Λ. Κασαπίδης: «Θέλουμε να γίνει ο ΑΟ Ξάνθη κοινωνικό φαινόμενο!»

Ο Λευτέρης, μέλος της “Πρωτοβουλία Φιλάθλων ΑΟΞ” μας μιλάει για την αναγέννηση του ιστορικού ΑΟ Ξάνθη και το όραμα για κερκίδες δίχως βία!

«Ονομάζομαι Λευτέρης Κασαπίδης. Είμαι 33 ετών. Ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε με τον ΑΟ Ξάνθη μόνιμα στην Α’ Εθνική. Στην γενιά που πρόλαβε το γήπεδο του ΑΟΞ με τσιμέντο και χωρίς κάμερες, με μη ονομαστικά διαρκείας, με τον ρομαντισμό των ’90s. Είμαι ακόμη ένας άνθρωπος που του μεταδόθηκε το ”μικρόβιο” του γηπέδου από γονείς και παρέες. Στους χώρους μέσα και έξω από το γήπεδο (γήπεδο ΑΟΞ και Πηγαδιών) μεγάλωσα. Γλίτωσα από την ισοπεδωτική καθημερινότητα που γεύτηκαν οι συνομήλικοι μου στα ίντερνετ καφέ, στη χρήση ναρκωτικών, στη ζωή καταδικασμένη στη μιζέρια. Διατελώ συνεχόμενα τα τελευταία 10 χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, σε διάφορα πόστα, του Συνδέσμου Φιλάθλων XanthiFans.

Έχω τοποθετήσει 6 φορές την σημαία του ΑΟΞ στο πιο ψηλό σημείο της Ελλάδας, στον Όλυμπο, και έχω μπει 2 φορές στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, στα πλαίσια του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, με την σημαία στα χέρια μου. Έχω συμμετάσχει σε πολλές ορειβατικές αποστολές και έχω συμμετοχή σε πάνω από 20 αγώνες δρομικού χαρακτήρα. Όλες με την σημαία του ΑΟΞ στα χέρια!

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 και από την στιγμή που ο Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης δεν κατάφερε να συμμετάσχει σε κανένα πρωτάθλημα, είχα ενεργό ρόλο στην ”Πρωτοβουλία Φιλάθλων ΑΟΞ” που σκοπό είχε την ενεργοποίηση του Ερασιτέχνη. Ενός Ερασιτέχνη ΑΟΞ, που για διάφορους και πολύ περίεργους λόγους, ήταν για 30 χρόνια ένα ανενεργό σωματείο».

Πως πήρατε την απόφαση να εμπλακείτε διοικητικά στον ΑΟΞ και ποιες ήταν οι πρώτες δυσκολίες;

«Μετά τα εγκληματικά λάθη της Διοίκησης του Bill Papas που στέρησαν το δικαίωμα από τον ΑΟΞ να αγωνιστεί στα Εθνικά Πρωταθλήματα και της ΜΗ ύπαρξης ενός βιώσιμου πλάνου για το μέλλον του συλλόγου, ήταν μονόδρομος η κατάσταση να περάσει στα χέρια των φιλάθλων. Ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2022 την ”Πρωτοβουλία φιλάθλων ΑΟΞ”, μια παρέα φίλων που σκοπό είχε την ενεργοποίηση του Ερασιτέχνη, την εγγραφή νέων μελών, την προκήρυξη εκλογών και την ανάδειξη ενός ισχυρού Διοικητικού Συμβουλίου. Σταθήκαμε ενάντια σε οποιαδήποτε ”συγχώνευση” και οποιαδήποτε αλλαγή ΑΦΜ (όπως επιχειρούσαν διάφοροι τοπικοί ”ευεργέτες”). Θέλαμε τον ΑΟΞ καθαρό και ας αγωνιζόταν στην χαμηλότερη τοπική κατηγορία.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, το Σωματείο ήταν ανενεργό για 30 χρόνια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην αρχή του εγχειρήματος φαίνονταν τεράστιες και απροσπέλαστες. Δεν είναι εύκολο να κατατροπώσεις ένα ”σύστημα” (που βόλευε μερικούς) μέσα σε λίγους μήνες. Ένα ”σύστημα” που μέσω τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και ιστοσελίδων μας χλεύαζε και μας συκοφαντούσε. Το φίλαθλο κοινό της πόλης όμως, στην συντριπτική πλειοψηφία, στάθηκε στο πλευρό της “Πρωτοβουλία” και έτσι η ”παρέα” μετατράπηκε σε ”κίνημα”. Ένα κίνημα που είχε αποκλειστικό στόχο την αναγέννηση του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης. Εντός λίγων εβδομάδων, μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, μετρούσαμε ήδη 750 αιτήσεις εγγραφών».

Τι κατάσταση βρήκατε στον ερασιτέχνη; Ποιοι σας βοήθησαν και αντίστοιχα ποιοι σας δυσκόλεψαν;

«Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, τον Απρίλιο του 2023 και την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου η κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Διοίκηση ήταν απελπιστική… Ερειπωμένα γραφεία, ΜΗ ενημερωμένα βιβλία του Σωματείου, αμέτρητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, απόκτηση προπονητών, παικτών, αθλητικού υλικού και ούτω καθεξής. Ο ΑΟΞ δεν ξεκινούσε από το ”σημείο μηδέν” αλλά από το ”μείον”! Στο πλευρό της Διοίκησης από την πρώτη στιγμή στάθηκαν πολλοί φίλαθλοι οι οποίοι με εθελοντική εργασία προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους».

Ποιοι είναι το πλάνο σας για την ανασυγκρότηση της ομάδας;

«Το πλάνο της επόμενης ημέρας δεν είμαι ο αρμόδιος να το ανακοινώσω. Εμείς από την πλευρά μας, σαν σύνδεσμος φιλάθλων ΑΟΞ ”XanthiFans”, θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας σε αυτό το νέο ξεκίνημα. Θέλουμε να επιστρέψουν οι οικογένειες και οι μαθητές στην κερκίδα. Σε μια κερκίδα που ως γνωστόν, διαχρονικά δεν υπάρχει η βία και η χρήση ουσιών. Θέλουμε να μεταδώσουμε την κουλτούρα μας και στις νεότερες γενιές φιλάθλων. Θέλουμε να κάνουμε τον ΑΟΞ κοινωνικό φαινόμενο. Σε αυτό το εγχείρημα θέλουμε φιλάθλους που οι ”συχνότητές” τους συμβαδίζουν με τις δικές μας. Δεν χρειαζόμαστε τις παθογένειες και τις τοξικότητες του παρελθόντος. Δεν θα δεχτούμε δίπλα μας ανθρώπους που βλέπουν τον ΑΟΞ σαν σκαλοπάτι να ανέβουν ιεραρχικά και κοινωνικά. Το σίγουρο είναι πως σύσσωμα τα μέλη του συνδέσμου μας, θα βοηθήσουν τη νέα Διοίκηση του Ερασιτέχνη ΑΟΞ με όλες τους τις δυνάμεις σε οποιοδήποτε πλάνο».

Πως θα αντιμετωπίσετε ενδεχόμενα περιστατικά βίας;

«Όπως ανέφερα και παραπάνω, η ίδια μας η κουλτούρα σαν Σύνδεσμος είναι ενάντια σε κάθε μορφής βίας. Θα φροντίσουμε να απομονώσουμε οποιονδήποτε σκεφτεί να πράξει κάτι ακραίο».

Τέλος, ελεύθερα χωρίς ερώτηση θέλω να μας επισημάνεις κάποια πράγματα για την νέα προσπάθεια του ΑΟΞ.

«Ο ΑΟΞ πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια του κόσμου. Οι εγγραφές μελών είναι πλέον ανοιχτές. Το φίλαθλο κοινό πλέον αποφασίζει ποιος θα διοικεί το Σωματείο. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της ιστορίας. Ο κόσμος γίνεται πρωταγωνιστής της ιστορίας του Συλλόγου. Ξεπεράστηκαν παθογένειες και λάθη 30 ετών για να το καταφέρουμε. Ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρξει λαμπρό μέλλον ή όχι. Το σίγουρο είναι πως αισθάνομαι πολύ περήφανος για κάτι που φαινόταν αδύνατο. Πλέον έχει γίνει πραγματικότητα. Με συλλογική προσπάθεια θα καταφέρουμε να φτάσουμε τον ΑΟΞ εκεί που του αξίζει»!

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Tags :

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium