Νίκος Μαλαβέτας: Ο Βολιώτης αντιστασιακός ποδοσφαιριστής που εκτελέστηκε από Έλληνα προδότη…

Τον Μάϊο του 1944, ο Νίκος Μαλαβέτας πέφτει νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι από Έλληνα προδότη. Είχαν προηγηθεί τρεις απόπειρες να απαγχονιστεί, όμως όλες απέτυχαν όταν συμπτωματικά και στις τρεις περιπτώσεις κόπηκε η αγχόνη!

Παρόλο που οι διεθνείς κανονισμοί ανέφεραν πως μετά από τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες απαγχονισμού χορηγείται στον καταδικασμένο χάρη, ο προδότης-συνεργάτης των κατακτητών πυροβόλησε τον Έλληνα ήρωα στο κεφάλι.

Ο Νίκος αποτέλεσε ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Βόλου. Αγωνιζόταν ως ακραίος δεξιός επιθετικός, και ήταν γνωστός με το προσωνύμιο “Νικολάρας”. Κατά τη διάρκεια του πολέμου συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση. Συνελήφθη από Ιταλούς την ημέρα της εορτής της γυναίκας του, με την οποία είχαν παντρευτεί πριν λίγο καιρό.

Μέσα σε 12 ώρες, χωρίς να περάσει από δική, αποφασίστηκε η άμεση εκτέλεση του. Μετά τον πυροβολισμό, δεν υπήρξε ούτε τότε ο στοιχειώδης σεβασμός για τον ενταφιασμό του και αφέθηκε για ώρες γυμνός και άταφος μέχρι που ανέλαβε η οικογένεια του τη σορό του.

Η είδηση τάραξε την τοπική αλλά και την ευρύτερη κοινωνία μιας και ο Νίκος Μαλαβέτας ήταν γνωστό πρόσωπο. Το χείριστο όμως, ήταν ο τρόπος που έφυγε από τη ζωή. Η ματαιότητα και η αδικία της πράξης.

Ο προδότης μετά την πρωτοβουλία του να πυροβολήσει στο κεφάλι τον ήρωα, εκτελέστηκε από τον Γερμανό αξιωματικό, όπως ακριβώς γινόταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Νίκος Μαλαβέτας, 1915-1944, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium