Το πρωτάθλημα του 1959-60 σηματοδοτεί την έναρξη της σύγχρονης εποχής του ελληνικού ποδοσφαίρου

Έπειτα από διαρκείς διαβουλεύσεις, η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αποφασίζει την 1η Σεπτεμβρίου 1959 τη δημιουργία της Α’ Εθνικής με τη σύγχρονη μορφή της! Υπάρχουν και διφορούμενες πηγές που μιλούν για αντίστοιχη ημερομηνία μερικές μέρες νωρίτερα, αλλά αυτό αποτελεί στοιχείο μικρότερης σημασίας.

Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά συνολικά 16 ομάδες, σε μορφή πλήρους, ενιαίου πρωταθλήματος, και όχι σε ξεχωριστές φάσεις όπως συνέβαινε προηγουμένως (πρώτη φάση με τοπικούς ομίλους και αργότερα ένας πανελλήνιος όμιλος).

Για την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν τέσσερις συμμετέχοντες, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες θα εκπροσωπήσουν το ποδόσφαιρο της επαρχίας.

Αναλυτικά οι συμμετοχές:
ΕΠΣ Αθηνών: Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, ΑΕΚ, Απόλλων Σμύρνης
ΕΠΣ Πειραιώς: Ολυμπιακός, Εθνικός, ΑΕ Νικαίας, Προοδευτική
ΕΠΣ Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης): Άρης, ΠΑΟΚ, Απόλλων Πόντου, Ηρακλής
Λοιπή επαρχία: Δόξα Δράμας, Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης (πρόγονος Πιερικού), Παγκορινθιακός, Παναιγιάλειος

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά θα συμμετείχαν 6 ομάδες από την επαρχία, δηλαδή 18 στο σύνολο, αλλά κάποια διαδικαστικά προβλήματα δεν κατέστησαν το εν λόγω σενάριο εφικτό. Οι δύο ομάδες που μάλλον θα έπαιρναν τις παραπάνω θέσεις, ήταν η Ασπίς Ξάνθης και ο Ολυμπιακός Χαλκίδας.

Πρωταθλητής της πρώτης ενιαίας διοργάνωσης της Α’ Εθνικής, ανακηρύχθηκε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος νίκησε σε αγώνα μπαράζ 2-1 την ΑΕΚ, με την οποία ισοβάθμησαν στην κανονική διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου!

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium