Το τοπικό ποδόσφαιρο αργοπεθαίνει

Τα αίτια και τα αποτελέσματα της σκληρής πραγματικότητας πως δύο από τις 56 ΕΠΣ δεν διοργάνωσαν τοπικούς θεσμούς την περσινή σεζόν.

Η περασμένη αγωνιστική χρονιά αποτελεί ορόσημο για το περιφερειακό ποδόσφαιρο της
Ελλάδας, αφού με αφορμή το μητρώο συλλόγων που θέσπισε η κυβέρνηση «έσκασε» το πρώτο «κανόνι» του υπό κατάρρευση θεσμού των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων.

Δυστυχώς, η εξέλιξη αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς κι άλλες Ενώσεις της χώρας βρίσκονται προ του τέλους τους και αναμένεται να μην τα καταφέρουν, αν δεν ληφθούν τα ανάλογα μέτρα. Άλλωστε, πρόκειται για έναν αναχρονιστικό θεσμό, από την στιγμή που η επαρχία αργοπεθαίνει, όπου δηλαδή δεν έχει ήδη πεθάνει, και οι Νομοί ως διοικητική βαθμίδα έχουν καταργηθεί.

Η θλιβερή πραγματικότητα

Συγκεκριμένα, την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 σε δύο από τις 56 ΕΠΣ της χώρας δεν διεξήχθη πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εκπρόσωπος τους στα play off ανόδου στη Γ’ Εθνική. Αυτές ήταν η ΕΠΣ Λασιθίου και η ΕΠΣ Γρεβενών. Στην περίπτωση του Λασιθίου, ο λόγος της «αυτοκατάργησης» της, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο διαδίκτυο, οφείλεται στο ζήτημα του περιβόητου μητρώου και της μη εγγραφής των τοπικών σωματείων σε αυτό.

Ωστόσο στην περίπτωση των Γρεβενών το τοπίο είναι περισσότερο θολό. Οι πληροφορίες σχετικά με το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της συγκεκριμένης περιοχής στο διαδίκτυο είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Γεγονός από το οποίο συμπεραίνεται ότι παρά τα όποια προβλήματα, επικρατεί απαξίωση και αδιαφορία. Ακριβολογώντας, αυτή η εξέλιξη κρίνεται απόλυτα λογική αν λάβουμε υπόψιν μας και τη δημογραφική κρίση που επικρατεί στη χώρα, όπως αναδείχθηκε και από την τελευταία απογραφή το 2021, με το μέλλον για πολλές περιοχές να προμηνύεται δυσοίωνο και την επαρχία να βαδίζει προς τον θάνατο της.

Η περσινή κατάσταση σε Λασίθι και Γρεβενά

Όσον αφορά το Λασίθι, το ζήτημα της (αυτό) διάλυσης της οικείας ΕΠΣ έχει ανώδυνα χαρακτηριστικά, αφού τα δύο από τα πέντε (δυνάμει) αστικά κέντρα (περιοχές) του Νομού εκπροσωπούνται στις Εθνικές κατηγορίες από τον ΟΦ Ιεράπετρας και τον ΑΟ Αγίου Νικολάου, ενώ τα υπόλοιπα τρία (Σητεία, Νεάπολη/Οροπέδιο και Ζάκρος) βρίσκονται στον «αέρα». Για τον ΟΦΙ αυτό ίσχυε μέχρι πρότινος, αφού πλέον αποσύρθηκε από τις εθνικές κατηγορίες.

Νίκη Σητείας 2021/22
ΟΦ Ιεράπετρας 2022/23

Από την άλλη στα Γρεβενά, η επικρατούσα κατάσταση υποδηλώνει τον ποδοσφαιρικό αφανισμό της περιοχής. Συγκεκριμένα στα τρία αστικά κέντρα του νόμου (Γρεβενά, Δεσκάτη, Σαμαρίνα) φαίνεται να επικρατεί πλήρης απαξίωση και αδιαφορία για το ποδόσφαιρο, με τις ομάδες του Πυρσού Γρεβενών και του Καμβουνιακού Δεσκάτης, καθώς και του Κτηνοτροφικού Αστέρα Καλλιράχης (δυνάμει Σαμαρίνας) που πρόσφατα έπαιξε στη Γ’ Εθνική, να βρίσκονται στο… «πουθενά».

Καμβουνιακός Δεσκάτης 2021/22
Πυρσός Γρεβενών 2021/22

Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι ότι αυτή η απαξίωση φαίνεται να επικρατεί μόνο στο ποδόσφαιρο ανδρών καθώς στο αντίστοιχο των γυναικών, όπως και σε άλλα αθλήματα, ο Νομός εκπροσωπείται κανονικά στις εθνικές κατηγορίες.

Σειρήνες Γρεβενών 2023/24

Απουσία ενδιαφέροντος ή μήπως κάτι γίνεται λάθος από τους παράγοντες του τοπικού ποδοσφαίρου; Όσον αφορά την πόλη της Δεσκάτης και την ομάδα του Καμβουνιακού, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, η απαξίωση οφείλεται σε αδιαφορία των τοπικών παραγόντων για αυτή.

Προτάσεις για αποφυγή των παραπάνω παραδειγμάτων

Ευτυχώς φέτος θα διεξαχθούν πρωταθλήματα και κύπελλα και στις δύο Ενώσεις, επιστρέφοντας σε λειτουργία μετά την περσινή παύση.

Ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει μέριμνα των τοπικών φορέων, σε όλες τις περιοχές για την ανασύσταση των οικείων ποδοσφαιρικών συλλόγων. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλουν εκτός των άλλων και στην αναζωογόνηση των εκάστοτε περιοχών.

Κατανοητές τυχόν δυσχέρειες, ωστόσο αν υπάρχει συσπείρωση δυνάμεων, ακόμα και συγχωνεύσεις των πολλών και μικρών ομάδων σε ευρύτερους συλλόγους, μπορούν να υπερβληθούν. Σχετικά με το ζήτημα της σταδιακής αυτοκατάργησης των τοπικών πρωταθλημάτων, αυτό μπορεί να επιλυθεί με ολιστική αναδιάρθρωση του Ελληνικού ποδοσφαίρου από την βάση του, σε αντίθεση με τις αναδιαρθρώσεις – «μπαλώματα» που συμβαίνουν μέχρι σήμερα με εκκίνηση από την ομάδα κορυφή.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium