Παράξενες Σεζόν: 1985/86

Παράξενες Σεζόν: 1985/86

Η σεζόν 1985/86 με τις απόρθητες έδρες, τη μάχη για την Ευρώπη και την πενταπλή ισοβαθμία στη ζώνη του υποβιβασμού.

Καλώς ορίσατε στη δεύτερη παράξενη σεζόν που θα μας απασχολήσει το φετινό καλοκαίρι, συγκεκριμένα εκείνη του 1985/86. Οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα και δυστυχώς συνεπακόλουθο αυτού είναι τα πολλά σκάνδαλα.

Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα σημαδεύτηκε από δύο δυσάρεστα γεγονότα. Τη δωροδοκία παικτών του Πανσερραϊκού από παράγοντα της ΑΕΚ και την υπόθεση ντοπαρίσματος (δύο φορές) του Αλεσάντρο Ίσις, παίκτη του ΟΦΗ. Μάλιστα, εξαιτίας του πρώτου γεγονότος, δηλαδή της δωροδοκίας της ΑΕΚ, ακολούθησε ένα ακόμη, το λεγόμενο και ως “μπαράζ της ντροπής”. Συγκεκριμένα, ο Ηρακλής αρνήθηκε να κατέβει στο παιχνίδι που θα έκρινε την τρίτη θέση λόγω ισοβαθμίας, εξαιτίας του ότι η ΑΕΚ δεν τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών από το παρόν πρωτάθλημα, αλλά η τιμωρία θα ίσχυε από το επόμενο. Τελικά, κατέβηκε με παρουσία δέκα παικτών. Στο 53ο λεπτό του αγώνα, με το σκορ στο 0-0, έμεινε με 6 παίκτες λόγω τριών αποβολών και ενός τραυματισμού. Εν τέλει, ο αγώνας κατοχυρώθηκε υπέρ της ΑΕΚ που πήρε την προνομιούχο τρίτη θέση και το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Εμείς, ως είθισται, δεν θα σταθούμε στα εξωαγωνιστικά γεγονότα, αλλά αμιγώς στις πολλές αγωνιστικές εκπλήξεις εκείνης της σεζόν. Από τις 16 συμμετέχουσες ομάδες οι 6 είχαν έδρα την Αττική, οι 4 τη Θεσσαλονίκη και ακόμη 6 εκπροσωπούσαν την ελληνική επαρχία. Το σύστημα βαθμολόγησης ήταν Νίκη: 2 βαθμοί, Ισοπαλία: 1 βαθμός, Ήττα: 0 βαθμοί. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός για 14η φορά στην ιστορία του με πρωταγωνιστές τους Σαργκάνη, Ρότσα, Σαραβάκο μεταξύ άλλων σπουδαίων ονομάτων.

Η ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΦΗ

Αποτελεί σίγουρα το καλύτερο πλασάρισμα του ΟΦΗ στην κατάταξη της Α’ Εθνικής. Πέντε μόλις βαθμοί, δηλαδή δύο νίκες και μία ισοπαλία, μακρυά από την πρώτη θέση του Παναθηναϊκού. Ο φίλαθλος κόσμος θα θυμάται πάντοτε αυτή τη χρονιά όχι μόνο λόγω της δεύτερης θέσης, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως τότε ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο αναμορφωτής και τζέντλεμαν Ευγένιος Γκέραρντ.

Ο ΟΦΗ εκείνη τη σεζόν κέρδισε εντός έδρας την ΑΕΚ, τον Ηρακλή, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και τον Άρη, ενώ έχασε στην Κρήτη μόνο από τον Ολυμπιακό και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Στα εκτός έδρας δεν τα πήγε εξίσου καλά, αφού νίκησε μόλις στα 5 από τα 15 διαθέσιμα. Βλέποντας την τελική βαθμολογία, αν ήθελε να κατακτήσει την πρώτη θέση θα έπρεπε σίγουρα να πάρει περισσότερα “διπλά”. Όμως, η κατάληψη της δεύτερης θέσης και η ευρωπαϊκή έξοδος μόνο χαμόγελα είχαν φέρει στο Ηράκλειο!

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Ο Γηραιός τη δεκαετία του 1980 βρισκόταν στο απόγειο του. Μπορεί να μην κατέκτησε πρωταθλήματα, όμως ήταν πάντοτε βασικός διεκδικητής τους. Εκείνη τη χρονιά δεν είχε ούτε μια ήττα στο Καυτανζόγλειο (!) με τελική συγκομιδή στα εντός έδρας 12 νίκες και 3 ισοπαλίες (δύο στα ντέρμπι με Άρη και ΠΑΟΚ και μία με Πανσερραϊκό). Όπως και ο ΟΦΗ, έτσι και ο Ηρακλής έχασε την πιθανότητα να διεκδικήσει το τρόπαιο εξαιτίας της χαμηλής εκτός έδρας συγκομιδής. Σίγουρα, εκείνη την περίοδο κάθε έδρα ήταν πολύ δύσκολη, όμως με 2 νίκες, 5 ισοπαλίες και 8 ήττες στα εκτός έδρας, μειώθηκε κατά κάποιον τρόπο η πολύ μεγάλη επιτυχία του απόρθητου Καυτανζογλείου.

Ο Ηρακλής έχασε και το ευρωπαϊκό εισιτήριο μετά το προαναφερόμενο μπαράζ με την ΑΕΚ. Εκείνη τη χρονιά έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Βαλκανικού Κυπέλλου, ενώ την αμέσως προηγούμενη το είχε κατακτήσει.

Η ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ ΤΩΝ 5 ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ

Είναι σίγουρα εξαιρετικά σπάνιο στατιστικό η πενταπλή ισοβαθμία στην “ουρά” της βαθμολογίας. Η Παναχαϊκή ήταν τελευταία δίχως ελπίδες παραμονής, όμως για τους Εθνικό, Απόλλωνα Αθηνών, Δόξα Δράμας, ΠΑΣ Γιάννινα και Πανσερραϊκό όλα κρίθηκαν σε μια κλωστή! Συγκεκριμένα, χρειάστηκε ειδικός πίνακας με τα αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων, σαν άτυπα πλέι-άουτ. Ο Πανσερραϊκός κρίθηκε τελευταίος για έναν μόλις πόντο.

Το οξύμωρο της υπόθεσης, είναι πως ο Πανσερραϊκός εκείνη τη χρονιά είχε νικήσει στις Σέρρες την ΑΕΚ (2-0), τον Πανιώνιο (1-0), τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ (4-1 αμφότερους) όμως δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει έναν βαθμό ακόμη στα ντέρμπι παραμονής ώστε να σώσει την κατηγορία!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ

  1. Ο ΠΑΟΚ υπερασπιζόταν τον τίτλο του πρωταθλητή αλλά τερμάτισε δέκατος, μόλις τρεις βαθμούς πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού! Μάλιστα, και οι έτερες τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης τον προσπέρασαν.
  2. Ο Ολυμπιακός τερμάτισε έκτος αλλά πήρε ευρωπαϊκό εισιτήριο λόγω της κατάκτησης του Κυπέλλου, όπως ακριβώς συνέβη και το 1970/71!

Αναλυτικά ο βαθμολογικός πίνακας της παράξενης σεζόν 1985/86:

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Related posts

Ολυμπιακός Χαλκίδας: Ένας άλλος ερυθρόλευκος έφηβος!

Τρίγλια: Η Αναγέννηση από… τις στάχτες

Η ιδανική ελληνική “Πρέμιερ Λιγκ”!