισοπαλίες (πιο σημαντικές αυτές με 0-0 με τον Παναθηναϊκό στην Κατερίνη και με την ΑΕΚ στην Αθήνα) και 17 ήττες. Τα τέρματά του ήταν 27-60. Η τελευταία Γενική Συνέλευση του ΑΓΣ Μέγας Αλέξανδρος πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου 1961 όπου αποφασίστηκε η μετονομασία του συλλόγου σε “Πιερικός”, τροποποιώντας τα άρθρα του καταστατικού του.

Παγκορινθιακός

Ο Παγκορινθιακός ήταν αθλητικό σωματείο το οποίο είχε προκύψει στις αρχές του 1958. Συμμετείχε στο 1ο πρωτάθλημα (1959-60) και τερμάτισε στη 13η θέση που ισοβάθμισε με τον Παναιγιάλειο στους 55 βαθμούς. Στο μπαράζ παραμονής που έγινε ηττήθηκε με 2-1 και εγκατάλειψε την Α’ Εθνική. Στη σύντομη παρουσία του στη μεγάλη κατηγορία πέτυχε 9 νίκες (ξεχωρίζουν οι νίκες με 1-0 επί του Ολυμπιακού στην Κόρινθο με γκολ του Γιώργου Κόη την πρώτη αγωνιστική 25 Οκτωβρίου 1959, με 2-0 επί του Άρη στην Κόρινθο και με 2-1 επί του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη), 7 ισοπαλίες (ξεχωρίζουν τα 0-0 με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ στην Κόρινθο) και 14 ήττες. Τα τέρματα του στο πρωτάθλημα ήταν 27-45. Την περίοδο 1961-62 έφθασε μέχρι τους ”16” του Κυπέλλου Ελλάδας.

Πειραϊκός Σύνδεσμος

Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος είναι από τα αρχαιότερα και ιστορικότερα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία της Ελλάδας καθώς ιδρύθηκε το 1894. Στο ποδόσφαιρο ήταν ο πρώτος σύλλογος του Πειραιά που δημιούργησε ανάλογο τμήμα το 1906. Το δημιούργησαν μαθητές του Γυμνασίου Πειραιά. Η μόνη συμμετοχή του στην Α’ Εθνική ήταν το 1923.

Άρης Πειραιώς

Ο Άρης Πειραιώς (επίσημη ονομασία: Αθλητικός Ποδοσφαρικός Σύνδεσμος “Άρης Πειραιώς”) με έτος ίδρυσης το 1915, διαλύθηκε το 1965. Υπήρξε ένα από τα αρχαιότερα ποδοσφαιρικά σωματεία του Πειραιά και από τα πρώτα επίσημα αναγνωρισμένα ποδοσφαιρικά σωματεία της Ελλάδας. Αγωνίστηκε στο προτελευταίο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πριν την κατοχή, δηλαδή τη σεζόν 1938/39, και έχει και 4 συμμετοχές στη Β’ Εθνική από το 1962 έως το 1965.

ΑΕΚ Καβάλας

Η ΑΕ Καβάλας (ΑΕΚ) ιδρύθηκε το 1928. Το ποδοσφαιρικό τμήμα μετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της περιόδου 1938/39, καταλαμβάνοντας τη 4η θέση του Βορείου Ομίλου με 18 βαθμούς. Πλέον βρίσκεται και αυτή στα τοπικά της Καβάλας. Έχει και μια συμμετοχή στη Β’ Εθνική την αγωνιστική σεζόν 1964/65.

Ηρακλής Σερρών

Ο ΓΣ Ηρακλής Σερρών είχε σύντομη διάρκεια ζωής καθώς ιδρύθηκε το 1929 και διαλύθηκε το 1964. Μετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα την περιόδο 1939/1940, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα του 2ου Υποομίλου του Βορρά, με 8 βαθμούς. Έχει και δύο συμμετοχές στη Β’ Εθνική, το 1962/63 και το 1963/64.

Γουδί & Ορφέας Ξάνθης

Τέλος, υπάρχουν και άλλες δύο ομάδες που έχουν συμμετοχή στην Α’ Εθνική, όμως η επίσημη χρονολογία δεν υπάρχει κάπου καταγεγραμμένη. Είναι ο ΣΠ Γουδί, ποδοσφαιρικός σύλλογος της Αθήνας με έδρα την ομώνυμη συνοικία, ο οποίος ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1906 και διαλύθηκε το 1945 και ο Αθλητικός Όμιλος Ορφέας Ξάνθης που ιδρύθηκε το 1903 και πλέον αγωνίζεται στο τοπικό της Ξάνθης. Ο δεύτερος μετράει 5 συμμετοχές στη Β’ Εθνική.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Related posts

Ολυμπιακός Χαλκίδας: Ένας άλλος ερυθρόλευκος έφηβος!

Τρίγλια: Η Αναγέννηση από… τις στάχτες

Η ιδανική ελληνική “Πρέμιερ Λιγκ”!