58 Xρόνια ΑΟ Καβάλα!

Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια, γεννήθηκε ένας σύλλογος με μακρά αθλητική παράδοση και κόσμημα για την πόλη, ο ΑΟ Καβάλα!

Ο ΑΟ Καβάλα συμπληρώνει σήμερα 58 χρόνια ζωής! Ιδρύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1965 μετά την ένωση των τριών εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων σωματείων της πόλης μας (καθώς ο Βύρωνας αρνήθηκε να ενταχθεί στην ένωση), των Φιλίππων, του Ηρακλή και της ΑΕΚ. H απόφαση για την ένωση αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, καθώς ορισμένοι παράγοντες των παραπάνω ομάδων διατηρούσαν αρκετές επιφυλάξεις. Χρειάστηκε μάλιστα και η παρέμβαση του τότε δημάρχου Κων/νου Τσολάκη, όπως επίσης ελήφθη σοβαρά και η άποψη των ίδιων των ποδοσφαιριστών.

Τελικά επικράτησε η άποψη υπέρ της ενώσεως, και στις 23/9/1965 εγκρίθηκε το καταστατικό του νέου συλλόγου από το Πρωτοδικείο Καβάλας. Στις 8/10/1965 συστήθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Σωτήρη Αλημίση, αντιπρόεδρο τον Σάββα Πολυχρονίδη, γεν. αρχηγό τον Κώστα Ζαχαρόπουλο, γεν. γραμματέα τον Αναστάσιο Νικολέρη, έφορο δημοσίων σχέσεων τον Διομήδη Βαφειάδη και έφορο ποδοσφαιρικού τμήματος τον Πρόδρομο Μπακλατζόγλου.

Πρώτος προπονητής του ΑΟΚ ήταν Γιάννης Βόσκας, ενώ οι παίκτες που συμμετείχαν στην πρώτη “ιστορική” προπόνηση ήταν :

Από Φιλίππους: Κούντουρας, Πάτσας, Γκοτζαμάνης, Ιωαννίδης, Ράπτης, Παμπούκας, Χατζήεμανουήλ, Μιχαηλίδης, Μπαρμπαλέξης, Μπλέκος, Καρασεϊτανίδης και Αβραμίδης.

Από τον Ηρακλή: Τσεντεμεϊδης, Μοδούρας, Γκαρανάτσιος, Ανέστης, Καραμπετάκης, Ιωάννου, Χατζηαντωνίου, Παπαδόπουλος, Πανταζής και Τοπούζης.

Από την ΑΕΚ: Μασμανίδης, Παρίδης, Ασλανίδης, Θαγγόπουλος, Σεϊτανίδης, Αδαβόγλου και Πετσαγγουράκης.

Tι γνωρίζουμε όμως για τα τρία αυτά ιστορικά σωματεία της πόλης μας;

Οι Φίλιπποι είναι το πιο παλιό σωματείο της Καβάλας και ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1906 από την ελληνική κοινότητα, την περίοδο που η Καβάλα ήταν ακόμη Τουρκοκρατούμενη. Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι το πρώτο καταστατικό του συλλόγου είναι γραμμένο στην τουρκική γλώσσα. Τα χρώματα της ομάδας ήταν το λευκό και το μπλε και χαρακτηριζόταν ως η ομάδα των καπνεμπόρων και των αστών. Αγωνίστηκε έως τη Β’ Εθνική κατηγορία και το 1963 άγγιξε την άνοδο στη Α’ κατηγορία.

Ο Ηρακλής ιδρύθηκε το 1926, αρχικά από πρόσφυγες που κατοικούσαν στη συνοικία της Παναγίας, ενώ τα χρώματα που εκπροσωπούσαν το σύλλογο ήταν το άσπρο και το μπλε. Ο Ηρακλής έφτασε το 1949 έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, όπου κληρώθηκε με την ΑΕΚ, τον ίδιο χρόνο αναδείχθηκε πρωταθλητής Ανατ. Μακεδονίας νικώντας τη Δόξα με 3-1, ενώ τον ίδιο τίτλο κατέκτησε και το 1962.

Η ΑΕΚ ιδρύθηκε το 1928 από Κωνσταντινουπολίτες της πόλης μας, προϋπήρχε όμως με το όνομα Βυζάντιο από το 1924. Είχε ως χρώματα το κίτρινο και το μαύρο και ως έμβλημα φυσικά, τον δικέφαλο αετό. Είχε πολλές διακρίσεις στο περιφερειακό πρωτάθλημα και αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική. Παίκτες της όπως ο Κανάκης, ο Δεμίρης και ο Παρίδης, αγωνίστηκαν στην Εθνική Ελλάδος.

Με το δεδομένο ότι ο ΑΟΚ αποτελεί την συνέχεια των παραπάνω ομάδων και αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι, τον πρώτο χρόνο της συγχώνευσης, η ομάδα ονομαζόταν «Φίλιπποι», προκειμένου να συνεχίσει να αγωνίζεται στη Β’ Εθνική κατηγορία, δεν είναι καθόλου υπερβολή αν πούμε ότι η ιστορία της αγαπημένης μας ομάδας ξεκινάει από το 1906.

Μεγάλοι αθλητές που έχουν αναδειχθεί από τον ΑΟΚ στο πέρασμα των ετών είναι οι Θοδωρής Ζαγοράκης, Δημήτρης Παρίδης, Στράτος Περπέρογλου, Κώστας Χριστοφιδέλης και πολλοί ακόμα σε όλα τα αθλήματα με πολλές διακρίσεις με τον σύλλογο καθώς και με την Εθνική ομάδα.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Tags :

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium