Ας καθιερώσουμε τον θεσμό της Δευτεραπριλιάς

Δέκα ποδοσφαιρικές (με κοινωνικό αποτύπωμα) δευτεραπριλιάτικες αλήθειες που θα θέλαμε να είναι πρωταπριλιάτικα ψέματα.

Αν θεωρήσουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει στο ψέμα, τη συχνή και σταθερή παραπληροφόρηση, τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την καταφανή παραποίηση των πραγματικών γεγονότων, το έθιμο της Πρωταπριλιάς μάλλον δεν μας συγκινεί. Τουλάχιστον όχι ειδησεογραφικά. Το να πηγαίνεις σχολείο, να είσαι μαθητής στο τμήμα Ε’ 1 και να συνεννοηθείτε με το Ε’ 2 να αλλάξετε αίθουσες για πλάκα, έχει το χάζι του. Στην κανονική διάσταση της καθημερινότητας όμως, ο κορεσμός του ψεύδους δεν αφήνει περιθώρια για “φάρσες ειδήσεων” της Πρώτης Απριλίου.

Είναι σαν να λες σε κάποιον που περνά την καθημερινότητα του μέσα σε μια θάλασσα, ότι για μια μέρα θα την περάσει μέσα σε μια λίμνη/λιμνοθάλασσα. Το υδάτινο στοιχείο και η γενική εικόνα θα παραμείνουν, απλά ο όγκος των λίτρων θα αλλάξει μαζί με την πυκνότητα λόγω των αλάτων.

Για αυτό σκεφτήκαμε ότι ίσως να έχει περισσότερη σημασία ένας θεσμός/έθιμο που αντί να λέμε ψέματα, θα λέμε αλήθειες που θα θέλαμε να είναι ψέματα. Αν η 1η Απρίλη είναι πιασμένη στο ημερολόγιο, ας πάρουμε την αμέσως επόμενη. Κυκλώνουμε τη 2η του μηνός και ξεκινάμε από το 2024 την προσπάθεια καθιέρωσης του.

Δευτεραπριλιάτικες Ποδοσφαιρικές Αλήθειες

1) Σε διάστημα δύο ετών, μετράμε τρεις νεκρούς από το μένος της τυφλής βίας και πολλούς ακόμη σοβαρά τραυματίες.

2) Οι υποθέσεις του Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια και του Γιώργου στον Ρέντη δεν έχουν μέχρι τώρα ουσιαστικό πόρισμα.

3) Τα γήπεδα έκλεισαν για να ανοίξουν υπό τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας (κάμερες, τουρνικέ, επαρκή έλεγχο, σεκιούριτι) και άνοιξαν ακριβώς όπως πριν, σε καθεστώς ανασφάλειας.

4) Πάρα πολλές εγκαταστάσεις κρίθηκαν ακατάλληλες για διεξαγωγή αγώνων, υπό το φόβο να καταρρεύσει το σκέπαστρο.

5) Τα γήπεδα έκλεισαν και για να κατευνάσει η τοξικότητα, αλλά οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες φρόντισαν όχι μόνο να παραμείνει το ρητορικό μίσος, αλλά και να αυξηθεί.

6) Πριν από έναν μήνα, φίλαθλος έβγαλε πιστόλι και πυροβόλησε σε αγώνα της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής.

7) Από το 2016 έχουν διεξαχθεί 5 Τελικοί Κυπέλλου κεκλεισμένων των θυρών, έναντι μόλις τριών με κόσμο και τρομακτικά επεισόδια. Πλέον οδεύουμε ολοταχώς προς τον 6ο.

8) Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο καταρρέει χρόνο με τον χρόνο, αφού τα εμπόδια είναι πολύ περισσότερα από τα κίνητρα.

Κάθε άλλο παρά αδιάφορο είναι αυτό το ζήτημα. Ερασιτεχνικός αθλητισμός σημαίνει σωματική άσκηση για ανθρώπους που εργάζονται 8ωρα και 12ωρα. Φυσική δραστηριότητα σημαίνει μείωση προβλημάτων υγείας, άρα μη κορεσμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

9) Τα πρωταθλήματα υποδομών βρίσκονται σε πλήρη υποβάθμιση, ενώ η δημιουργία των Β’ Ομάδων των 4 ΠΑΕ μπερδεύει περισσότερο τη Super League 2, από όσο συνολικά τη βοηθάει.

10) Πέραν των νεκρών και τραυματιών από φαινόμενα οπαδικής βιας, έχουμε και νεκρούς από συσσωρευμένα δακρυγόνα και καπνογόνα.

Και για να προλάβω όσους πιθανώς σκεφτούν “το καπνογόνο δεν είναι έγκλημα”, θα πω ότι εξαρτάται. Αν ανάψουν 2-3 καπνογόνα σε ανοιχτό γήπεδο δίχως σκέπαστρο ή στάδιο με στίβο και γενικά χώρο που να αερίζεται εύκολα, ναι, δεν είναι έγκλημα. Αν όμως ανάβουν εκατό καπνογόνα σε γήπεδο-κλουβί ξανά και ξανά επί ώρα, και χιλιάδες κόσμος αναπνέει τις καρκινογόνες ουσίες, τότε είναι έγκλημα.

Για τα δακρυγόνα τι να πούμε… Όσοι τα πετούν μάλλον δεν τα έχουν αναπνεύσει ποτέ. Αν είχαν νοιώσει το αίσθημα της ασφυξίας έστω και μια φορά, δεν θα τα πετούσαν με τόση ευκολία στο πλήθος, νομίζοντας πως πρόκειται για μέσο επίλυσης όλων των προβλημάτων

10+1) Το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών παραμένει ατιμώρητο. Και δεν φτάνει μόνο η σπίλωση της μνήμης των παιδιών που πέθαναν τόσο μάταια, αλλά πολλοί από τους φέροντες ευθύνη αγορεύουν δημόσια, χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης προς τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιβάτες που επέζησαν για να ζουν ξανά και ξανά τον βιασμό της αξιοπρέπειας τους.

Καλή Δευτεραπριλιά!

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Tags :

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium