Ηρακλής Ελευσίνας: Ένας εκ των ιστορικότερων συλλόγων της Δ. Αττικής

Ο ΠΑΟ Ηρακλής Ελευσίνας, που ιδρύθηκε από πρόσφυγες το 1928, είναι ομάδα με σταθερή παρουσία στην Α’ ΕΠΣΔΑ με σπουδαίες διακρίσεις τις δεκαετίες ’80 και ’90.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’30, κι ενώ τα γεγονότα του 1922 ήταν ακόμη νωπά, οι πρόσφυγες θέλοντας να κρατήσουν ζωντανά τα ήθη, τις παραδόσεις τους καθώς και την αγάπη τους για τον αθλητισμό, προχώρησαν στην ίδρυση συνοικιακών αθλητικών συλλόγων.

Ένας απ’ αυτούς είναι ο περίφημος “Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Ηρακλής Ελευσίνος”. Ο Ηρακλής ιδρύθηκε το 1928 και αποτελεί γέννημα της προγενέστερης ομάδας της περιοχής, “Μικρασιατική Ένωση Ελευσίνος”, που υπήρχε από το 1925. Το όνομά του αναφέρεται στον ομώνυμο μυθικό ήρωα, ενώ εμπνευστής του ήταν ο αείμνηστος Ηρακλής Γιογιός, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου και ξάδελφος του μεγάλου μπαλαδόρου Γιώργου Γιογιού.

Τα χρώματά του είναι το πράσινο και το λευκό και έμβλημά του το τριφύλλι. Ως πρώτο τους γήπεδο υπήρξε μια αλάνα όπου σήμερα στεγάζεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνος.

Ο Ηρακλής ξεκίνησε να γράφει την ιστορία του αντιμετωπίζοντας συλλόγους εντός της πόλης, ενώ πολύ σύντομα πραγματοποίησε συναντήσεις και με τοπικές ομάδες των γύρω προαστίων πετυχαίνοντας σπουδαία αποτελέσματα. Το 1956 μάλιστα, άρχισε να συμμετέχει στους αγώνες της ΕΠΣ Πειραιώς.

Έκτοτε γνώρισε μεγάλες στιγμές, με σημαντικότερη την χρονιά 1979-1980 που αναδείχθηκε υπερπρωταθλητής Πειραιά και προβιβάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα (σήμερα Γ’ Εθνική). Δύο χρόνια μετά υποβιβάστηκε στην Δ’ Εθνική κατηγορία στην οποία αγωνίστηκε τις περιόδους 1983-84, 1991-92, 1992-93 και 1993-94, ενώ τις χρονιές 1982-1983 και 1990-1991 αναδείχθηκε πρωταθλητής και υπερπρωταθλητής Πειραιά αντίστοιχα. Από το 2003 έως και σήμερα αγωνίζεται στην ΕΠΣ Δυτικής Αττικής, της οποίας αποτελεί ιδρυτικό σωματείο.

Τραγικότερη στιγμή για τον Ηρακλή Ελευσίνος, είναι ο υποβιβασμός του στην Β’ κατηγορία ΕΠΣΔΑ, για πρώτη φορά στη ιστορία του, το 2014.

Την πιο πρόσφατη επιτυχία αποτελεί η κατάκτηση του κυπέλλου ΕΠΣΔΑ το 2018, με νίκη 1-0 επί του Μανδραϊκού, και η συμμετοχή του στο Κύπελλο Ελλάδος ως τοπικός κυπελλούχος όπου ηττήθηκε και αποκλείστηκε από τον Ο.Φ.Ιεράπετρας.

Στα 95 χρόνια ύπαρξής του, ο Ηρακλής πέτυχε κάτι σημαντικότερο από τους τίτλους. Χάρη στο ήθος του και την επιμονή του έγινε σύμβολο της προσφυγιάς. Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια είναι πάλι πρόσφυγας, αυτή τη φορά στην ίδια του την πόλη, αφού αναγκάζεται να φιλοξενείται στο “Δημοτικό Στάδιο Γιώργος Ρουμελιώτης”, μαζί με άλλες 4 ομάδες καθώς και σε στάδια των γύρω περιοχών.

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium