Μητέρα Σμύρνη, τα παιδιά σου δε σε λησμονούν

Γράφουν οι Δημήτρης Φωτεινόπουλος και Panthiras!

Σήμερα είναι η «μαύρη» επέτειος ενός αίωνα (100 χρόνων) από την μικρασιάτικη καταστροφή στη Σμύρνη (13 Σεπτεμβρίου του 1922).

Τα ιστορικά σωματεία, του ξεριζωμού της Ιωνίας, ο Απόλλωνας και ο Πανιώνιος, δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους και δεν θα τις ξεχάσουν ποτέ.

Το σύνθυμα του Απόλλωνα ήταν πάντα το “Τρείς Αιώνες, Δύο πατρίδες, Μια ομάδα”. Ο Απόλλων Σμύρνης δεν θα ξεχάσει ποτέ την Σμύρνη και τις ρίζες του συλλόγου. Ο Απόλλων Σμύρνης δεν ήτανε ποτέ Απόλλων Αθηνών, που λανθασμένα αποκαλούσαν το σύλλογο για μεγάλο διάστημα οπαδοί, εφημερίδες και δημοσιογράφοι.

Ο Απόλλων Σμύρνης ήταν μία άκρως επιτυχημένη ομάδα και οργανισμός στην Σμύρνη και συνέχισε τις επιτυχίες και στην Αθήνα. Μάλιστα ήταν ένα βήμα μακριά από το να ενταχθεί στον γνωστό ΠΟΚ, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να ήθελαν να εισέλθει ο Απόλλωνας στην ένωση-συμμαχία τους. Ο Απόλλωνας όμως δεν ξέχασε τις ρίζες του και τον πρώην συμπολίτη στην Σμύρνη, Πανιώνιο, και έθεσε ως προϋπόθεση για να ενταχθεί, την συμμετοχή και των «Κυανέρυθρων» στον ΠΟΚ. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν ήθελαν τέταρτη ομάδα στην ένωση τους και απέρριψαν το αίτημα του Απόλλωνα, προσκάλεσαν στην θέση του την ΑΕΚ και η συνέχεια γνωστή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις καλές σχέσεις μεταξύ των οπαδών των ομάδων της Σμύρνης. Τα τελευταία χρόνια «Basso Rango» και «Πάνθηρες» μας έχουν συγκινήσει με κοινά πανό, όπως το «Μάνα Σμύρνη, σήμερα παίζουν τα παιδιά σου». Επίσης, έχουμε δει να κάθονται μαζί οπαδοί και των δύο ομάδων στις αναμετρήσεις εναντιών Απόλλωνα και Πανιωνίου, μαζί με άλλες πολλές υπέροχες κινήσεις.

Μαζί με τον Απόλλωνα Σμύρνης, πυλώνας της Σμύρνης και του ελληνικού αθλητισμού είναι ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης, ο οποίος ιδρύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1890. Επί οργανωμένη βάση, έλαβε χώρα το 1895 και αποτελεί την αρχαιότερη Ελληνική ομάδα. Από τη συγχώνευση του Ορφέα με το «Γυμνάσιο Σμύρνης», δημιουργείται ο Ιστορικός. Στο μακρινό 1890 κάποιοι Άγγλοι στρατιωτικοί και λοιποί που διέμεναν στην Σμύρνη, έφτιαξαν γήπεδο ως έδρα της «Bournobat Juniors Athletic Association of Smyrna». Σε εκείνο το γήπεδο διεξάγονταν οι Πανιώνιοι Αγώνες μέχρι το 1904.

Άξιον αναφοράς είναι ότι οι αγώνες αναβίωσαν φέτος στο στάδιο της Νέας Σμύρνης, μετά από πρωτοβουλία του δήμου Νέας Σμύρνης και του ερασιτέχνη Πανιωνίου! Τέλος, αύριο 14 Σεπτεμβρίου του 2022 ο Πανιώνιος γιορτάζει τα 132 χρόνια ζωής και αναμένεται να γίνει μεγάλη γιορτή στο γήπεδο του Πανιωνίου, με τους Πάνθηρες να έχουν ετοιμάσει μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα και τις ακαδημίες του Ιστορικού να σκοπεύουν να δώσουν το παρόν, δίνοντας άλλο χρώμα και δείχνοντας το μέλλον!

Ένα μέλλον που και για τους δύο οργανισμούς, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρελθόν και την ιστορία του Ελληνισμού της Ιωνίας και των αλησμόνητων πατρίδων.

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium