Το ιδιαίτερο ζευγάρωμα του Τελικού του 1987

Στις 21 Ιουνίου 1987 ο ΟΦΗ έγραψε την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας του καθώς κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Πόσο δύσκολο μοιάζει να δούμε σήμερα ομάδα εκτός των 4-5 συνηθισμένων να φτάνει σε Τελικό Κυπέλλου Ελλάδας; Το γράφουμε τόσο συχνά που κινδυνεύουμε να γίνουμε γραφικοί. Κάποτε δεν ήταν τόσο ασυνήθιστο. Μάλιστα το 1987, δεν συναντήθηκαν απλώς δύο αουτσάιντερ του θεσμού, αλλά δύο ομάδες που έπαιζαν φανταστικό ποδόσφαιρο. ΟΦΗ και Ηρακλής συναντήθηκαν στο ΟΑΚΑ για έναν τίτλο που άξιζαν και οι δύο, όμως θα κατέληγε μόνο σε έναν.

Η τρομερή ομάδα τότε του Ευγένιου Γκέραρντ αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Τελικό και κέρδισε τον Ηρακλή του τεράστιου Βασίλη Χατζηπαναγή πανηγυρίζοντας το πρώτο κύπελλο στην ιστορία του συλλόγου. Αυτός είναι και ο μοναδικός τίτλος του θεσμού που έχει η κρητική ομάδα στη συλλογή της, το οποίο και ήταν στην “χρυσή” εποχή του Γκέραρντ που έφερε επίσης μεγάλες ευρωπαϊκές επιτυχίες τα επόμενα χρόνια στον ΟΦΗ.

Η ομάδα της Κρήτης διένυσε όλον τον δρόμο προς το ΟΑΚΑ αφού πρώτα είχε αποκλείσει τη Θήβα (2-0), τον Εδεσσαϊκό (3-0, 1-2), τον Απόλλωνα Αθηνών (4-0, 0-1), την Καλλιθέα (0-2, 0-4), και τον Διαγόρα Ρόδου (0-2, 1-3). Οι “κυανόλευκοι” με την σειρά τους προσπέρασαν την Καβάλα (1-1, 3-4 πεν.), το Πολύκαστρο (3-0, 1-0), την Κοζάνη (5-0, 4-2), την ΑΕΛ (1-1, 0-1), και τον Παναθηναϊκό (0-0, 3-2). Στον τελικό έγινε ένας αμφίρροπος αγώνας που κρίθηκε τελικά στη διαδικασία των πέναλτι με τον ΟΦΗ να επικρατεί με 3-1. Η κανονική διάρκεια του αγώνα είχε λήξει ισόπαλη 1-1.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο ΟΑΚΑ εκείνη τη βραδιά είχε περίπου 24.000 κόσμο. Από αυτούς οι σχεδόν 16.000 ήταν Ηρακληδείς οι οποίοι είχαν ταξιδέψει με κάθε δυνατό μέσο από τη Θεσσαλονίκη και κατέκλυσαν τα δύο κεντρικά διαζώματα του γηπέδου. Πολύς κόσμος, (περίπου 6.000) και από την πλευρά του ΟΦΗ, με σαφώς πιο δύσκολο το ταξίδι λόγω της θάλασσας. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη παρουσία οπαδών ομάδας εκτός λεκανοπεδίου προς την Αθήνα και χρειάστηκε 23 ολόκληρα χρόνια για να καταρριφθεί. ΟΦΗ και Ηρακλής συνετέλεσαν το τέλειο ζευγάρωμα ώστε ο Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας του 1987 να περάσει στην ιστορία για πάντα!

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium