20 Απριλίου 1926: “Και εγένετο ΠΑΟΚ…”

Ο ΠΑΟΚ συμπληρώνει σήμερα τα 97 χρόνια ζωής του και ελπίζει να σβήσει τα 100 κεράκια στο νέο του γήπεδο!

Σαν σήμερα, στις 20 Απριλίου του 1926, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εγκρίνει την ίδρυση του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών.

Η ιδέα ήταν να ιδρυθεί μια ομάδα που θα ενσάρκωνε όλες τις αξίες και τη νοοτροπία των προσφύγων της Μικράς Ασίας στη νέα τους πατρίδα. Αρχικά στη Θεσσαλονίκη και σε δεύτερο λόγο στην υπόλοιπη Μακεδονία.

Το πρώτο σήμα του νεοϊδρυθέντος σωματείου αποτέλεσε το τετράφυλλο τριφύλλι. Με την ιδέα να προκύπτει από μια μάρκα τσιγάρων της εποχής που κάπνιζε ο εμπνευστής του σήματος, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος.

Βέβαια, το σήμα αντικαταστάθηκε από τον δικέφαλο αετό τρία χρόνια αργότερα, το 1929. Το βασικότερο σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας -αυτοκρατορίας δηλαδή καθαρά νοσταλγική του ελληνισμού της Μικράς Ασίας-, ενώ τα χρώματα που επέλεξαν ήταν το άσπρο και το μαύρο. Μάυρο για τις χαμένες πατρίδες και τον ξεριζωμό των προσφύγων και άσπρο ως μία νότα αισιοδοξίας, μία νότα ελπίδας για το μέλλον.

Πέραν, όμως, του έντονου συμβολισμού του ΠΑΟΚ, με το πέρασμα των χρόνων η υποστήριξη των προσφύγων δημιούργησε νέους φιλάθλους. Σταδιακά, ο κόσμος και οι απαιτήσεις του μεγάλωσαν, αφού η ομάδα ξεκίνησε τις κατακτήσεις τίτλων από το 1972 κι έπειτα. Συνολικά έως σήμερα, ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει 8 Κύπελλα (1972, 1974, 2001, 2003, 2017, 2018, 2019, 2021) και 3 Πρωταθλήματα (1976, 1985, 2019). Παράλληλα, έχει σημειώσει και ορισμένες αξιόλογες ευρωπαϊκές πορείες. Τελευταία αποτελεί εκείνη του 2022, φτάνοντας ως τα προημιτελικά του νεοσήστατου Europa Conference League.

Ο ΠΑΟΚ και η διοίκηση του έχουν θέσει ως στόχους για το μέλλον του συλλόγου, να καθιερωθεί ο ΠΑΟΚ στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να διεκδικεί δηλαδή κάθε χρόνο το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα, με απώτερο και σημαντικότερο σκοπό να μεγαλώσει ο ΠΑΟΚ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακόμη, κανείς δεν πρέπει να αθετεί το ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ένα πιο σύγχρονο γήπεδο από το τωρινό. Ενώ υπάρχει η πρόθεση να έχει υλοποιηθεί το όραμα ως το 2026, στα 100 επετειακά χρόνια από την ίδρυση του.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Tags :

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium