Το ταξίδι του εβρίτικου ποδοσφαίρου

Μία προσπάθεια καταγραφής της διαχρονικής εξέλιξης του ποδοσφαίρου στην Αλεξανδρούπολη, από το 1927 έως σήμερα.

Το ποδόσφαιρο στον Έβρο δεν είχε ποτέ σταθερό εκπρόσωπο στις ποδοσφαιρικές εθνικές κατηγορίες. Υπήρξαν αρκετές συγχωνεύσεις, ενώσεις και μετονομασίες για να προκύψει το σημερινό σωματείο ΠΟ Αλεξανδρούπολης που αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική.

Στον παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το “κουβάρι” του ποδοσφαιρικού χάρτη στην πορεία του χρόνου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Μ.Γ.Σ. Εθνικός Αλεξανδρούπολης

Ο Μουσικός Γυμναστικός Σύλλογος Εθνικός Αλεξανδρούπολης αποτελεί το ιστορικότερο σωματείο της περιοχής. Με ίδρυση το έτος 1927, τον έναν αιώνα ζωής συνοδεύουν πολλές και μεγάλες αναμνήσεις. Φυσικά, οι 3 συμμετοχές στη Β’ Εθνική αποτελούν τη σημαντικότερη διάκριση. Ασφαλώς, οφείλουμε να μην ξεχνάμε και την παρουσία σπουδαίων παικτών στο τμήμα του Εθνικού, όπως ο Ντέμης Νικολαΐδης και ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

Ο Α.Ο. Αλεξανδρούπολης

Το δεύτερο σημαντικότερο με βάση τα ιστορικά επιτεύγματα σωματείο, αποτελεί ο Αθλητικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης. Γνωστός και ως “Άλεξ”, ο σύλλογος αποτέλεσε τη μετεξέλιξη του ΓΣ Αλεξανδρούπολης. Με έτος ίδρυσης το 1975, έφτασε τη σεζόν 1982/83 στη Β’ Εθνική. Αυτή ήταν και η σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία του. Λίγο αργότερα, το 1995 ξεπέρασαν τις αρχικές ενστάσεις και ενώθηκαν με τον έτερο μεγάλο σύλλογο της πόλης, Εθνικό, δημιουργώντας τον Ορφέα Αλεξανδρούπολης. Αργότερα, ο Άλεξ επαναδραστηριοποιήθηκε στα τοπικά του Έβρου, ενώ το 2017 ενώθηκε με τον ΑΟ Θράκης.

Ο Ορφέας Αλεξανδρούπολης

Μετά τη συνένωση Εθνικού και ΑΟ Αλεξανδρούπολης το 1995, ο στόχος για ένα ισχυρό ποδοσφαιρικό εκπρόσωπο του Έβρου στο ελληνικό προσκήνιο, δοκιμάστηκε στο όνομα του Ορφέα. Ο στόχος αυτός όμως απέτυχε και η ομάδα του Ορφέα μέτρησε μόλις 4 χρόνια ζωής.

Η ΠΑ Ένωση Θράκη

Ο Ορφέας το 1999 μετονομάστηκε σε Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Θράκη. Αλλά δυστυχώς και αυτή η προσπάθεια απέτυχε στο να φέρει τον Έβρο στα υψηλά στρώματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για 11 χρόνια η ΠΑΕ Θράκη πατούσε μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης βαθμίδας. Ακολούθως, προέκυψαν οικονομικά προβλήματα που έριξαν την ομάδα στο τοπικό του Έβρου, για να έρθει η οριστική διάλυση 15 χρόνια μετά.

Ο Π.Ο. Αλεξανδρούπολης

Φτάνουμε στο πρόσφατο 2017, όταν ο ΑΟ Θράκη απορροφά τον ΑΟ Αλεξανδρούπολη και δημιουργεί αντρικό τμήμα πέραν του γυναικείου που διέθετε από το 2014. Από αυτή την ένωση προκύπτει ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος από το 2019 συμμετέχει στις εθνικές κατηγορίες των γυναικών στη θέση του ΑΟ Θράκη, όσο και των ανδρών, παίρνοντας τη θέση της Ένωσης Ανθείας-Αρίστεινου. Το γυναικείο τμήμα έπαψε τη λειτουργία του, όμως το αντρικό μέχρι και φέτος συμμετείχε στη Γ’ Εθνική. Από τη σεζόν 2023/24 όμως, μάλλον θα συμμετέχει ξανά στα τοπικά της ΕΠΣ Έβρου καθώς η κατάταξη βρήκε τον σύλλογο μια θέση πάνω από τη τελευταία θέση, άρα και στη ζώνη του υποβιβασμού. Παρά ταύτα, κατέκτησαν τον φετινό τίτλο του Κυπέλλου ΕΠΣ Έβρου, κλείνοντας τη σεζόν με μία πιο ευχάριστη χροιά.

Οι κοινοί παρανομαστές

Στη διαχρονική πορεία του εβρίτικου ποδοσφαίρου, παρατηρούμε συγχωνεύσεις, ενώσεις και απορροφήσεις. Παράλληλα, διακρίνουμε αλλαγές ονομάτων, εμβλημάτων και χρωμάτων. Οι μόνοι κοινοί παρανομαστές είναι η μόνιμη έδρα των συλλόγων, το Στάδιο “Φώτης Κοσμάς” και η προσπάθεια πάντοτε για ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης στο προσκήνιο.

Εμείς από μέρους μας, θα ευχηθούμε το εβρίτικο ποδόσφαιρο να βρει τη θέση και τον χαρακτήρα που του αξίζει, με σταθερότητα, μακριά από οικονομικούς σκοπέλους και εφήμερα πλάνα.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium