Ένα γήπεδο ανά δέκα χρόνια, δε φέρνει την άνοιξη…

Από χθες το βράδυ, μπορούμε επίσημα να μιλάμε για την προσθήκη του γηπέδου της ΑΕΚ, στη (πολύ μικρή) λίστα με τις σύγχρονες ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Η Αγία Σοφία – OPAP Arena είναι μόλις το τρίτο (3ο!) σύγχρονο γήπεδο που πληροί προδιαγραφές της UEFA για φιλοξενία και διεξαγωγή ευρωπαϊκών διοργανώσεων (χωρίς να βάζουμε φυσικά στάδια με στίβο στη συζήτηση).

Είχαν προηγηθεί το “Γεώργιος Καραϊσκάκης” το 2004, το οποίο κατασκευάστηκε για να είναι η έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας για το άθλημα του ποδοσφαίρου, και το AEL FC Arena το 2011, που είχε συμπεριληφθεί στη λίστα για τους Μεσογειακούς Αγώνες το 2013 στο Βόλο, οι οποίοι εν τέλει έγιναν στην Μερσίνη της Τουρκίας.

Ο αριθμός των μόλις τριών γηπέδων με υψηλές προδιαγραφές, αποδεικνύει την απόσταση της Ελλάδας από όχι μόνο τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις λιγότερο προηγμένες στον υπόλοιπο κόσμο.

Ένα απλό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό το παραπάνω επιχείρημα, είναι πως η Κύπρος, που δεν έχει μεγάλη απόκλιση από την Ελλάδα σε κοινωνική και αθλητική κουλτούρα και η γεωγραφική έκταση σε συνδυασμό με τον πληθυσμό της είναι σχεδόν υποδεκαπλάσια, διαθέτει πλέον τον ίδιο αριθμό σύγχρονων γηπέδων (ΓΣΠ στη Λευκωσία, AEK Arena στη Λάρνακα, Limassol Arena στη Λεμεσό)!

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δυσάρεστα σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων στην πατρίδα μας, αν συνυπολογιστούν οι ανεπαίσθητοι ρυθμοί εξέλιξης των έργων κατασκευής. Το 2013 ανακοινώθηκαν τα σχέδια του γηπέδου της ΑΕΚ και χρειάστηκαν 9 χρόνια για την ολοκλήρωση. Ακόμη πιο ακραίο το γεγονός ότι το 2006 ανακοινώθηκε πως το 2008 ο Παναθηναϊκός θα έχει γήπεδο στη περιοχή του Βοτανικού. Το 2013 πέρασε από το ΣτΕ, για να φτάσουμε το 2022 να μιλάμε για πλάνο έως το 2026……

Οι δεκάδες απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, και οι υπερβολικά αργοί ρυθμοί κατασκευής των νέων, αποδεικνύουν παθογένειες δεκαετιών στους κρατικούς μηχανισμούς, ενώ τίποτα δεν φανερώνει μελλοντική αλλαγή, οδηγώντας στην απαξίωση το ποδόσφαιρο.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το γεγονός ότι το 2022 το Λιχτενστάιν των 30 χιλιάδων κατοίκων, έχει έναν εκπρόσωπο στην Ευρώπη, όπως ακριβώς και η Ελλάδα, είναι απόλυτα αιτιολογημένο. Φυσικά, δεν είναι η μοναδική αιτία, αλλά είναι μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί αν θέλουμε να προχωρήσουμε ως κράτος, όχι μόνο αθλητικά, αλλά κοινωνικά και πολιτισμικά!

ΥΓ. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν κι άλλα γήπεδα ομάδων που μπορούν να θεωρηθούν σεβαστές σύγχρονες υποδομές με πρόσφατες ανακαινίσεις μετά το 2000 (Αγρίνιο, Αιγάλεω) ή και ολική ανέγερση (Ξάνθη, Τρίπολη). Αν όμως θέλουμε να μιλάμε για εξέλιξη και όχι ημίμετρα, χρειάζεται να αναζητούμε το κάτι παραπάνω. Άλλωστε και οι ίδιες οι ΠΑΕ που έχουν υπό την κατοχή τους αυτά τα γήπεδα, έχουν ανακοινώσει πλάνα ανακατασκευών και γενικών ανανεώσεων.

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium