Οι 6+1 κορυφαίες ομάδες της Θεσσαλονίκης, πίσω από τα φώτα

Ποιες είναι οι 7 ομάδες, πλην των τριών γνωστών, που συμπληρώνουν τη δεκάδα των κορυφαίων της ποδοσφαιρομάνας Θεσσαλονίκης;

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εκτός από τις πρώτες τρεις μεγάλες ομάδες (ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής), υπάρχουν και πολλές άλλες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο, διαχρονικά με τις παρουσίες τους σε Α’ και Β’ Εθνική. Στην κατάταξη των κορυφαίων της συμπρωτεύουσας ακολουθούν οι σύλλογοι βάσει των συμμετοχών τους σε εθνικές κατηγορίες.

Πολλές από τις ομάδες αυτές οι περισσότεροι δεν θα τις γνωρίζουν. Ή μάλλον δεν θα γνωρίζουν ότι υπήρξαν μέλη της πρώτης και δεύτερης εθνικής κατηγορίας της χώρας μας, διότι έχουν πάρα πολλά χρόνια να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο. Όλοι τους όμως είναι ιστορικοί σύλλογοι με περίπου έναν αιώνα ζωής, οι οποίοι έκαναν τον κύκλο τους στο παρελθόν και πλέον τα τελευταία πολλά χρόνια έχουν φύγει από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς διανύουν δύσκολες στιγμές, οικονομικά και αγωνιστικά, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Σήμερα, οι 5 από τις 7 ομάδες αυτές αγωνίζονται στο τοπικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης. Κάποιες από αυτές έχουν κολλήσει εκεί στο τοπικό για πάρα πολλά χρόνια, ακόμα και δεκαετίες, ενώ άλλες έπεσαν εκεί πρόσφατα και παλεύουν να αναγεννηθούν ώστε να επανέλθουν στις εθνικές κατηγορίες.

Συνολικά, η Θεσσαλονίκη έχει 7 ομάδες που έχουν αγωνιστεί στην Α’ Εθνική έστω και μια φορά και 20 ομάδες που έχουν αγωνιστεί στη Β’. Η πόλη όμως σίγουρα απέχει πολλά χρόνια να βρεθεί σε υψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο και σίγουρα υπάρχει μια καμπή στις ομάδες που πρωταγωνιστούσαν στο παρελθόν αγωνιστικά και μη, διότι σχεδόν όλα τα γήπεδα βρίσκονται παρατημένα και σε κάκιστη κατάσταση, έχοντας παράλληλα κάθε χρόνο και λιγότερο κόσμο στις εξέδρες.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις ομάδες.

Απόλλων Καλαμαριάς

Πρώτος στη σειρά είναι αναμφισβήτητα ο Απόλλων Καλαμαριάς καθώς είναι με τεράστια διαφορά η πιο επιτυχημένη ομάδα της Θεσσαλονίκης πέραν από τις τρεις μεγάλες. Το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική ήρθε στις 25 Οκτωβρίου 1959, παραμένοντας για 6 συνεχόμενα χρόνια. Έπειτα ακολούθησαν 8 χρόνια στη Β’ και μέχρι το 2009 συμμετείχε σε αυτές τις δύο κατηγορίες για πάρα πολλά χρόνια. Από εκεί και έπειτα ήρθαν τα δύσκολα χρόνια του συλλόγου με παρουσίες σε Γ’ και Δ’ Εθνική φθάνοντας σε σημείο διάλυσης. Φέτος αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης μετά από δεκαετίες. Συνολικά, ο Απόλλων Καλαμαριάς μετρά 21 χρονιές στην Α’ Εθνική, 29 στη Β’, 4 στη Γ’ και μόλις 2 στη Δ’.

Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης

Αμέσως μετά βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης ο οποίος είναι ένα ιστορικό αθλητικό σωματείο της πόλης, που εδρεύει στη συνοικία Ντεπώ. Έχει συμμετάσχει 3 συνεχόμενες φορές στην πρώτη κατηγορία της Ελλάδας τις σεζόν 1932-33,1933-34,1934-35, καθώς αγωνιζόταν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Μετράει επίσης 4 συμμετοχές στη Β’ Εθνική, 3 στη Γ’ και 3 στη Δ’. Η σεζόν 1990-91 στη Δ’ Εθνική θα είναι και η τελευταία φορά που ο Μέγας Αλέξανδρος θα αγωνιστεί σε εθνικά πρωταθλήματα καθώς μετά τον υποβιβασμό εκείνης της χρονιάς η ομάδα γκρεμίστηκε για πάρα πολλά χρόνια στα τοπικά της Θεσσαλονίκης, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Μακεδονικός

Τρίτος κατά σειρά ακολουθεί ο Μακεδονικός. Ο Μακεδονικός είναι μια ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το μακρινό 1928 στη Νεάπολη. Στη “μεγάλη” κατηγορία έχει αγωνιστεί δύο φορές. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 1946-47 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και η δεύτερη στην Α’ Εθνική τη σεζόν 1982-83 που όμως δεν κατάφερε να κρατηθεί παραπάνω και υποβιβάστηκε αμέσως. Από εκεί και έπειτα ακολούθησαν πολύ δύσκολα χρόνια για τον σύλλογο. Πέρασε 9 χρόνια στη Β’ Εθνική και όλα τα υπόλοιπα συνεχόμενα στη Γ’, Δ, και στο τοπικό της Θεσσαλονίκης. Η πιο σημαντική στιγμή του Μακεδονικού στο Κύπελλο Ελλάδος ήταν την περίοδο 1979-80 όταν έφθασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης για να αποκλειστεί από την μετέπειτα κυπελλούχο Καστοριά. Συνολικά, μετράει 30 συμμετοχές στη Β’ Εθνική, 13 στη Γ’ και 10 στη Δ’. Από το 2022 αγωνίζεται στη Δεύτερη Κατηγορία και πάλι, πηγαίνοντας μάλιστα περίφημα καθώς την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο τερμάτισε στις πρώτες θέσεις του Βόρειου Ομίλου, έχοντας μπει στα play-offs.

Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης

Ο Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1925.  Το 1960 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και έτσι ήρθε η πιο σημαντική στιγμή του συλλόγου, η μία και μοναδική συμμετοχή του στην Α’ Εθνική τη σεζόν 1960-61. Μετά το σύντομο πέρασμα του από την Πρώτη Κατηγορία ακολούθησαν τέσσερις συνεχόμενες χρονιές στη Β’ Εθνική και μετά το τέλος της σεζόν 1964-65 η ομάδα υποβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική. Εκεί αγωνίστηκε για δύο χρονιές και την περίοδο 1967-68 θα επιστρέψει στην ΕΠΣ Μακεδονίας. Στα τοπικά πρωταθλήματα της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί για τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι να ξανά επιστρέψει και πάλι στη Β’ Εθνική μέσω του ειδικού πρωταθλήματος το 1969. Αυτή θα είναι και η τελευταία φορά στην οποία ο σύλλογος του Θερμαϊκου θα αγωνιστεί σε εθνικά πρωταθλήματα. Από το 1970-71 και μέχρι σήμερα αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες της ΕΠΣΜ. Συνολικά, ο Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης μετράει 1 συμμετοχή στην Α’ Εθνική, 6 στη Β’ και 2 στη Γ’.

Αγροτικός Αστέρας

Ο Αγροτικός Αστέρας ιδρύθηκε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης το 1932. Η πρώτη και σημαντικότερη επιτυχία του συλλόγου ήρθε το 1978, όταν και ανέβηκε στη Β’ Εθνική. Η μεγάλη ομάδα του Αγροτικού Αστέρα υπήρξε τη δεκαετία του ’80, τερματίζοντας στις πρώτες θέσεις στη Β’ Εθνική, χωρίς να καταφέρει όμως να κάνει την υπέρβαση και να φθάσει στην Πρώτη Κατηγορία. Τη δεκαετία του ’90 αγωνίστηκε για 7 χρόνια στη Γ’ Εθνική, ενώ στη συνέχεια είχε και ένα σύντομο πέρασμα από τη Δ’. Το 2006 επέστρεψε και πάλι στη Β’, παραμένοντας 6 συνεχόμενα χρόνια. Η μέγιστη διάκριση του Αγροτικού Αστέρα πραγματοποιήθηκε στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας την περίοδο 2005-06 φθάνοντας μέχρι τα ημιτελικά. Συνολικά, η ομάδα του Ευόσμου μετράει στη Β’ Εθνική 17 συμμετοχές, 17 στη Γ’ και 12 στη Δ’. Φέτος, διανύει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της, καθώς μετά από τέσσερις δεκαετίες αγωνίζεται και πάλι στο τοπικό της Θεσσαλονίκης.

Αναγέννηση Επανομής

Η Αναγέννηση Επανομής ιδρύθηκε το 1926 στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Από την περίοδο 1972-73 έως και τη σεζόν 1981-82 αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας στη Δεύτερη Κατηγορία, διέγραψε αξιόλογη πορεία στο πρωτάθλημα αλλά και στο Κύπελλο Ελλάδος, φθάνοντας τρεις φορές στην προημιτελική φάση. Τα επόμενα χρόνια, έως και το 1988 αγωνίστηκε σε Γ’ και Δ’ Εθνική, ενώ στη συνέχεια διένυσε και μια μακρά περίοδο στο τοπικό της Θεσσαλονίκης. Τη σεζόν 2008-09 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια 2ου ομίλου και προβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική έπειτα από 24 χρόνια, ενώ το 2010-2011 κατέκτησε το πρωτάθλημα του Βορείου Ομίλου Γ’ Εθνικής κατηγορίας και επέστρεψε στη Β’ Εθνική μετά από 29 ολόκληρα χρόνια! Στην κατηγορία παρέμεινε μόλις 2 χρόνια, έως την περίοδο 2012-13. Από την επόμενη σεζόν και για τα επόμενα 10 χρόνια επέστρεψε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Θεσσαλονίκης. Φέτος η Αναγέννηση Επανομής αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική.

Φοίνικας Πολίχνης

Ο Φοίνικας Πολίχνης ιδρύθηκε το 1955 στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Τη σεζόν 1964-65 η ομάδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη Β’ Εθνική και τερμάτισε στη 3η θέση του 3ου Ομίλου του πρωταθλήματος. Στη συνέχεια για τις επόμενες 2 χρονιές αγωνίστηκε στη Γ’ Εθνική, ενώ πέρασε και ένα σύντομο διάστημα και από το τοπικό. Το 1969-70 έπειτα από αγώνες μπαράζ πανηγύρισε την επάνοδο στη Β’ Εθνική. Στην κατηγορία παρέμεινε για 5 συνεχόμενες χρονιές από το 1970 μέχρι το 1975. Ο Φοίνικας Πολίχνης συνολικά σε εθνικά πρωταθλήματα μετράει 6 συμμετοχές στη Β’ Εθνική, 6 στη Γ’ και 9 στη Δ’. Φέτος και τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium