Σπάθα Κολυμβαρίου: Κάτι σαν Άρσεναλ Χανίων

Η ιστορική ομάδα με μισό αιώνα ζωής από το Κολυμβάρι Χανίων και η προέλευση του πολύ ιδιαίτερου ονόματος της.

Λένε πως στην Ελλάδα μπορείς να ταξιδεύεις και να ανακαλύπτεις διαρκώς καινούργια πράγματα χωρίς ποτέ να βαρεθείς. Δύο-τρία ταξίδια εντός ελλαδικού χώρου είναι αρκετά για να σε πείσουν. Παίρνοντας τον παραλιακό δρόμο από την πόλη των Χανίων προς Πλατανιά, ακολουθήστε την ακτογραμμή και θα βρεθείτε σε ένα τέτοιο μέρος.

Προσωπικά, εγώ έχω και τη μανία να συνδυάζω ονόματα και καταστάσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου με το διεθνές προσκήνιο. Κάπως έτσι, θα μπορούσε κανείς να σκαρφιστεί στο όνομα της Σπάθας Κολυμβαρίου μια ελληνική Άρσεναλ. Πως γίνεται αυτό αν το λονδρέζικο κλάμπ φοράει κόκκινα ενώ οι Χανιώτες πράσινα; Ανεξαρτήτως χρωμάτων, εφόσον Άρσεναλ σημαίνει οπλοστάσιο, ίσως να υπάρχει μια σύνδεση με το “σπαθί” των Χανίων. Άλλωστε, γνωρίζουμε πως στην κρητική παραδοσιακή ενδυμασία υπήρχε πάντοτε ένα ασημένιο μαχαίρι στη ζώνη, σαν σπαθάκι.

Όμως, η παρούσα εκδοχή και πρώτη υπόθεση μου στο άκουσμα αυτού του ονόματος “φεύγει άουτ”. Ο σύλλογος του Κολυμβαρίου ή Κολυμπαρίου πήρε το όνομα του από το Ακρωτήρι Σπάθα. Προσπαθήστε να ανακαλέσετε από τη μνήμη σας την αεροφωτογραφία της Κρήτης. Τώρα σκεφτείτε το σχήμα της στο βορειοδυτικό άκρο. Θυμάστε μήπως, ένα χαρακτηριστικό ακρωτήρι που μοιάζει με σπαθί; Αυτό είναι το Ακρωτήρι Σπάθα ή Σπάδα.

Επιπλέον, ονομάζεται και Ακρωτήρι της Ειρήνης καθώς εκεί έλαβε χώρα μια ειρηνευτική συνέλευση παγκόσμιων ηγετών, μεταξύ των οποίων συμμετείχε η Μελίνα Μερκούρη και ο Ούλοφ Πάλμε, έπειτα από παραίνεση του τοπικού Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, κ. Ειρηναίου. Το θέμα της συνάντησης ήταν η παγκόσμια ειρήνη, και χάριν τούτου το ακρωτήρι πήρε και αυτό το προσωνύμιο.

Το έμβλημα κοσμεί την εξωτερική πλευρά των αποδυτηρίων της έδρας της ομάδας.

Όπως φαίνεται και στο πανέμορφο έμβλημα, η Σπάθα βαφτίστηκε έτσι λόγω του ομώνυμου ακρωτηρίου. Η ομάδα έχει για χρώματα το πράσινο και το λευκό. Αγωνίζεται σε ένα όμορφο γηπεδάκι χωρητικότητας περίπου 200 θεατών.

Συγκεκριμένα 204 καθήμενοι αν μετρήσουμε τα καρεκλάκια ένα προς ένα!

Η Σπάθα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, αφού αλλάζει διοίκηση μετά από δέκα χρόνια, όμως σίγουρα θα ζήσει ξανά στιγμές όπως το Κύπελλο Χανίων του 2014!

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium