Προσπαθώντας να καλύψει την αποτυχία και να χτίσει σε νέες βάσεις

Προσπαθώντας να καλύψει την αποτυχία και να χτίσει σε νέες βάσεις

Η ανάλυση της σεζόν που πέρασε και οι προσδοκίες για εκείνη που έρχεται στον Αστέρα.

Η σεζόν που πέρασε ήταν απογοητευτική για τον Αστέρα. Αυτό δεν το αρνείται κανείς. Άλλες ήταν οι προσδοκίες τον Αύγουστο του 2022 και άλλα τα αποτελέσματα. Να λέμε όμως και αλήθειες, η μεταγραφική ενίσχυση του προηγούμενου καλοκαιριού δεν είχε αφήσει εξ αρχής καλές εντυπώσεις. Πέραν του Μπαρτόλο, οι υπόλοιπες επιλογές αφορούσαν προσωπικές αποφάσεις του Ηρακλή Μεταξά ή ποδοσφαιριστές άνω των 30 με μέτριες χρονιές στο πρόσφατο παρελθόν.

Στεκόμενος στις περιπτώσεις Μεταξά, αξίζει να αναφέρω πως ο Ελληνογερμανός τεχνικός πήρε λευκή επιταγή προκειμένου να… “λύνει και να δένει” στις μεταγραφικές υποθέσεις. Πέραν όλων των άλλων αστοχιών στην υπόθεσή του, αυτό ήταν ένα βασικότατο κομμάτι που στοίχισε στον σύλλογο.

Την ίδια στιγμή που ο 53χρονος προπονητής βρισκόταν στα… κάγκελα με πρωτοκλασάτα ονόματα της ομάδας και αποφάσιζε να στείλει δανεικό σχεδόν κάθε Έλληνα προερχόμενο από την ακαδημία, εμφανίζονταν τα πρώτα σημάδια ότι ο Αστέρας βρισκόταν στο λάθος μονοπάτι.

Το μοντέλο Μεταξά σαφώς και δεν απέδωσε. Γι’ αυτό ακριβώς και αποφασίστηκε να λυθεί η συνεργασία (ο προπονητής δεν το δέχτηκε και έτσι άργησε να ανακοινωθεί η εν λόγω εξέλιξη).

Διάδοχος ο Μάντζιος

Αν θέλετε τη γνώμη μου, τίποτα δεν άλλαξε. Εκτός από την επιστροφή ορισμένων «αποκομμένων» από το σύνολο παικτών, δεν υπήρξε ουσιαστική μεταρρύθμιση στην ομάδα. Εξάλλου, η βαθμολογική συγκομιδή ήταν ακριβώς η ίδια για παρόμοιο χρονικό διάστημα. Υπήρξαν αναλαμπές, κόντρα στη Λαμία, τον Παναθηναϊκό ή τον ΠΑΟΚ, όπου ανά διαστήματα το ποδόσφαιρο ήταν ελκυστικό, όμως κοιτώντας πίσω στην περίοδο παραμονής του Άκη Μάντζιου στα ηνία του Αστέρα, το πρόσημο μάλλον είναι αρνητικό.

Και μετά τι; Ώρα μηδέν. Ο Αστέρας στα πλέι-άουτ οδηγήθηκε στο κυνήγι της παραμονής! Χωρίς πραγματικό κίνδυνο αλλά και με την τύχη να είναι με το μέρος του. Ο Μάντζιος απομακρύνθηκε και το τιμόνι της ομάδας δόθηκε στον Γιάννη Δουβίκα (πατέρα του Τάσου), ώστε να κάνει τα… βασικά για όσες αγωνιστικές απέμεναν.

Η επιστροφή του Ράσταβατς

Το θέμα είναι το μέλλον. Ο κόσμος αναρωτιέται συνεχώς, περιμένει απαντήσεις από την ομάδα και επιζητά αλλαγές που θα κάνουν τη διαφορά. Ίσως δεν περίμεναν ως αλλαγές να λογίζονται οι επιστροφές, οι οποίες είναι ουκ ολίγες. Πρώτος επέστρεψε ο Μίλαν Ράσταβατς, ο κόουτς από το Νόβι Σαντ που άφησε σημαντικό έργο στο διάστημα 2019-22, γύρισε για μία σεζόν στη Σερβία και επέστρεψε στην ποδοσφαιρική του «οικογένεια», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τον Αστέρα στις δηλώσεις του.

Μαζί και ο γυμναστής Παύλος Γκότσης που είχε αποχωρήσει πριν έναν χρόνο ύστερα από μια εξαετία. Έμεινε για λίγους μήνες στη Μακάμπι Τελ Αβίβ αλλά με τη φυγή του Ίβιτς έληξε η εμπειρία του στο Ισραήλ. Μιλάμε για μια επιστροφή κομβική για τη νέα σεζόν, αν σκεφτούμε πως επί Γκότση οι ετήσιοι μυϊκοί τραυματισμοί ήταν 5-6 και την τελευταία χρόνια… πάνω από 40!

Οι μεταγραφές

Όσο για τους παίκτες, ανακοινώθηκε ο Μάντζης, ο οποίος λογιζόταν ως πρώτος στον Ιωνικό, ενώ τώρα θα βλέπει την «πλάτη» ενός ακόμη επιθετικού από το πάνω ράφι. Σίγουρα πρόκειται για σημαντικό upgrade στην κορυφή της επίθεσης του Αστέρα, μιας και ο προηγούμενος αναπληρωματικός φορ, Ασιέρ Μπενίτο, πέτυχε μόλις ένα γκολ σε δύο σεζόν…

Ακολούθησε και ο, παλιός γνώριμος, Νίκος Καλτσάς, στα 33 του πλέον, δίχως να αναμένεται να πάρει τη θέση του Σεσκ Ρεγκίς. Φαίνεται περισσότερο πως ήταν δική του επιδίωξη η επιστροφή τόσο στην Τρίπολη, όσο και στα πάτρια εδάφη γενικότερα. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν είχε ιδιαίτερα θετικές αντιδράσεις από τον κόσμο της ομάδας.

Τελευταίος ο Χουχούμης, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρώνει τις εν Ελλάδι κινήσεις του συλλόγου. Ωστόσο, φέρεται να ήταν η δεύτερη επιλογή. Πρώτη ήταν ο Λιρόι Αμπαντά, ο οποίος δέχτηκε πίεση από τους ανθρώπους του Αστέρα αλλά έριξε άκυρο για χάρη του ΟΦΗ. Έτσι, ο Διαμαντής Χουχούμης θα κληθεί να καλύψει το κενό του Τριπολιτσιώτη, Χρίστου Τασουλή και να βγάλει ασπροπρόσωπους τους ανθρώπους της ομάδας που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του.

Μετά τις αποχωρήσεις των Μπαράλες, Ιγκλέσιας, Τιλίκα, Ριέρα, Ντομίνγκεθ, Μπενίτο, Σανταφέ και Τασουλή τα κενά που δημιουργήθηκαν ήταν αρκετά. Άλλα αναμένεται να καλυφθούν από νεαρούς ποδοσφαιριστές της ακαδημίας και άλλα από νέα προσωπικά.

Οι στόχοι της νέας περιόδου

Το ζητούμενο είναι οι αλλαγές να είναι ουσιαστικές. Στη νέα μέρα της ομάδας οι έξυπνες κινήσεις απαιτούνται και δεν διαπραγματεύονται. Οι «δεύτερες» επιλογές οδήγησαν την ομάδα στις προσπάθειες παραμονής και οι στόχοι οφείλουν να και πάλι υψηλότεροι.

Play-off; Ευρώπη; Η τελευταία μοιάζει ουτοπικός σκοπός, όμως σίγουρα οι δύσκολοι στόχοι είναι προτιμότεροι από την άγνοια στόχων που υποστήριζε πέρυσι ο Ηρακλής Μεταξάς. Από τον προηγούμενο Ιούνιο μέχρι τον φετινό άλλαξαν πολλά. Όλο το θέμα είναι η αλλαγή να γίνει εμφανής στη νοοτροπία του κλαμπ. Τότε ο Αστέρας θα γίνει και πάλι ΑΣΤΕΡΑΣ!

Ο Ράσταβατς το είπε. Στόχος του είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου. Και μόνο ένας ΑΣΤΕΡΑΣ θέτει τέτοιους στόχους.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Related posts

Ριέρα-Αστέρας Τρίπολης: Αναγκαίο κακό ή κίνηση ματ;

Να πετάξει την κακή συνήθεια με τη βοήθεια των μικρών

Έκανε το καθήκον του, πρέπει όμως να γίνει… θηρευτής