Το ταξίδι από τη Μυτιλήνη του 1920 και τα αποδυτήρια-παράγκες στη σύγχρονη προσπάθεια μεγέθυνσης του Αιολικού.
Καλώς ήρθατε στην εβδομαδιαία εκδρομή μας στο χώρο και στο χρόνο, με προορισμό αυτήν τη φορά την προπολεμική Μυτιλήνη (1920-1940). Μαζί θα γνωρίσουμε τις ομάδες προγόνους, της μετέπειτα κραταιάς ομάδας του νησιού, Αιολικού. Επίσης, θα σημειώσουμε τις διαφορετικές με σήμερα συνθήκες τέλεσης, του αγαπημένου μας αθλήματος!
Το ποδόσφαιρο στη Μυτιλήνη στις αρχές του 20ου αιώνα
Η Λέσβος συνολικά στην ιστορία της χώρας, ήταν πάντοτε πρωτοπόρος στα πολιτιστικά γεγονότα. Εξίσου μάλλον ήταν και στα αθλητικά, αν συνυπολογίσουμε πως οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για 16 συλλόγους στο νησί πριν το 1940!
Το ποδόσφαιρο για εκείνους τους ανθρώπους ήταν ένα είδος πανήγυρης. Παίκτες και φίλαθλοι δεν μπορούσαν να πτοηθούν ούτε από την απουσία κερκίδων, ούτε από την απουσία χλοοτάπητα και λοιπών ανέσεων. Εισιτήρια δεν υπήρχαν. Οποίος επιθυμούσε, έριχνε τον “οβολό” του σε ένα δοχείο μπαίνοντας στο χώρο γύρω από το γήπεδο. Οι παίκτες μετά τους αγώνες πλένονταν στη θάλασσα (!) καθότι δεν υπήρχαν σύγχρονα ντουζ στα αποδυτήρια, το ρόλο των οποίων, κατείχαν τα γύρω παραγκόσπιτα!
Οι σημαντικότερες ομάδες του νησιού εκείνη την περίοδο ήταν ο Παλλεσβιακός και ο Άρης Μυτιλήνης. Το γήπεδο που χρησιμοποιούσαν ήταν ο “Ταρλάς” (στην τουρκική γλώσσα, ταρλάς=γήπεδο), που παραμένει μέχρι σήμερα στη θέση του σύγχρονου δημοτικού ομώνυμου σταδίου της Μυτιλήνης. Στο εν λόγω γήπεδο έγινε ανακαίνιση με την άνοδο της ΑΕΛ Καλλονής στην Α’ Εθνική κατηγορία, το 2014.
Η μεγαλύτερη ομάδα του νησιού
Η μεγαλύτερη ομάδα του νησιού στο σύνολο της ποδοσφαιρικής ιστορίας του, δεν είναι άλλη από τον Αιολικό. Ο “Αθλητικός Εκπολιτιστικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Αιολικός Μυτιλήνης”, όπως είναι το σημερινό του όνομα, προέκυψε έπειτα από συνεχείς συγχωνεύσεις των προηγούμενων ιστορικών σωματείων της περιοχής. Δεν χρειάζεται να γράψουμε αναλυτικά το ποιες ομάδες συγχωνεύτηκαν μέσα στα χρόνια για να προκύψει τελικώς το 1975, η σημερινή ομάδα του Αιολικού.
Το μόνο σίγουρο είναι, πως η σημερινή μεγάλη ομάδα της νήσου, εκπροσωπεί σχεδόν σύσσωμη τη Λέσβο, μιας και δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε πως στο “DNA” του συλλόγου, έχουν συνδράμει πάνω από 14 ομάδες στο πέρασμα του ποδοσφαιρικού αυτού αιώνα.
Φέτος, ο Αιολικός δοκιμάζει να επιστρέψει στα “μεγάλα σαλόνια” του ελληνικού ποδοσφαίρου, μαζί με την ευχή μας για καλή επιτυχία!
Μέχρι την επόμενη νοητή εκδρομή, να είστε όλες και όλοι καλά!
Στη φωτογραφία βλέπουμε από τα αριστερά προς τα δεξιά, οι ομάδες Άρης Μυτιλήνης, Παλλεσβιακός, Αχιλλέας Μυτιλήνης, περίπου το 1930, όντας πρόγονοι και οι τρεις σύλλογοι, του Αιολικού.
Πηγή φωτογραφίας: Περιοδική Έκδοση του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Μυτιλήνης.
Πηγή κειμένου: “Ο αθλητισμός στη Λέσβο στις πρώτες τέσσερις δεκαετίες του εικοστού αιώνα”, Ζεέρη Ασπασία, 2013.
ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;
- Κάνε like στην Επίσκυρο στο Facebook
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο Instagram
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο Twitter
- Κάνε εγγραφή στο κανάλι της Επίσκυρου στο YouTube
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο TikTok