Άσσηρος: Μια ξεχασμένη κωμόπολη της Θεσσαλονίκης

Η Άσσηρος είναι μία μικρή κωμόπολη της Βόρειας Ελλάδας και αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο του Δήμου Λαγκαδά στην Α1 ΕΠΣΜ.

Στη βορειοδυτική πλευρά του νομού, στα όρια μεταξύ πεδινής και ορεινής Θεσσαλονίκης, βρίσκεται η Άσσηρος μια κωμόπολη η οποία διοικητικά ανήκει στον Δήμο Λαγκαδά. Κατοικείται από τα αρχαία χρόνια, ενώ αποτελούσε το παλαιότερο χωριό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχοντας μάλιστα μεικτό πληθυσμό, τόσο από Μουσουλμάνους όσο και από Χριστιανούς.

Η ιστορία της κωμόπολης

Η παλαιότερη ονομασία της ήταν Γιουβέζνα, η οποία άλλαξε σε Άσσηρος με την εγκατάσταση προσφύγων από την Μικρά Ασία το 1922. Την δεκαετία του ’40 εγκαταστάθηκαν σε αυτή και ορισμένες οικογένειες Σαρακατσαναίων. Παλιότερα αποτελούσε έδρα του ομώνυμου δήμου, ενώ μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για τα χωριά βορειότερα από αυτή, ως το μεγαλύτερο από αυτά. Ακόμα, αξία αναφοράς είναι και η πλούσια παράδοση της περιοχής, με αρκετά γνωστά και όχι μόνο δημοτικά τραγούδια της Μακεδονίας να προέρχονται από εκεί.


Τα σημερινά ποδοσφαιρικά χρόνια

Σήμερα φαίνεται να ζει στην σκιά της πόλης του Λαγκαδά, ο οποίος αποτελεί και την έδρα του δήμου. Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο εκπρόσωπος της είναι η Δόξα Ασσήρου. Πρόκειται για μια ομάδα, η οποία ιδρύθηκε το 1957. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία από τις ελάχιστες ομάδες που διαθέτει η επαρχία και ο Δήμος Λαγκαδά. Αγωνίζεται στην Α1 κατηγορία της ΕΠΣ Μακεδονίας, και τέταρτη βαθμίδα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, από την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, όταν εξασφάλισε την άνοδό της. Παράλληλα αξίζει να αναφερθεί, πως το ποδόσφαιρο αλλά και ευρύτερα ο αθλητισμός μπορούν να λειτουργήσουν ως συνεκτικά στοιχεία στις τοπικές κοινωνίες, μέσω της σύνδεσης ομάδας-πόλης. Στην παρούσα περίπτωση, δεν πρόκειται για πόλη με αστικά χαρακτηριστικά. Έτσι, η Άσσηρος και η τοπική της ομάδα, η Δόξα Ασσήρου, μπορούν να λειτουργήσουν ως σημείο αναφοράς για την βορειοδυτική περιοχή του δήμου Λαγκαδά. Πρόκειται για την περιοχή που αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Ασσήρου, Λάχανα και Βερτίσκου.

Συστήνοντας έτσι από κοινού, με δεδομένη την επικρατούσα δημογραφική κατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο, ένα αστικό κέντρο (πόλη) αγροτικού τύπου, με μια ομάδα – εκπρόσωπο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Η Δόξα Ασσήρου μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο. Ακόμα κι αν υπάρχουν και κάποιες άλλες μικρότερες ενεργές ή όχι ομάδες σε αυτή την περιοχή. Η συσπείρωση δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο για την δημιουργία ισχυρών και ανταγωνιστικών σε περιφερειακό επίπεδο συλλόγων, με διάσπαρτο σε ολόκληρη την περιοχή δίκτυο αθλητικών εγκαταστάσεων.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium