Ο ΑΟ Καβακλιωτών Αγίου Αθανάσιου αποτελεί τον εκπρόσωπο της μεγαλύτερης προσφυγικής κωμόπολης της Θεσσαλονίκης.
Εξερχόμενοι στη δυτική ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης συναντούμε την κωμόπολη του Αγίου Αθανασίου, γνωστή και ως Καβακλί. Λόγω και της προσφυγικής καταγωγής των κατοίκων, ένα εκ των συνεκτικών στοιχείων είναι η τοπική ομάδα του ΑΟ Καβακλιωτών.
Την ισχυρή αυτή σχέση ομάδας και τοπικής κοινωνίας διαπιστώσαμε κατά την παρουσία μας στην περιοχή, στο πλαίσιο της αναμέτρησης ανάμεσα στην τοπική ομάδα και την αντίστοιχη του ΑΣ Νεάπολης, για το πρωτάθλημα της Α ΕΠΣΜ, με τους δύο αντιπάλους να διεκδικούν την άνοδο στην Α1 τοπική κατηγορία της Μακεδονίας.
Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Συγκεκριμένα ο Άγιος Αθανάσιος αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφυγική κωμόπολη του Νομού Θεσσαλονίκης. Η περιοχή του μετέπειτα οικισμού αποτελούσε το τσιφλίκι Βαρδάρ Καβακλί, το οποίο πήρε το όνομα από τα αυτοφυή καβάκια (λεύκες) που υπήρχαν εκεί, που μέχρι τότε ανήκε σε Τούρκο αξιωματούχο, το οποίο καλλιεργούσαν χριστιανοί κολλίγοι. Αυτοί κατάγονταν από την γειτονική Χαλάστρα και με την απελευθέρωση εγκατέλειψαν τα κτήματα και επέστρεψαν στην κώμη τους. Ωστόσο επειδή κατοικούσαν στο τσιφλίκι Καβακλί, πήραν το επίθετο «Καβακλιώτες» που φέρουν ως τις μέρες μας. Με την απελευθέρωση όμως της Μακεδονίας το 1912-1913, το τσιφλίκι περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ισραηλίτη Μαλλάχ, ο οποίος απασχολούσε εκεί 10 οικογένειες τουρκόγυφτων οι οποίες με την άφιξη των προσφύγων το εγκατέλειψαν.
Συνεπώς, όπως γίνεται αντιληπτό η προέλευση των κατοίκων της είναι προσφυγική, αφού ιδρύθηκε από πρόσφυγες από 25 χωριά της Ανατολικής Θράκης και 7 της Μικράς Ασίας, και συγκεκριμένα της περιοχής της Σμύρνης. Οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί μεταξύ 1922 και 1924. Συγκεκριμένα οι πρώτες 25 περίπου οικογένειες προερχόταν από το Κερμένι της Ανατολικής Θράκης. Ακολούθως, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή περίπου ακόμα 600 οικογένειες. Με την περιοχή να ρυμοτομείται το 1924, στην απογραφή του 1928 ο νέος οικισμός αριθμούσε ήδη 2.800 κατοίκους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ιστορία γύρω από την ονοματοδοσία του οικισμού, ο οποίος αρχικά και προσωρινά έφερε το όνομα Πέρινθος από την αρχαία πόλη της Ανατολικής Θράκης. Ωστόσο, λόγω της καταγωγής των κατοίκων του από 32 συνολικά χωριά, με τη δυσαρέσκεια τους με την ονομασία «Πέρινθος», η κάθε «ράτσα» ήθελε να δώσει το όνομα της δικής της χαμένης πατρίδας. Για τον λόγο αυτό σχημάτισαν χωριστές επιτροπές και προσπαθούσαν να πείσουν τον τότε Γενικό Διοικητή Θεσσαλονίκης να δοθεί η ονομασία που η κάθε μία από αυτές πρότεινε. Και καθώς καμία από αυτές δεν φαινόταν διατεθειμένη να υποχωρήσει, επιλέχθηκε από τον Διοικητή του Νομού Θεσσαλονίκης, Καλεβρά Αχιλλέα, το σημερινό “ουδέτερο” όνομα, Άγιος Αθανάσιος. Μάλιστα το εν λόγω όνομα προοριζόταν για τον γειτονικό συνοικισμό Μπογαριέβο, όπου υπάρχει παλιός ναός του Άγιου Αθανάσιου. Με τη
μετονομασία όμως αυτού σε Καραβία και αργότερα σε Νέα Μεσημβρία, το όνομα Άγιος Αθανάσιος δόθηκε στον κοντινό συνοικισμό Καβακλί. Έτσι, το χωριό πήρε το όνομα του από το ναό του Μπογαρίεβου.
Αναλυτικότερα τα 25 χωριά της Ανατολικής Θράκης και τα 7 της Μικράς Ασίας από τα οποία κατάγονται οι κάτοικοι του Αγίου Αθανασίου είναι τα ακόλουθα:
Χωριά της Ανατολικής Θράκης: Άγιος Γεώργιος, Άγιος Στέφανος, Αμπαρλί, Αχματ-Μπεή, Βιζύη, Γάνος, Γκερδελί, Δουλόκιοϊ, Καράχαλι, Κερμένι, Κεσσάνη, Μεσσήνη, Πέρινθος, Πέτρα, Πρίγκηπος, Σαμάκοβο, Σαράι, Σαφράς, Σκόπελος , Σοφίδες, Τζαντώ, Τοφίκιοϊ, Τσατάλτζα, Τσιφλίκιοϊ, Χρυσόλιθος.
Χωρία της Μικράς Ασίας: Γιαγιάκιοϊ, Κασαμπάς, Κέλεμος, Μάκρη, Μανισία, Σόμα, Τσομπανησία.
Πλέον ο Άγιος Αθανάσιος είναι η μεγαλύτερη προσφυγική κωμόπολη της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης. Ευρισκόμενη 20 χιλιόμετρα δυτικά της συμπρωτεύουσας, στον οδικό άξονα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών και δίπλα στη βιομηχανική περιοχή της πόλης, οι κάτοικοι της απασχολούνται τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τριτογενή τομέα της οικονομίας.
Παλαιότερα αποτελούσε έδρα του ομώνυμου Δήμου, ωστόσο με την εφαρμογή του προγράμματος “Καλλικράτης” αποτελεί τμήμα του διευρυμένου Δήμου Χαλκηδόνας.
Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο εκπρόσωπος της πόλης είναι ο ΑΟ Καβακλιωτών. Μια ομάδα η οποία την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο βρίσκεται στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣΜ (δηλαδή στην δεύτερη τοπική κατηγορία της Κεντρικής Μακεδονίας), όπου διεκδικεί την άνοδο της στην Α1, όντας ισόβαθμη με την ομάδα του ΑΣ Νεάπολης στην κορυφή της βαθμολογίας.
Μάλιστα οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες το απόγευμα της Κυριακής 14 Απριλίου, στην έδρα των Καβακλιωτών. Την συγκεκριμένη αναμέτρηση επιλέξαμε να την παρακολουθήσουμε δια ζώσης λόγω και του κομβικού βαθμολογικά χαρακτήρα της. Όπως αναμενόταν διεξήχθη ένας ιδιαίτερα δυναμικός αγώνας, με πολλές συγκρούσεις και λιγότερο ποδοσφαιρικό θέαμα, με τις δύο ομάδες να έρχονται τελικά ισόπαλες με 0-0 τελικό σκορ.
Παρ’ όλα αυτά το αξιοσημείωτο γεγονός που κομίζει η συγκεκριμένη αναμέτρηση είναι η εντυπωσιακή συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας του Αγίου Αθανασίου γύρω από την ομάδα του ΑΟ Καβακλιωτών. Μια συσπείρωση που γινόταν αντιληπτή σε οποιοδήποτε παρευρισκόταν στην κωμόπολη τη συγκεκριμένη μέρα. Ένα γήπεδο κατάμεστο από κόσμο όλων των ηλικιών, να υποστηρίζει την ομάδα της πόλης. Μια εικόνα – πρότυπο προς μίμηση για κάθε τοπική κοινωνία. Μάλιστα, τον παλμό έδινε η νέα γενιά Καβακλιωτών, και ιδιαίτερά οι μικρότεροι εξ αυτών.
Στο πλαίσιο αυτό και με την αγωνιστική περίοδο να βαίνει στην ολοκλήρωση της, στο τέλος αυτής υπάρχουν δύο ενδεχόμενα για τον ΑΟ Καβακλιωτών. Είτε θα βγει πρώτος εξασφαλίζοντας την άνοδο στην Α1, είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση η ομάδα θα είναι κερδισμένη, με το κέρδος στη δεύτερη πιθανότητα να είναι σημαντικότερο, καθώς ο ΑΟ Καβακλιωτών θα έχει πετύχει να λειτουργήσει ως συνεκτικός δεσμός της τοπικής κοινωνίας, τόσο της κωμόπολης του Αγίου Αθανασίου, όσο και ευρύτερα της ομώνυμης δημοτικής κοινότητας και πρώην Δήμου. Αυτή η προσπάθεια δύναται να ευοδωθεί περισσότερο, αν ενώσουν τις δυνάμεις τους στο πλευρό του ΑΟ Καβακλιωτών και οι υπόλοιπες ομάδες της περιοχής, δημιουργώντας έναν ισχυρό από κάθε άποψη σύλλογο εκπρόσωπο της πόλης-δήμου Αγίου Αθανασίου.
ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;
- Κάνε like στην Επίσκυρο στο Facebook
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο Instagram
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο Twitter
- Κάνε εγγραφή στο κανάλι της Επίσκυρου στο YouTube
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο TikTok