57 χρόνια ΑΟΚ

Ο ΑΟ Καβάλα, μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ανατολικής Μακεδονίας και του ελληνικού ποδοσφαίρου, συμπληρώνει 57 χρόνια ιστορίας. Νίκες, πίκρες και αδικίες, στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία ενός μεγάλου συλλόγου.

Μέχρι τις αρχές του 1960, τρεις ήταν οι ομάδες που κυριαρχούσαν στην Μακεδονική πόλη: ο Ηρακλής, οι Φίλιπποι και η ΑΕΚ με συμμετοχές στην Β’ Εθνική και καλές πορείες στο κύπελλο Ελλάδας.

Ωστόσο καμία δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για την Α’ Εθνική. Σύντομα ωρίμασε η ιδέα της συνένωσης των τριών συλλογών και της δημιουργίας ενός ενιαίου, που θα έφερνε την πολυπόθητη άνοδο.

Αυτό έγινε το φθινόπωρο του 1965 με την δημιουργία του ΑΟ Καβάλα, με έμβλημα την αρχαία τριήρη, ύστερα από ιδέα του Χρήστου Μπάτση.

Η ομάδα συμμετείχε στην Β’ Εθνική τα πρώτα χρόνια, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο. Κάθε χρονιά ανέβαινε και περισσότερο η απόδοση της, ενώ ένα χρόνο μετά την ίδρυση της έφθασε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος.

Η δεκαετία που ακολούθησε ήταν η πιο ένδοξη για τον ΑΟΚ. Η ομάδα κέρδισε την άνοδο στην πρώτη Εθνική, όπου αγωνίστηκε συνεχόμενα από το 1970 έως το 1982 κάνοντας εξαιρετικές πορείες, κερδίζοντας τον τίτλο της καλύτερης επαρχιακής ομάδας (1971). Ακόμη συμμετείχε στο βαλκανικό κύπελλο δικαιολογοντας γιατί την αποκαλούσαν ” Ελαφρά ταξιαρχία του Βορρά”.

Από το 1982 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο ΑΟΚ υποβιβάστηκε στην Β’ Εθνική, όπου και έμεινε για αρκετά χρόνια, εώς το 1996 που ανέβηκε ξανά, μένοντας στην κατηγορία μέχρι το 2000.

Η ομάδα με τον Γιώργο Παράσχο στον πάγκο της έπαιξε και σε αυτή την θητεία της αρκετά καλά, δυσκόλευε τις ομάδες του κέντρου, ενώ κατέλαβε και την 6η θέση την καλύτερη στην έως τώρα ιστορία της.

Η δεκαετία του 2000 άρχισε δύσκολα για την ομάδα με τον υποβιβασμό στις μικρότερες κατηγορίες και κάποια άσχημα χρόνια. Στο τέλος όμως της δεκαετίας με τη διοίκηση της οικογένειας Ψωμιαδη ανέκαμψε, έφθασε ξανά στην Β’ Εθνική και το 2009 πήρε ξανά την άνοδο για την Superleague.

Δύο εξαιρετικές χρονιές ακολούθησαν με τους Αργοναύτες να βάζουν δύσκολα στους αντιπάλους τους και να παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο σε κάθε έδρα. Έβγαλαν μεγάλους παίκτες, ένας εκ των οποίων ο Τζαμελ Αμπντούν, έφεραν στο ελληνικό πρωτάθλημα τον σπουδαίο Ιτάνζ και ξεχώρισαν αγωνιστικά, αυτά τα χρόνια.

Το καλοκαίρι του 2011 η ομάδα υποβιβάστηκε έξωαγωνίστηκα στην Δ’ Εθνική λόγω της υπόθεσης των στημένων αγώνων, χάνοντας τους κόπους τόσων ετών. Η ομάδα κινδύνευσε με διάλυση και έως σήμερα ισορροπεί μεταξύ Β’ και Γ’ Εθνικής.

Σίγουρα, ο τρόπος που υποβιβάστηκε η ομάδα αφήνει άσχημες αναμνήσεις στους Καβαλιώτες οι οποίοι φέτος καλούνται να αγκαλιάσουν την ομάδα στην προσπάθεια ανόδου στην Β’ Εθνική.

Αναμφίβολα η ομάδα του ΑΟΚ είναι ιστορική, έβγαλε παίκτες και διαχρονικά έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο στην μεγάλη κατηγορία, βάζοντας δύσκολα στους “μεγάλους”, έχει την στόφα της βαριάς φανέλας και όλοι ελπίζουν πως βήμα-βήμα θα επανέλθει εκεί που ανήκει.

Χρόνια πολλά ΑΟΚ!

Tags :

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium