Η ιστορία του ύμνου της ΑΕΚ

Η εξιστόρηση της διαδρομής του ύμνου της ΑΕΚ για να φτάσουμε στο σημερινό… “αναστεναγμό των γκολπόστ” και το “σπάσιμο των δοκαριών”.

Ο ύμνος της ΑΕΚ είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ύμνους Ελληνικών ομάδων. Αναμφιβόλως, ο γρήγορος σκοπός του μπουζουκιού σε συνδυασμό με την φωνή ενός εκ των μεγαλύτερων Ελλήνων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τα “κιτρινόμαυρα”, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της ομάδας. Ωστόσο, όπως και αρκετοί ακόμα σύλλογοι στην χώρα μας, δεν είχαν πάντα το ίδιο τραγούδι ως “μουσικό σήμα” τους. 

Ο πρώτος ύμνος:

Μεταφερόμαστε στη δεκαετία του 1920 και πιο συγκεκριμένα στη διετία του 1926-27. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο είναι μάλλον και η πρώτη φορά που η “Ένωση” αποκτά έστω και ανεπίσημα τον πρώτο της ύμνο.

Από αυτόν τον ύμνο διασώζονται μόνο οι στίχοι, ωστόσο γνωρίζουμε ότι “πατούσαν” πάνω στον ρυθμό της τότε επιτυχίας “Γλυκειά Ρετζίνα”. Συγκεκριμένα, το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1926 σε μουσική – στίχους του Αντώνη Βώττη και ερμηνεία από την Σωτηρία Ιατρίδου.

Το τραγούδι:

Χορωδία Αθηναίων Καλλιτεχνών

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στα πρώτα χρόνια του ’60, ένα νέο τραγούδι αρχίζει να παίζει στα μεγάφωνα της Νέας Φιλαδέλφειας. Ειδικότερα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Μυρογιάννη, η χορωδία Αθηναίων καλλιτεχνών ερμηνεύει τον για αρκετά χρόνια επίσημο ύμνο της Α.Ε.Κ.

Περήφανη στα γήπεδα η ΑΕΚ κατεβαίνει

από τις δάφνες των νικών, με δόξα στολισμένη

σωστοί αετοί στα στάδια,  γενναίοι σαν λιοντάρια.

***** ψηλά κορμιά, ωραία παλληκάρια

ΑΕΚ ΑΕΚ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΑΙΔΙΑ

την αθάνατη ας τιμήσουμε ομάδα.

ΑΕΚ ΑΕΚ όλοι ας φωνάξουν μαζί

Ζήτω ζήτω στην ομάδα που δοξάζει την Ελλάδα.

Ντυμένοι κιτρινόμαυρα την μπάλα τους χτυπάνε

κι από την μια τη νίκη τους, στην άλλη νίκη πάνε.

Και στ’ άλλα τα αθλήματα, στον δίσκο, δρόμο, σφαίρα,

τα ζήτω για τους αθλητάς γεμίζουν τον αέρα.

ΑΕΚ ΑΕΚ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΑΙΔΙΑ

την αθάνατη ας τιμήσουμε ομάδα

ΑΕΚ ΑΕΚ όλοι ας φωνάξουν μαζί

Ζήτω ζήτω στην ομάδα που δοξάζει την Ελλάδα.

Κερδίζουν πάντα κύπελλα και διαρκώς νικούνε,

και των φιλάθλων οι φωνές βαριά αντιλαλούνε.

Εμπρός απ’ τις κερκίδες τους, οι φίλαθλοι ας ορμήσουν

τους αθλητάς με δάφνινα στεφάνια να στολίσουν.

ΑΕΚ ΑΕΚ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΑΙΔΙΑ

την αθάνατη ας τιμήσουμε ομάδα

ΑΕΚ ΑΕΚ όλοι ας φωνάξουν μαζί

Ζήτω ζήτω στην ομάδα που δοξάζει την Ελλάδα.”

Οι συνεχείς αλλαγές και η καθιέρωση του Μίμη ως η φωνή της ΑΕΚ

Κάθε νέος πρόεδρος επέλεγε από ένα άλλο μουσικό κομμάτι. Ασφαλώς, ένας από τους αρκετούς αυτούς ύμνους είναι και το τραγούδι από το γνωστό συγκρότημα της εποχής “τρίο κιτάρα” που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Μάλιστα, στους στίχους υπάρχουν αναφορές στον Μικρασιάτη δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας Νικόλαο Τρυπιά που ήταν υποστηρικτής της ομάδας. Αποτελεί σύνθεση του Κ.Δ. Νικολαϊδη αλλά μόλις το μισό κομμάτι επιβιώνει μέχρι σήμερα στο διαδίκτυο.

Η ιστορία για τον Μίμη Παπαϊωάννου και το τραγούδι είναι γνωστή. Το 1971, ο βετεράνος παίκτης της Α.Ε.Κ. ερμήνευσε τον εδώ και πολλά χρόνια καθιερωμένο ύμνο της ομάδας. Την μουσική συνέθεσε ο Στέλιος Καζαντζίδης ενώ τους στίχους έγραψε ο Χρήστος Κολοκοτρώνης, τρισέγγονος του Έλληνα ήρωα της επανάστασης. Από τότε μέχρι και σήμερα ο ύμνος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του δικεφάλου ωστόσο στο μεσοδιάστημα, υπήρξε μία ακόμα αλλαγή.

Επί προεδρίας Τροχανά, στα μεγάφωνα της Νέας Φιλαδέλφειας ηχούσε ένα μουσικό κομμάτι του οποίου τη δημιουργία, είχαν επιμεληθεί ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Χρήστος Νικολόπουλος. Αν και, οι φίλοι των “κιτρινόμαυρων” δεν αγάπησαν ποτέ ιδιαίτερα το συγκεκριμένο τραγούδι. Με την αλλαγή ιδιοκτησίας το 1999, η φωνή του Μίμη Παπαϊωάννου καθιερώθηκε για μία ακόμη φορά, ως ο επίσημος ύμνος της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως .

Ο ύμνος επί προεδρίας Μιχάλη Τροχανά:

Ο μέχρι και σήμερα ύμνος:

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Tags :

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium