Όταν η Δόξα επισκεπτόταν για πρώτη φορά την Κρήτη, με κοινωνικούς σκοπούς |Αφιερώματα | Episkyros

Όταν η Δόξα επισκεπτόταν για πρώτη φορά την Κρήτη, με κοινωνικούς σκοπούς

Η σελίδα μας από την αρχή της δημιουργίας της, έθεσε στόχο να καλύπτει τις κοινωνικές πλευρές του αθλήματος, επιλέγοντας ιστορικές αναδρομές που μπορούν να αποτελέσουν φάρο στη σημερινή εποχή, κατά την οποία το αγαπημένο μας σπορ τείνει να μετατραπεί σε κάτι εντελώς αντίθετο με τον αρχικό του σκοπό, την ένωση δηλαδή των λαών και των κοινωνικών στρωμάτων.

Σε αυτό το μήκος κύματος λοιπόν, ταξιδεύουμε απόψε νοητά στο μακρινό 1950. Με νωπές ακόμη τις μνήμες της κατοχής και του εμφυλίου, η Δόξα όντας πρωταθλήτρια Ανατολικής Μακεδονίας, ταξιδεύει στην Κρήτη για δύο φιλικά ενωτικού εθνικού χαρακτήρα, με τον πρωταθλητή Κρήτης Εργοτέλη και τον ΟΦΗ.

Η μεγάλη Δόξα Δράμας τη δεκαετία του 1950, αποδεικνύει πως δεν έλαβε αυτόν το χαρακτηρισμό μόνο εξαιτίας του ποδοσφαιρικού ταλέντου που ξεχείλιζε από τους παίκτες της, αλλά και λόγω της κοινωνικής συνεισφοράς της.

Σε μια εποχή που τα μεγάλα ταξίδια ήταν δύσκολα λόγω οικονομικών δυσκολιών αλλά και ελλιπούς συγκοινωνίας, οι “Μαυραετοί” ανέλαβαν το ρόλο να ενώσουν τη βόρεια Ελλάδα, με τη νότια και συγκεκριμένα την Κρήτη!

Χρησιμοποίησαν δηλαδή, το ποδόσφαιρο ως μέσο ένωσης δύο περιοχών με τεράστια γεωγραφική απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο έδειξαν πως η Ελλάδα ήταν ένα κράτος ενιαίο και αδιαίρετο, με ίσες ευκαιρίες στον αθλητισμό, που αποτελεί προέκταση της κοινωνίας.

Οι δύο ομάδες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις, με τους Κρητικούς του Εργοτέλη να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τους Δραμινούς, οι οποίοι με τη σειρά τους αποθέωσαν τον κρητικό πολιτισμό!

Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως ο αθλητισμός ανέκαθεν, πόσο δε μάλλον την αγνή δεκαετία του 50′, ήταν μέσο ένωσης των πληθυσμών, και όχι μέσο πόλωσης και διχασμού, όπως ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταλήξει στις μέρες μας.

Μακάρι σύντομα, οι ομάδες να ακολουθούν εκ νέου παρόμοια παραδείγματα σύμπνοιας και ομόνοιας στον αθλητισμό, όπως έπραξαν τότε ο Εργοτέλης και η Δόξα Δράμας!

Ευχαριστούμε και δίνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στην συντάκτρια του αρχικού άρθρου, κα Γεωργία Μπακάλη, για το εξαιρετικό αφιέρωμα της, που μας ταξίδεψε στο χώρο και στο χρόνο!

Διαβάστε το πλήρες αφιέρωμα εδώ!

Related posts

Ολυμπιακός Χαλκίδας: Ένας άλλος ερυθρόλευκος έφηβος!

Τρίγλια: Η Αναγέννηση από… τις στάχτες

Η ιδανική ελληνική “Πρέμιερ Λιγκ”!