Ατρόμητος Αθηνών, Περιστερίου και πάσης Ελλάδος

Ο Ατρόμητος συμπληρώνει σήμερα έναν αιώνα ζωής και εμείς αναλαμβάνουμε να σας θυμίσουμε τις σημαντικότερες στιγμές της εκατονταετίας.

Το αστέρι του Περιστερίου διαθέτει μία πορεία που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την Οδύσσεια, καθώς από το 1923 μέχρι το 2005, όταν και απέκτησε τη σημερινή του μορφή, πέρασε από χίλια κύματα.

Η ιδρυτική ομάδα

Το 1923 ιδρύεται ο Ατρόμητος στην Πλατεία Βικτωρίας από μία παρέα μαθητών. Μόλις το 1928 κερδίζει το Πρωτάθλημα Αθηνών, εκμεταλλευόμενος την απουσία ΑΕΚ, Απόλλων Σμύρνης και Παναθηναϊκού, λόγω της περίφημης διαμάχης ΠΟΚΑ. Έτσι, συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα απέναντι στον πρωταθλητή Πειραιά, Εθνικό, και στον πρωταθλητή Θεσσαλονίκης και μετέπειτα Ελλάδος, Άρη. Η τρίτη θέση που κατέλαβε εκείνη τη χρονιά, αποτέλεσε για δεκαετίες την καλύτερη επίδοση του μέχρι που την ισοφάρισε το 2013.

Η πρώτη συγχώνευση

Ο Ατρόμητος τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του αγωνίζεται στα γήπεδα του Πανελληνίου και του Παναθηναϊκού στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό το γεγονός όμως, του στερεί τη δυνατότητα η τοπική περιοχή να συνδεθεί μαζί του και να αποκτήσει “αποκλειστικούς” φιλάθλους. Έτσι, η τότε διοίκηση αποφασίζει τη μεταφορά του σωματείου στην περιοχή του Περιστερίου. Το 1932 απορρόφησε τον ισχυρότερο σύλλογο στο Περιστέρι, τον Νέο Αστέρα και έκτοτε το γαλάζιο αστέρι κοσμεί τη φανέλα του.

Τις επόμενες δεκαετίες είναι σε αφάνεια στις μικρότερες κατηγορίες, μέχρι τη σεζόν 1972/73, όταν και συμμετέχει στην επίσημη Α’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του. Δεν κατάφερε όμως να εδραιωθεί εκεί και ακολούθησαν τρείς δεκαετίες “ασανσέρ” μεταξύ Α’, Β’ και Γ’ Εθνικής.

Η δεύτερη συγχώνευση

Τη σεζόν 2004-05, ο Ατρόμητος τερματίζει στις τελευταίες θέσεις της Β’ Εθνικής και αντιμετωπίζει τον επικείμενο υποβιβασμό στην τρίτη εθνική κατηγορία. Τότε, λαμβάνει χώρα η συνένωση με το σωματείο της Χαλκηδόνας στη Νίκαια, που έπαιζε στην Α’ Εθνική και είχε εν γένει καλές προδιαγραφές για το βήμα παραπάνω.

Αυτό το βήμα έγινε την αμέσως επόμενη κιόλας χρονιά, όταν κέρδισε ως Ατρόμητος την ευρωπαϊκή παρουσία. Δηλαδή μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος, μεταπήδησε από το σκαλοπάτι της Γ’ Εθνικής σε εκείνο της Ευρώπης. Οι αναμετρήσεις κόντρα στην κραταιά Σεβίλλη αποτελούν μια από τις ιστορικότερες στιγμές της ιστορίας του συλλόγου.

Οι πρόσφατες διακρίσεις

Το 2011 και το 2012, ο Ατρόμητος είχε δύο σερί παρουσίες στον τελικό Κυπέλλου κόντρα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό αντίστοιχα, χωρίς όμως να καταφέρει να σηκώσει το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας του.

Τη δεκαετία του 2010, ο Ατρόμητος εδραιώθηκε στις θέσεις των ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Όμως, το όνειρο η ομάδα να συμμετέχει σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Πλέον, ο Ατρόμητος ανακάμπτει και φέτος έφτασε μόλις ένα βήμα μακριά από την είσοδο στα πλέι-οφ.

Άξιο αναφοράς είναι και η προσπάθεια των φίλων του Ατρομήτου να καταγράψουν την ιστορία του συλλόγου στο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουν με δική τους χρηματοδότηση.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium