Το “ευφάνταστο” τοπικό ποδόσφαιρο της Καλαμάτας

Η ΕΠΣ Μεσσηνίας με επίκεντρο την Καλαμάτα, σφύζει από ποδοσφαιρική ζωή, όχι όμως και τόσο από δημιουργική φαντασία!

Ο Νομός Μεσσηνίας είναι από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας σε έκταση. Στην δυτική πλευρά η Τριφυλία με θέα στο Ιόνιο, στην ανατολική πλευρά η Δυτική (Μεσσηνιακή) Μάνη και στο κέντρο η πρωτεύουσα Καλαμάτα.

Πάρα πολλοί είναι και οι τοπικοί σύλλογοι που συμμετέχουν στις τρεις κατηγορίες της ΕΠΣ Μεσσηνίας. Ειδικά η πόλη της Καλαμάτας διαθέτει πάρα πολλά σωματεία, μπορεί και δυσανάλογα σε αριθμό σε σχέση με τον πληθυσμό της. Αυτό το στοιχείο μας δείχνει τη σύνδεση των ντόπιων με το ποδόσφαιρο. Μπορεί βέβαια, η θέληση για τη “στρογγυλή θεά” να είναι μεγάλη, όμως η έμπνευση για ονοματοδοσία των τοπικών συλλόγων δεν φαίνεται τόσο ισχυρή. Ίσως όμως, αυτό να προκύπτει και από την αγάπη των Καλαματιανών για το υψηλό θέαμα.

Με ποια αφορμή όμως τα γράφουμε όλα αυτά; Έφτασε στα αυτιά μας ένας ψίθυρος πως στην Καλαμάτα υπάρχουν ομάδες με ονόματα και σήματα που παραπέμπουν τα μεγάλα κλαμπ των ελληνικών γηπέδων. Αμέσως, το ψάξαμε λίγο περισσότερο και είδαμε πως όχι μόνο ισχύει αυτό, αλλά μπορείς να βρεις ακόμη και σωσία της Τότεναμ!

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις ομάδες “wannabe on top”.

Πανιώνιος Καλαμάτας

Οι “κυανέρυθροι” της Καλαμάτας δανείστηκαν το παλιό λογότυπο του Πανιωνίου Αθηνών και προσέθεσαν τον διακριτικό τίτλο “Καλαμάτας”. Αγωνίζονται στη Γ’ Κατηγορία της ΕΠΣ Μεσσηνίας. Έτος ίδρυσης της ομάδας αποτελεί το 1986.

ΑΕΚ Καλαμάτας

Εξίσου “πρωτότυπο” το έμβλημα της ΑΕΚ Καλαμάτας. Δεν έχει προστεθεί ο σταυρός στο αριστερό φτερό του αετού, όπως συνέβη όταν η ΑΕΚ Αθηνών τροποποίησε το έμβλημα της. Στο Γ’ Τοπικό πρωτάθλημα αγωνίζεται η Ένωση, στον ίδιο όμιλο με τον Πανιώνιο.

Η ΑΕΚ Καλαμάτας ήταν παλιότερα ευρέως γνωστή ως Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Καλαμών, ή ΑΕΚ Καλαμών, με έτος ίδρυσης το μακρινό 1926! Επομένως στο παρόν άρθρο αποτελεί το παλιότερο σωματείο.

Ολυμπιακός Καλαμάτας

Ο Ολυμπιακός της Καλαμάτας διατήρησε το παλιό έμβλημα του Ολυμπιακού Πειραιώς και προσέθεσε το έτος επανίδρυσης, 1979. Αγωνίζεται και αυτός στο Γ’ Τοπικό, σε διαφορετικό όμιλο από τις δύο προηγούμενες, χωρίς μεγάλες αξιώσεις φέτος.

Το δεύτερο πιο ιστορικό σωματείο στη λίστα μας, με έτος ίδρυσης το 1928. Ευρέως γνωστός τότε ως Ολυμπιακός Καλαμών. Αργότερα υπήρξε μέλος στις συχνές τοπικές συγχωνεύσεις, έως την ίδρυση του μεγάλου συλλόγου της πόλης “ΠΣ Καλαμάτα”. Το 1979 επανιδρύθηκε ως ΑΟ Ολυμπιακός Καλαμάτας.

Παναθηναϊκός Καλαμάτας

Ο Παναθηναϊκός Καλαμάτας ιδρύθηκε το 2006 και αποτελεί τμήμα των ακαδημιών του μεγάλου Παναθηναϊκού. Συμμετέχει στη Β’ Τοπική Κατηγορία με ανταγωνιστική παρουσία.

Εθνικός Καλαμάτας

Ο Εθνικός Καλαμάτας δεν έχει αντρικό τμήμα. Διαθέτει όμως ενεργή γυναικεία ομάδα που συμμετέχει στον 5ο όμιλο της Γ’ Εθνικής, ενώ παλαιότερα έχει αγωνιστεί και στη Β’ Εθνική. Εντάξει, σωματεία με όνομα “Εθνικός” υπάρχουν πάμπολλα, όμως το έμβλημα παραπέμπει απολύτως στον Εθνικό Πειραιώς.

ΠΑΟΚ Καλαμάτας

Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμάτας έχει ως αρκτικόλεξο το “ΠΑΟΚ”, όμως εφόσον δεν εμπεριέχει τον όρο Κωνσταντινούπολη, δεν είναι επακριβής η ταύτιση με τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Παρά ταύτα, ο ΠΑΟΚ Καλαμάτας πρωταγωνιστεί στον 1ο όμιλο της Γ’ Τοπικής Κατηγορίας και μάλλον την επόμενη χρονιά θα είναι στη Β’.

Ηρακλής Καλαμάτας

Στον Ηρακλή Καλαμάτας είπαν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα και δημιούργησαν πιο πρωτότυπο έμβλημα. Ίσως σε αυτό να οφείλεται το γεγονός πως από τις παρούσες ομάδες στο άρθρο, ο Ηρακλής είναι στο υψηλότερο τοπικό σκαλί, δηλαδή την Α’ Τοπική Κατηγορία.

Τα σπρούνια, λίγο έξω από την Καλαμάτα

Άρη “κανονικό” δεν έχουμε, έχουμε όμως Άρις με σήμα Τότεναμ! Όχι, για να σας προλάβω, δεν πρόκειται περί ανορθογραφίας. Άρις ονομάζεται ένα χωριό λίγο έξω από τη Μεσσήνη. Τώρα, γιατί ο πετεινός αποτελεί την έμπνευση για το έμβλημα, πρέπει να μάθουμε από τους ίδιους. Εγώ θα κάνω μια υπόθεση. Μπορεί οι υπεύθυνοι να είχαν παρακολουθήσει τον Χάρι Κέιν μέσα στην Τρίπολη εναντίον του Αστέρα, και… ιδού η ιδέα!

Εντάξει, στη Μεσσηνία έχουμε κι άλλα κλασσικά ονόματα, όπως Απόλλων, Αστέρας, Ατρόμητος, Αναγέννηση, Ομόνοια, Δόξα, Διαγόρας, Νίκη αλλά δεν υπάρχει συμβολική ταύτιση με κάποιον μεγαλύτερο σύλλογο και γενικά αυτές οι ονομασίες συναντώνται παντού. Υπάρχει και Καλλιθέα, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχει αυτό το τοπωνύμιο.

Μένει να μάθουμε αν θα βρεθούν 20-23 φιλοΑρειανοί στην Καλαμάτα, να συμπληρώσουν το παζλ!

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium