Η “ποντιακή δύναμη” προσμένει την επάνοδο

Ο Απόλλων Πόντου είναι ιστορική ομάδα, όχι μόνο λόγω διακρίσεων, αλλά γιατί είναι ο θεματοφύλακας της ποντιακής προσφυγιάς.

Η ιστορία της αρχίζει από το 1926, όταν ιδρύθηκε από Πόντιους πρόσφυγες στην περιοχή της Καλαμαριάς. Ο Απόλλων δεν προοριζόταν για ποδοσφαιρική ομάδα. Ιδρύθηκε με σκοπό οι Πόντιοι να διαδώσουν την παραδοσιακή μουσική τους, παίζοντας διάφορα μουσικά όργανα όπως μαντολίνο και κιθάρα. Με αποτέλεσμα να επιλεχθεί ως έμβλημα ο γνωστός θεός της μουσικής, Απόλλωνας.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ιδρύθηκε και η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου. Όπως προαναφέραμε η ομάδα είναι ιστορική, και αυτό αποτυπώνεται και από τα χρώματα του εμβλήματός της. Κόκκινο για το αίμα των Ποντίων και μαύρο για το πένθος στο τραγικό αυτό συμβάν. Έδρα του αποτελεί το στάδιο του Μορφωτικού Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων Καλαμαριάς, στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης.

Η αρχή της χαράς για τον σύλλογο άρχισε το 1958, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας. Παίκτες και σύλλογος «έγραφαν» ιστορία φορώντας τη μελανέρυθρη φανέλα. Κατάφερε να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική Κατηγορία το 1959, ενώ «γιόρτασε» τους εκατό αγώνες της στην διοργάνωση νικώντας μία από τις μεγάλες ομάδες της χώρας μας, τον Ολυμπιακό. Παράλληλα, σημαντικός πυλώνας στην ομάδα του Πόντου είναι ο Νικήτας Μαλιόγλου που αποτελεί τον πρώτο παίχτη που συμπλήρωσε τις εκατό συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία.

Οι “σημαίες” του συλλόγου

Αρκετοί ποδοσφαιριστές χάραξαν την ιστορία του συλλόγου. Αξίζει να αναφερθεί ο Παναγιώτης Κυπριανίδης που είναι ο πρώτος παίχτης με την φανέλα του Απόλλωνα Καλαμαριάς που αγωνίστηκε στην Εθνική ομάδα μας. Παράλληλα πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, για μία σεζόν, αποτελεί ο Κυριάκος Μυταριώτης σκοράροντας 39 γκολ. Το ρεκόρ αυτό παραμένει ακατόρθωτο μέχρι και σήμερα.

Τη χρονιά 1964 άρχισε η κατρακύλα του συλλόγου όταν έπεσε από την Α’ Εθνική και παρέμεινε στην Β’ Εθνική για 8 συνεχόμενα χρόνια. Την σεζόν 1975-76 ανακοινώθηκε η μεταγραφή του Δημήτρη Τομπουλίδη. Αγωνίστηκε στον σύλλογο για 8 ολόκληρα χρόνια, έως και το 1984. Με την βοήθεια του, ο Απόλλων ανέβηκε ξανά στην Α’ Κατηγορία και ο Τομπουλίδης έχει σημειώσει 233 εμφανίσεις με την φανέλα της ομάδας. Με αποτέλεσμα να γίνεται ο παίχτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην Α’ Εθνική φορώντας την φανέλα του Απόλλωνα.

Η σύγχρονη εποχή

Ο σύλλογος είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα τα επόμενα χρόνια. Μέχρι και το 2009 θα μπορούσε να πει κανείς πως «ανεβοκατέβαινε» στην Α’ και στην Β’ Κατηγορία. Τη σεζόν 2009-10, λόγω αρκετών οικονομικών προβλημάτων ο Απόλλων Πόντου έπεσε στην Δ’ Εθνική Κατηγορία. Αυτό αποτελεί ένα «μαύρο» κεφάλαιο του συλλόγου, το οποίο κόσμος και ομάδα προσπαθούν να αφήσουν στο παρελθόν.

Από εκεί και έπειτα η ομάδα κατακτούσε το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο. Τελικά κατάφερε να εξασφαλίσει την θέση της στην Super League 2, όπου αγωνίζεται τις τελευταίες 2 χρονιές και θα αγωνίζεται και του χρόνου. Ας ελπίσουμε η ιστορική ομάδα του Πόντου να καταφέρει να αγωνιστεί στη Super League μεταξύ κορυφαίων ομάδων της χώρας μας, διότι εκεί της αξίζει να βρίσκεται.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium