100 υπερήφανα χρόνια Εθνικός Πειραιώς!

Έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα μία εκ των ιστορικότερων ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Εθνικός Πειραιώς!

Στις 21 Νοέμβρη του μακρινού 1923, ένας σύλλογος ιδρύεται στον Πειραιά. Θα ονομαστεί “Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς & Φαλήρου“. Ως ιδρυτικό μέλος της ΕΠΣ Πειραιώς θα πρωταγωνιστήσει τόσο στο τοπικό, όσο και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η δεύτερη διεξαγωγή του Κυπέλλου Ελλάδας το 1932-33 θα καταλήξει με κυπελλούχο τον Εθνικό. Το συγκεκριμένο τρόπαιο είναι το σημαντικότερο στην ιστορία του μέχρι σήμερα.

Με συνολικά 36 συμμετοχές στην Α’ Εθνική υπό την επαγγελματική της μορφή, συν ακόμη 13 στην προηγούμενη έκδοση, ο Εθνικός συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πολύ μεγάλες οντότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ίσως η ιστορία να είχε πάρει πολύ διαφορετική τροπή, όταν το 1957 ο Δημήτρης Καρέλλας προσπάθησε να φέρει τον Φέρεντς Πούσκας στον Πειραιά για λογαριασμό των “κυανόλευκων”, εκμεταλλευόμενος μία κοινωνικοπολιτική αστάθεια στην Ουγγαρία. Δεν τα κατάφερε όμως, καθώς οι υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος έβαλαν εμπόδιο με τον ισχυρισμό της “επαγγελματικοποίησης” που θα προκαλούσε η έλευση ενός τέτοιου ποδοσφαιριστή επί πληρωμή, καθώς εκείνα τα χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο παρέμενε ημιεπαγγελματικό.

Μετά τη δεκαετία του 1990 άρχισε η κατάρρευση του κραταιού πειραϊκού σωματείου. Τα πρώτα χρόνια “ψυχορραγούσε” μεταξύ Α’ και Β’ Εθνικής, έως ότου έπεσε στις μη επαγγελματικές κατηγορίες και την πλήρη αφάνεια. Σημαντική μνεία αξίζει και το διαχρονικό πρόβλημα του Εθνικού, το γηπεδικό ζήτημα, που μεταφέρεται άλυτο από γενιά σε γενιά.

Πλέον, στις μέρες μας έχουν τεθεί οι βάσεις για την ανάκαμψη του συλλόγου, τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά. Η δέσμευση του Δήμου Πειραιά για προσωρινή παραχώρηση του γηπέδου ποδοσφαίρου των εγκαταστάσεων του ΣΕΦ, με χρονική αφετηρία τον Γενάρη του 2024, όπως και η μάχη για την άνοδο στη Β’ Εθνική πλάι-πλάι με τον Πανιώνιο, σηματοδοτούν θετικές ενδείξεις στον δεύτερο αιώνα ζωής του Εθνικού!

Άλλωστε οι φίλαθλοι που επέλεξαν να υποστηρίζουν τον Εθνικό, ενώ μεγάλωσαν σε μία περιοχή που εδρεύει ο παγκόσμιας εμβέλειας συμπολίτης, νοιώθουν ήδη περήφανοι για την ιστορία του ενός αιώνα ζωής, και αυτό δεν θα αλλάξει σε όποια κατηγορία και αν βρίσκονται στο μέλλον!

Χρόνια πολλά Εθνικέ!

ΥΓ. Η Επίσκυρος ετοιμάζει οπτικοακουστικό αφιέρωμα στην ομάδα του Εθνικού για τη σειρά “Για το ΣΗΜΑ στην ΚΑΡΔΙΑ”, το οποίο θα προβληθεί στο κανάλι μας στο YouTube τον Γενάρη, εν αναμονή των εξελίξεων του γηπεδικού ζητήματος!

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium