Μιχάλης Αναματερός: Ένας ακόμη ποδοσφαιριστής-ήρωας της εθνικής αντίστασης

Πολλοί γνωρίζουν την ιστορία του Νίκου Γόδα, ο οποίος δήλωσε υπερήφανα πως θέλει να εκτελεστεί με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας. Λίγοι όμως είναι γνώριμοι με την περίπτωση ενός ακόμη ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, που επίσης σκοτώθηκε κατά τον εμφύλιο το 1944, λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο λόγος για τον Μιχάλη Αναματερό, τον Ναξιώτη παίκτη, ενός ακόμα θύματος του πολέμου, σε ηλικία μόλις 34 ετών.

Ο Μιχάλης γεννήθηκε το 1910 στην Αθήνα, ενώ καταγόταν από το χωριό του Μανώλη Γλέζου, την Απείρανθο Νάξου. Σύμπτωση; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι…

Ξεκίνησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα από τον Ηρακλή Αθηνών και σε ηλικία 25 ετών πήρε τη μεγάλη μεταγραφή για την ομάδα του Πειραιά, ως ένας μαχητικός και σκληροτράχηλος επιθετικός. Κατέκτησε με τον Ολυμπιακό τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (1936, 1937, 1938) και πέτυχε 24 γκολ σε 57 συμμετοχές. Διόλου άσχημα επιτεύγματα.

Το πιο αξιοσημείωτο όμως, αν και αγωνιζόταν στην επίθεση και κατά κύριο λόγο στο αριστερό της άκρο, δεν δίσταζε όταν προέκυπτε ανάγκη, να αγωνιστεί ακόμη και ως τερματοφύλακας! Υπερασπίστηκε την εστία των “ερυθρόλευκων” για δύο παιχνίδια, όταν χρειάστηκε στη μέση του αγώνα, και κατάφερε και τις δύο φορές σε συνολικά 82 λεπτά να μη δεχτεί ούτε ένα γκολ!

Ο έντονος χαρακτήρας του, εντός και εκτός γηπέδου, ήταν στα όρια του παραβατικού. Η επαναστατική του φύση σε συνδυασμό με την συνειδητή του επιθυμία για αντίσταση, τον ώθησαν στις αντιστασιακές οργανώσεις έναντι των κατοχικών στρατευμάτων. Άλλωστε, ο πόλεμος ήταν εκείνος που τον ανάγκασε να σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Μετά το πέρας της γερμανικής κατοχής συνέχισε να πολεμά με τις δυνάμεις της αριστεράς στον εμφύλιο. Σκοτώθηκε σε μάχη έναντι των κυβερνητικών και Βρετανών στρατιωτών στην Ομόνοια κατά τα “Δεκεμβριανά” του 1944.

Η ιστορία, ανεξαρτήτως πολιτικών “πιστεύω”, οφείλει να τον τιμά όπως όλους τους ήρωες, ποδοσφαιριστές και μη, που αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν υπερασπιζόμενοι τις αξίες τους, είτε χάθηκαν την περίοδο του πολέμου, είτε αργότερα.

Μιχάλης Αναματερός, 1910-1944, ποδοσφαιριστής Ολυμπιακού Πειραιώς

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium