14 Ιουνίου 1891: Η ίδρυση της μελανέρυθρης θεάς!

Πριν από 132 έτη, ιδρύθηκε ένα από τα ιστορικότερα σωματεία ολόκληρης της επικρατείας, η ξακουστή Παναχαϊκή!

Σήμερα συμπληρώνονται 132 χρόνια από την ημέρα που υπήρξε η πρώτη αναφορά στις τοπικές εφημερίδες για την γένεση του Παναχαϊκού, προδρόμου της Παναχαϊκής. Ένας Ιρλανδός ανέλαβε την ίδρυση του ποδοσφαιρικού τμήματος το 1899. Ένα τμήμα που έμελλε να γράψει γιγάντια ιστορία στην Ελλάδα.

Ο Άρθουρ Μόρφυ ήταν μάλιστα και εκ των πρώτων ποδοσφαιριστών της ομάδας. Πράγμα το οποίο δεν είναι καθόλου παράξενο, καθώς το ποδόσφαιρο ήρθε στην Ελλάδα μέσα από τα βρετανικά πλοία και τους ναύτες που έπαιζαν στις αλάνες όταν δεν είχαν υπηρεσίες. Μη συμπτωματικά, το πρώτο φιλικό έγινε κόντρα στην ομάδα του Αγγλικού πλοίου Boxer!

Τα πρώτα χρόνια της Παναχαϊκής

Το 1923 ενώθηκαν ο Παναχαϊκός ΓΣ και η ΓΕ Πατρών (είχε δημιουργηθεί το 1894 όταν μέλη του Παναχαϊκού αποσπάστηκαν) με αποτέλεσμα τη δημιουργία της γνώριμης μας Γυμναστικής Ένωσης Παναχαϊκής. Πρωτεργάτης αυτής της δημιουργίας ήταν ο Χρήστος Κορύλλος. Η τότε ομάδα αποτελείτο από κατοίκους της αγγλικής συνοικίας της πόλης και Ιταλούς μετανάστες, συν μερικούς Έλληνες.

Η ιστορία της Παναχαϊκής αλλά και του πατρινού ποδοσφαίρου θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αν τα πρώτα χρόνια που η ΕΠΟ αναγνώριζε ως πανελλήνιο πρωτάθλημα μόνο αυτό μεταξύ Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, είχε καταφέρει η Πάτρα να δημιουργήσει τη δική της τοπική διοργάνωση. Η ασυνεννοησία μεταξύ των τοπικών αχαϊκών σωματείων και της Ένωσης, προκάλεσε την απομόνωση της Πάτρας από το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ίσως τότε η Παναχαϊκή της εποχής να είχε πλασαριστεί στους μεγάλους της Ελλάδας, κατακτώντας πιθανώς και τίτλους. Αν και τα φιλικά που συχνά-πυκνά έδινε με τους αθηναϊκούς συλλόγους, δεν επιβεβαιώνουν την παραπάνω σκέψη, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως μια μικρή διαφορά στη δομή του πανελληνίου πρωταθλήματος, ίσως να είχε αλλάξει τον ρου της ιστορίας!

Η περίοδος των μεγάλων επιτυχιών

Εν τέλει, η πρώτη συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα έρχεται το 1953/54. Από το 1961 έως το 2007 συμμετείχε ανελλιπώς στις επαγγελματικές κατηγορίες (Α’ και Β’ Εθνική). Το 1972/73 κατακτά την 4η θέση στην πρώτη εθνική και κερδίζει εισιτήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στον πρώτο γύρο απέκλεισε την αυστριακή Γκράτσερ ενώ στον δεύτερο έμεινε εκτός συνέχειας από την ολλανδική Τβέντε. Η επιτυχία εκείνων των χρόνων οφείλεται στον άνθρωπο του οποίου το όνομα κοσμεί την έδρα της Παναχαϊκής σήμερα. Ο Κώστας Δαβουρλής, κατά πολλούς ένας εκ των καλύτερων Ελλήνων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών, γιγάντωσε την Παναχαϊκή. Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό ίσως στέρησε τη δυνατότητα στους πατρινούς για ακόμη πιο ψηλά βήματα.

Από το 1976 αρχίζει μια περίοδος με σκαμπανεβάσματα μεταξύ πρώτης και δεύτερης εθνικής. Το καλοκαίρι του 1997 αγωνίζεται για δεύτερη φορά στην Ευρώπη, παίζοντας στο Κύπελλο Ιντερτότο. Εκεί κερδίζει την Τόρχσβαν από τα Νησιά Φερόε και φέρνει ισοπαλία με την νορβηγική Στάμπαεκ εντός, ενώ εκτός έδρας χάνει από τη ρωσική Ντιναμό Μόσχας και τη βελγική Γκενκ.

Η κάθοδος

Η σεζόν 20002001 είναι η τελευταία μέχρι σήμερα που η Παναχαϊκή αγωνίστηκε στην ΑΕθνική Κατηγορία. Ακολούθησε μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Τη σεζόν 2017/18 πλησίασε το όνειρο της επιστροφής περισσότερο από ποτέ, όμως έπεσε πάνω στις μεγάλες ομάδες του ΟΦΗ και του Άρη, τερματίζοντας τρίτη.

Τα σημερινά 132α γενέθλια, την βρίσκουν να αγωνίζεται ακόμη στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, μα κυρίως να βασανίζεται από οικονομικά προβλήματα που στερούν τη χαρά από ένα σωματείο με ιστορία 13+ δεκαετιών!

Από μέρους μας να ευχηθούμε χρόνια πολλά στους φίλους και στην ομάδα της Παναχαϊκής. Η μόνη θέση που αρμόζει σε αυτόν τον σύλλογο είναι η Α’ Εθνική!


Όταν προβιβαστεί ξανά, η Παναχαϊκή θα γυρίσει για να μείνει και να συνεχίσει να γράφει ιστορία!

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium