Η ιστορία του ύμνου του Παναθηναϊκού

Από το 1948 μέχρι και τον Βογιατζή. Ένα ταξίδι περίπου δύο δεκαετιών και δύο τραγουδιών.

Ο Παναθηναϊκός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Ο ύμνος του, με τον χαρακτηριστικό ρυθμό, που θυμίζει αρκετά εμβατήριο, και τους στίχους του, που είναι χαραγμένοι στο νου όλων των αθλητόφιλων της χώρας, ανεξαρτήτως ομάδας, συντροφεύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τους “πράσινους” σε όλες τις πτυχές της ιστορίας του συλλόγου. Υπήρξε, όμως, και μία περίοδος που το γνωστό “Σύλλογος μεγάλος” δεν αποτελούσε τον στίχο που συνόδευε τα γκολ του Παναθηναϊκού. Όπως και το ίδιο ισχύει για την φωνή του Γιάννη Βογιατζή που όλοι μας έχουμε συνδέσει με τον Αθηναϊκό σύλλογο.

Ο πρώτος ύμνος

Η πρώτη φορά που η Αθηναϊκή ομάδα απέκτησε ύμνο ήταν το 1948. Με μουσική γραμμένη από τον μεγάλο οπαδό της ομάδας, Γιάννη Βέλλα και στίχους του, επίσης μεγάλου οπαδού, Κώστα Κοφινιώτη, το τραγούδι με τίτλο Προχωρείτε εις την νίκη αποτέλεσε τον πρώτο επίσημο ύμνο της ομάδας. Ερμηνευτής του, ο γνωστός και από την συμμετοχή στην ταινία του 1969 “Στον ίσκιο του Θεού” και την ερμηνεία του τραγουδιού “Πικρό παράπονο”, ο Πάνος Κόκκινος.

Ο πρώτος ύμνος του Παναθηναϊκού “Προχωρείτε εις την νίκη”:

Ο Πάνος Κόκκινος ερμηνεύει το “Πικρό παράπονο” στην ταινία “Στον ίσκιο του Θεού” του 1969:

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Γιάννης Βέλλας και Κώστας Κοφινιώτης (ένα από τα πολλά θύματα του φονικού καύσωνα του 1987), συνέθεσαν ένα ακόμη τραγούδι αφιερωμένο στον Παναθηναϊκό με τίτλο Λεβέντες του Παναθηναϊκού” που κυκλοφόρησε στις αρχές τις δεκαετίας του 1960.

Το τραγούδι “Λεβέντες του Παναθηναϊκού”:

Σύλλογος μεγάλος…

Το 1958, έπειτα από έναν νικηφόρο αγώνα των “πράσινων”, ο Γιώργος Οικονομίδης και ο Γιώργος Μουζάκης συνέθεσαν το γνωστό, σε όλους μας, τραγούδι με τίτλο “Σύλλογος μεγάλος”. Ο Γιώργος Οικονομίδης θεωρείται ο πρώτος μεγάλος σταρ του Ελληνικού ραδιοφώνου, ενώ μέσα από την εκπομπή του “Νέα Ταλέντα” αναδείχθηκαν σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως η Νανά Μούσχουρη, ο Χάρρυ Κλυνν και ο Γιάννης Βογιατζής. Εκτός από τους στίχους στον ύμνο του Παναθηναϊκού, συνέθεσε τους στίχους του ύμνου της 21ης Απριλίου. Ο Γιώργος Μουζάκης, ήταν συνθέτης πολλών “ελαφριών” τραγουδιών, ενώ ο ίδιος έγραψε το γνωστό “Μάμπο Μπραζιλιέρο” που ερμήνευσε η Σπεράντζα Βρανά, στην ταινία του 1954 “Η ωραία των Αθηνών”.

Ο ύμνος σε ερμηνεία Λέανδρου Παπαθανασίου:

Στην πρώτη εκτέλεση, ακούγεται η φωνή του Λέανδρου Παπαθανασίου. Ο Λέανδρος, που γεννήθηκε το 1923 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες της Ελλάδας, όπως η Νανά Μούσχουρη και ο Ντέμης Ρούσσος, αλλά και με τον Χούλιο Ινγκλέσιας, ενώ ο ίδιος είναι πατέρας της γνωστής τραγουδίστριας, Βίκυ Λέανδρος. Το 1962, τον ύμνο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής, του οποίου η φωνή ηχεί μέχρι και σήμερα στους αγώνες του Παναθηναϊκού. Πολύ γνωστά τραγούδια του Βογιατζή είναι μεταξύ άλλων το “Σου το’πα μια και δυο και τρεις”, “Σ’αγαπώ σ΄όλες τις γλώσσες”, “Ένας ουρανός μ’αστέρια”.

Ο ύμνος σε ερμηνεία Γιάννη Βογιατζή:

Η πιο… ιδιαίτερη ερμηνεία

Στα πλαίσια της σειράς της Ε.Ρ.Τ. “τα χρόνια της αθωότητας”, παίκτες-σημαίες της ομάδας τραγούδησαν κομμάτι του ύμνου μπροστά στην κάμερα, στις εξέδρες της “Λεωφόρου”.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium