Η “λεγεώνα των ξένων”, οι “πασάδες του Αιγίου”, η “μαύρη θύελλα”. Ο Παναιγιάλειος μπορεί να υπερηφανεύεται με άνεση πως διαθέτει τα πιο περίεργα προσωνύμια, και όχι άδικα.
Ποια ήταν η ομάδα που στην πρώιμη μορφή του ελληνικού πρωταθλήματος επέλεξε ένα προχωρημένο για την εποχή μοντέλο διαχείρισης του οργανισμού;
Η ομάδα της Πελοποννήσου έχει δημιουργήσει έναν μύθο γύρω από το όνομα της, καθώς αποτελεί τον πρώτο σύλλογο που λειτούργησε υπό “επαγγελματικο καθεστώς”, με μισθούς πλήρους απασχόλησης δηλαδή, τα χρόνια της δεκαετίας του 1960.
Πολλοί θα περίμεναν πως οι αθηναϊκές ομάδες ή αντίστοιχα οι θεσσαλονικείς θα είχαν τα σκήπτρα της επαγγελματικής φύσης των ποδοσφαιρικών σωματείων. Όμως, ο σύλλογος της Αιγιάλειας θέλοντας τότε να εισχωρήσει στους “μεγάλους” της Ελλάδας πρωτοτύπησε.
Το προσωνύμιο “πασάδες του Αιγίου” λοιπόν, προέκυψε την περίοδο που οι ποδοσφαιριστές της ομάδος λάμβαναν επαρκείς μισθούς για να βιοπορίζονται από το άθλημα, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν δεύτερες και τρίτες δουλειές, όπως συνηθιζόταν εκείνην την εποχή.
Το δεύτερο παρατσούκλι “λεγεώνα των ξένων” προήλθε από το (τότε) παράδοξο γεγονός πως το κλαμπ απαρτιζόταν από παίκτες που δεν κατάγονταν από την Αιγιάλεια. Αυτή η ιστορία έφερε συνεπακόλουθα και τον χαρακτηρισμό “μισθοφόροι”. Όμως, ο Παναιγιάλειος χάριν στο όραμα του Σωτήρη Παναγιωτόπουλου και του Αστέριου Μπέλλα είχε θέσει ως στόχο τη γιγάντωση του.
Οι οραματιστές οφείλουν να είναι ένα ή περισσότερα βήματα μπροστά από την εποχή τους. Αυτό συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση και εν μέρει υπήρξε δικαίωση. Ακολούθως προέκυψε το προσωνύμιο “μαύρη θύελλα” λόγω της φοβερής αγωνιστικής παρουσίας της ομάδας. Βέβαια, για το συγκεκριμένο παρατσούκλι “κονταροχτυπιούνται” μέχρι σήμερα με την Καλαμάτα, αλλά στο παρόν κείμενο δεν θα προσπαθήσουμε να λύσουμε την εν λόγω διάφορα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι οι χαρακτηρισμοί και τα προσωνύμια έχουν την ιστορία τους. Μία ιστορία που γράφτηκε με χρυσά γράμματα για το Αίγιο. Ο Παναιγιάλειος μπορεί να αγωνίζεται φέτος στο Α’ Τοπικό της Αχαΐας, όμως σύντομα αναπόφευκτα θα ακολουθήσει τα βήματα των παλαιότερων γενιών.
Και τότε όλοι θα μιλούν ξανά για τον μύθο της Αιγιάλειας!