Είναι οι Παπαδοπουλίνιο ανώτεροι των Παπαδόπουλων;

Πόσο επιδραστική είναι η συμμετοχή των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στις εν Ελλάδι ομάδες; Γιατί να προτιμούμε ξένους παίκτες εις βάρος των γηγενών;

Αρχές Σεπτέμβρη και μαζί με το “καλοκαίρι” στο τέλος της πλησιάζει και η μεταγραφική περίοδος. Ως είθισται για ακόμα μια φορά οι ελληνικές ομάδες ήταν ενεργότατες σε αυτή, τόσο αγοράζοντας όσο και πουλώντας ποδοσφαιριστές.
Κι αν ως προς τις αγορές για οικονομικούς και ποδοσφαιρικούς λόγους, η πλειοψηφία των ομάδων της SL1, πόσο μάλλον της SL2, κατέφυγαν στη λύση των ελεύθερων ποδοσφαιριστών, με ελάχιστες αγορές από ξένους συλλόγους, στο ζήτημα των πωλήσεων εξάγονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Αναφορικά με τις πωλήσεις τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, με τις ελληνικές ομάδες να προχωρούν σε σε ακριβές συμφωνίες.

Ωστόσο στο παρόν άρθρο θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί μια πτυχή του ζητήματος που συχνά παραβλέπεται. Εξάλλου, για τους οπαδούς και τις διοικήσεις των ομάδων προέχει η άμεση “εδώ και τώρα” επιτυχία. Μια από τις “παιδικές αρρώστιες” που το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν λέει να ξεπεράσει.

Ειδικότερα μεταξύ των ονομάτων που φημολογείται ότι θα μεταγραφούν σε ευρωπαϊκές και όχι μόνο ομάδες, γεμίζοντας τα ταμεία των συλλόγων τους με χρήματα είναι και αρκετοί Έλληνες, νεαροί και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η περίπτωση Κουλιεράκη, τον οποίο ο ΠΑΟΚ πούλησε στη γερμανική Wolfsburg, ενώ “δίνουν και παίρνουν” οι φήμες για τον εξαιρετικά ταλαντούχο Κωνσταντέλια, καθώς και για τον Φώτη Ιωαννίδη του Παναθηναϊκού.

Εκ πρώτης όψεως, αυτή η εξέλιξη μοιάζει ως θεμιτή και στη σωστή κατεύθυνση για τις ελληνικές ομάδες. Άλλωστε αυτή τη συνταγή ακολουθούν με επιτυχία και πολλές από τις μεγάλες, αλλά όχι μόνο, ομάδες της Ευρώπης. Τα λεγόμενα αγγλιστί “selling clubs”. Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένο ότι οι ποδοσφαιριστές που αποκτώνται στη θέση τους είναι αλλοδαποί, αυτομάτως προκύπτει ένα σημαντικό ζήτημα έλλειψης γηγενούς ελληνικού στοιχείου από τους ελληνικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, χωρίς αυτή η επισήμανση να έχει να κάνει με οποιοδήποτε εθνικιστικού χαρακτήρα κίνητρο.

Τα προβλήματα από την έλλειψη ντόπιου στοιχείου

Το πρόβλημα που προκύπτει είναι διττό. Εν πρώτοις, οι ελληνικές ομάδες χάνουν την ταυτότητα τους, την ιδιοπροσωπία τους και τη σύνδεση τους με τις τοπικές κοινωνίες, λόγω έλλειψης γηγενούς στοιχείου. Η ύπαρξη γηγενών, από την τοπική κοινότητα στη βασική ενδεκάδα και στο ρόστερ, αυτομάτως φέρνει και περισσότερο κόσμο από αυτήν στο γήπεδο και μοιραία περισσότερα έσοδα, καθώς στις εξέδρες θα βρεθούν συγγενείς και φίλοι αυτών. Εν τέλει, η ίδια κοινότητα θα αγκαλιάσει τα παιδιά της. Μάλιστα, το πρόβλημα αναδεικνύεται ιδιαίτερα στα ντέρμπι όπου, σύμφωνα με παρατήρηση του γράφοντος, νικήτριες αναδεικνύονται οι ομάδες που έχουν περισσότερους γηγενείς από τον αντίπαλο τους.

Παράλληλα, από την αλόγιστη ξενομανία κατά τις μεταγραφικές περιόδους προκύπτει κι ακόμα ένα πρόβλημα σημαντικότερο του πρώτου. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές είναι Έλληνες πολίτες. Σαρξ εκ της σαρκός της ελληνικής κοινωνίας και υπό αυτό το πρίσμα, με δεδομένο και το επί πολλά έτη οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, κάθε νεαρός ποδοσφαιριστής που μεταγράφεται σε ομάδα του εξωτερικού “για να κάνει καριέρα”, προσμετράται στον μακρύ κατάλογο των νέων Ελλήνων που, όπως και οι προηγούμενες γενιές, μεταναστεύουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη επαγγελματική τύχη.

Συμπερασματικά οι ελληνικές ομάδες οφείλουν να κάνουν λελογισμένες μεταγραφικές κινήσεις και όχι να αγοράζουν για την αγορά ή για αλλότριους, όχι πάντοτε καθαρούς σκοπούς ποδοσφαιριστές. Παράλληλα, σε αυτή την κατεύθυνση δύνανται να συνηγορήσουν τόσο οι φίλαθλοι όσο και τα ΜΜΕ, παύοντας να εντυπωσιάζονται από την ξενομανία. Κανένας -inho,-inha,-chez,-ov,-chev κοκ, δεν είναι εκ προοιμίου καλύτερος από κανέναν -οπουλο, -ακη,-ακο,-ιδη,-αδη κοκ. Οι πάντες κρίνονται στο γήπεδο. Μάλιστα, η συνοχή μεταξύ των μελών μιας ομάδας, σε συνδυασμό με τη συνοχή της ομάδας με την τοπική της κοινωνία, αποτελεί το βασικό εχέγγυο για τη δημιουργία μιας πραγματικά μεγάλης ομάδας.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium