Το ατού της έδρας

Τις νίκες δεν τις φέρνει μόνο η ομάδα, αλλά και το “απόρθητο κάστρο” της κάθε μίας που ακούει στη λέξη έδρα.

Μπορεί άραγε η έδρα να αποτελέσει κινητήριο μοχλό και πηγή δύναμης για μια ομάδα; Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι αυτονόητη. Η δυναμική, και κατά κύριο λόγο σταθερή έδρα μπορεί να αποτελέσει το «κάστρο» για τον κάθε αθλητικό σύλλογο, ποσό μάλλον όταν μιλάμε για συλλόγους με ιστορία και αρκετό κόσμο να τους στηρίζει έμπρακτα. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε δυο παραδείγματα ομάδων που για καιρό στερούνταν την έδρα τους, αλλά η επιστροφή τους σε αυτή αποτέλεσε σημείο αναγέννησης τους.

Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ απ’ το 2003 και για περίπου μια εικοσαετία είχε μείνει άστεγη. Το ιστορικό γήπεδο της Αγίας Σοφίας κατεδαφίστηκε με το σχέδιο να περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση ενός νέου υπερσύγχρονου γηπέδου στο σημείο ακριβώς όπου βρισκόταν το προηγούμενο. Η παραπάνω απόφαση οδήγησε την Ένωση να δηλώσει ως έδρα, αρκετά γήπεδα όπως το Απόστολος Νικολαΐδης, ΟΑΚΑ, Γεώργιος Καμάρας, αλλά και το γήπεδο του Ακράτητου “Ιωάννης Παθιακάκης”.

Η κατασκευή της νέας Αγίας Σοφίας πέρασε από χίλια μύρια κύματα και η ΑΕΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα γραφειοκρατίας. Έτσι, μετά από 19 ολόκληρα χρόνια το όνειρο κάθε “ενωσίτη” πήρε σάρκα και οστά. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου γηπέδου. Η δημιουργία του νέου γηπέδου βοήθησε στην αγωνιστική αναγέννηση της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα την κατάκτηση του 13ου πρωταθλήματος.

Η επιστροφή στο ΕΑΚ Βόλου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επίσης και αυτό του Ολυμπιακού Βόλου. Η ομάδα της Μαγνησίας στερούνταν για περίπου μια πενταετία την ιστορική της έδρα, ΕΑΚ Βόλου. Οι λόγοι που οι εγκαταστάσεις του γηπέδου έμειναν ανεκμετάλλευτες, είναι κυρίως οι διαφωνίες που υπήρξαν στην αδειοδότηση του γηπέδου από τον Δήμο. Ένα γήπεδο που θεωρούταν ακατάλληλο για την διεξαγωγή αγώνων. Η απόφαση αυτή έφερε “θύελλα” αντιδράσεων από τον κόσμο της ομάδας, ο οποίος ζητούσε την επιστροφή στη φυσική του έδρα. Έτσι ο Ολυμπιακός Βόλου αναγκαζόταν να δίνει τους εντός έδρας αγώνες του είτε στο γήπεδο της Νεάπολης, είτε στο Πανθεσσαλικό στάδιο. Παρ’ όλα αυτά οι «Αυστριακοί» ,όπως αποκαλούνται οι οπαδοί της ομάδας, δεν κατάφερναν να δίνουν δυναμικό “παρών” σε αυτές τις έδρες.

Ωστόσο το 2023 είχε επιφυλάξει κάποιες εκπλήξεις για τον κόσμο της ομάδας. Από τη μία ο Ολυμπιακός Βόλου υποβιβάστηκε στις τοπικές κατηγορίες μετά από αρκετά χρόνια, αλλά αυτός ο υποβιβασμός αποτέλεσε και την επιστροφή της ομάδας στην ιστορική της έδρα. Έτσι από τις 18/10/2023, όπου έγινε ο αγιασμός, μέχρι και σήμερα, πλήθος κόσμου γεμίζει κάθε Σαββατοκύριακο το ΕΑΚ και βοηθά με την παρουσία του την ομάδα να καταφέρει να πάρει ξανά την άνοδο στις εθνικές κατηγορίες.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium