Δευκαλίων Κρανιάς: Η θρυλική ομάδα των Αντιχασίων

Στο θεσσαλομακεδονικό τριεθνές των νομών Λάρισας, Γρεβενών & Κοζάνης βρίσκεται η Κρανιά του πρώην Δήμου Αντιχασίων και έδρα του Δευκαλίωνα.

Η (Ξηρο)Κρανιά όπως είναι η παλαιότερη ονομασία της ως χωριό, είναι γνωστή πανελλαδικά για το πεδίο βολής της
αεροπορίας που υπάρχει στην περιοχή, ενώ σε ποδοσφαιρικό επίπεδο εκπρόσωπος της περιοχής είναι η ομάδα του Δευκαλίωνα. Παράλληλα, οι Κρανιώτες είναι μια φυλή που ευδοκιμεί σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς παντού υπάρχει έστω και ένας από αυτούς. Ακόμα και στη… σελήνη σύμφωνα τον λαϊκό θρύλο!

Ερχόμενοι εκ νέου στο ποδόσφαιρο η ομάδα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αντιχασίων φυσικά, είναι ο θρυλικός Δευκαλίων Κρανιάς, αν και τα πληθυσμιακά δεδομένα αυτής δεν ευνοούν την ύπαρξη αθλητικού συλλόγου. Πρόκειται για μια ομάδα που φέρει το όνομα του μυθικού ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, γνωστού από τη διήγηση για τον ομώνυμο κατακλυσμικό μύθο, με κοινά στοιχεία με την αντίστοιχη διήγηση για τον κατακλυσμό του Νώε από την Παλαιά Διαθήκη. Κι αν ο χαρακτηρισμός «θρυλικός» αναφορικά με την ομάδα προκαλεί εντύπωση, υπάρχει σχετική εξήγηση. Σύμφωνα με διηγήσεις παλαιότερων, οι Κρανιώτες με κάθε μέσο ακολουθούσαν την ομάδα του Δευκαλίωνα στις εκτός έδρας αναμετρήσεις του.

Πλέον, η ομάδα του «Δεύκα» επαναδραστηριοποιείται έπειτα από σειρά ετών που ήταν ανενεργή, αγωνιζόμενη στη Γ’
Κατηγορία της ΕΠΣ Λάρισας
. Φέτος μάλιστα, διεκδίκησε την άνοδο, αλλά την έχασε για λίγο, αφού ηττήθηκε στον αγώνα μπαράζ από τη Δόξα Αμυγδαλής. Αυτήν τη σύνδεση κόσμου ομάδας διαπιστώσαμε και όταν παρευρεθήκαμε στις αθλητικές εγκαταστάσεις “Γ. Μητσιμπόνας” στη Λάρισα. Εκεί, η ομάδα της Κρανιάς αγωνιζόταν ως φιλοξενούμενη με αντίπαλο την ομάδα του Μαρίνου Αντύπα. Η εικόνα στην κερκίδα δεν προσιδίαζε σε αναμέτρηση Γ’ Τοπικού, αφού αυτή ήταν κατάμεστη από κόσμο και των δύο ομάδων, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ένταση. Από την μια πλευρά οι Κρανιώτες φίλαθλοι και από την άλλη οι φίλαθλοι του Μαρίνου Αντύπα, μιας ομάδας με αντιεξουσιαστικό προφίλ. Κι όμως δεν υπήρξε η παραμικρή αντέγκλιση μεταξύ των δύο ομάδων. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς, αφού διεξήχθη μια εξαιρετικά δυναμική αναμέτρηση.

Εν κατακλείδι. μπορεί τα δημογραφικά και πληθυσμιακά δεδομένα της Κρανιάς και του πρώην Δήμου Αντιχασίων να μην δικαιολογούν την άνοδο της ομάδας στις εθνικές κατηγορίες, ωστόσο η ίδια ο Δευκαλίων μπορεί να αναζωογονήσει την περιοχή, έστω και αγωνιζόμενος αποκλειστικά στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Λάρισας και λειτουργώντας ως «φυτώριο» για την ομάδα της πόλης της Ελασσόνας, τον ΠΟΕ.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium