Τρία μαγικά γράμματα, ένας αιώνας ΑΕΚ!

Η ΑΕΚ συμπλήρωσε εκατό χρόνια ύπαρξης ως αθλητικός φάρος αναμνήσεων των αλησμόνητων πατρίδων, με τεράστια κοινωνική επίδραση.

Ήταν 13 Απριλίου 1924. Περίπου δύο χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όταν Έλληνες της Κωνσταντινούπολης πήραν τη μεγάλη απόφαση να φτιάξουν έναν αθλητικό σύλλογο, με σκοπό να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις και τις αξίες των αλησμόνητων πατρίδων. Το όνομα αυτής, Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, ή αλλιώς ΑΕΚ.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά, η Ένωση κατάφερε να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην Ελλάδα, με δεκάδες τίτλους και εξαιρετικές παρουσίες στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Το σημαντικότερο από όλα τα επιτεύγματα όμως, είναι το γεγονός ότι διατηρεί “αναμμένη” τη φλόγα της προσφυγιάς.

Άλλωστε, όπως λέει και το γνωστό σύνθημα των Αεκτζήδων “Το μεγαλείο σου δεν τελειώνει, πότε, ΑΕΚ ιδέα μοναδική“.

Τι να πρωτοθυμηθούμε για αυτόν τον σύλλογο. Για την εποχή του Νεστορίδη και του Παπαϊωάννου; Για την ομάδα του Φράντροκ που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA; Για τις ιστορικές νίκες κόντρα σε Ίντερ, Πόρτο και φυσικά κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης; Για το “Ποιος ποιος ποιος, ο Μαύρος ο Θεός” που αντηχούσε σε όλο το γήπεδο; Για την ομάδα που αψήφισε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία προκειμένου να παίξει ποδόσφαιρο; Για τον πιστό λαό της, που συνέχισε, πάρα τις δυσκολίες, να υποστηρίζει με πάθος την αγαπημένη του Ένωση;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα και άλλα πολλά μας κάνουν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ΑΕΚ δεν είναι απλώς μια ομάδα. Είναι ιδέα. Και οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ, όπως δήλωσε σε μια ομιλία του, το 2004 ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Δικέφαλος θα συνεχίζει να γράφει άπειρες σελίδες στο κοινωνικό βιβλίο, με πυξίδα πάντα την ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες του.

Συνοψίζοντας, μπορεί κάποιες ομάδες να παινεύονται για τους τίτλους, ωστόσο οι οπαδοί της ΑΕΚ οφείλουν να περηφανεύονται για τις αξίες που πρεσβεύει η ομάδα τους στον έναν αιώνα ζωής της. Και θα συνεχίζει να πρεσβεύει γιατί “Η ιστορία δεν έχει τέλος, μόνο αρχή“.

Χρόνια πολλά ΑΕΚ!

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Tags :

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium