Επιστροφή στα… παλιά λημέρια

Όπως όλα δείχνουν, ο Παναθηναϊκός θα εγκαταλείψει το Γήπεδο “Απόστολος Νικολαΐδης” για να μετακομίσει στο ΟΑΚΑ για όλες τις διοργανώσεις.

Την επιστροφή του στο ΟΑΚΑ εξετάζει ο Παναθηναϊκός, αφού μετά την αφαίρεση του στεγάστρου το γήπεδο είναι και πάλι διαθέσιμο. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως το Ολυμπιακό Στάδιο αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα στατικότητας. Έπειτα από αρκετούς μήνες λοιπόν, οι αρμόδιοι έλυσαν το πρόβλημα αυτό και το ΟΑΚΑ θα μπορεί να φιλοξενήσει τους αγώνες. Το «τριφύλλι» εξετάζει τη μετακόμιση του από το “Απόστολος Νικολαΐδης”, ώστε να έχει ως μόνιμη έδρα το ΟΑΚΑ τόσο για Ευρωπαϊκούς αγώνες, όσο και για την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου Πρωταθλήματος και Κυπέλλου).

Φέτος, ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο για τον προκριματικό αγώνα του Champions League κόντρα στην Πορτογαλική Μπράγκα και στους ομίλους του Europa League κόντρα στην Βιγιαρεάλ. Στα πρόσφατα χρόνια οι πράσινοι αγωνίστηκαν στο ΟΑΚΑ από τη σεζόν 2017-18 έως και την χρονιά του lockdown το 2020. Τα χρόνια αυτά ίσως να μην είναι και τα καλύτερα για το τριφύλλι διότι τερμάτιζε στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας. Έτσι αρκετοί έχουν συνδυάσει το ΟΑΚΑ με μερικά από τα «μαύρα χρόνια» της ιστορίας της ομάδας τους.

“Απόστολος Νικολαΐδης” ή ΟΑΚΑ;

Καλό θα ήταν σε αυτό το σημείο, να εξετάσουμε τους λόγους που η αλλαγή έδρας θα ήταν καλή για το Παναθηναϊκό.

      1. Όταν το τριφύλλι αγωνίστηκε στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Βιγιαρεάλ, βρίσκονταν στο πλευρό του τουλάχιστον 60.000 φίλαθλοι. Η επόμενη εντός έδρα αγωνιστική κόντρα στη Ρεν διεξήχθη στη Λεωφόρο και έτσι ο σύλλογος έχασε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την πώληση των εισιτηρίων. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «έλλειμμα» για την ομάδα, διότι τα κέρδη των εισιτηρίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για καλό του συλλόγου.

      2. Η παραμονή στο “Απόστολος Νικολαΐδης” δεν αντιπροσωπεύει μία ομάδα που θέλει να αγωνίζεται στην Ευρώπη. Αρκετοί φίλαθλοι έχουν δεθεί συναισθηματικά με το γήπεδο της Λεωφόρου, ωστόσο το παρόν στάδιο δεν καλύπτει τις απαραίτητες προδιαγραφές για την διεξαγωγή Ευρωπαϊκών αγώνων. Το “Απόστολος Νικολαΐδης” είναι ένα ιστορικό γήπεδο αλλά πλέον δεν είναι κατάλληλο για αγώνες των μεγάλων διοργανώσεων.

Ωστόσο καλό θα ήταν να δούμε το θέμα σφαιρικά. Αρκετοί φίλαθλοι επιθυμούν το τριφύλλι να μείνει στην Λεωφόρο και οι λόγοι είναι οι εξής:

         1. Το “Απόστολος Νικολαΐδης” αποτελεί ίσως ένα από τα ιστορικότερα γήπεδα της Ελλάδος. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού έχουν ζήσει αξέχαστες στιγμές της ομάδας τους εκεί και θέλουν να ζήσουν ακόμα περισσότερες. Επομένως ο «χωρισμός» τους από την Λεωφόρο ίσως να είναι τόσο σκληρός που να φοβούνται να αρχίσουν την νέα χρονιά στο ΟΑΚΑ. Όμως όπως λέει και η έκφραση «κάθε αρχή και δύσκολη!».

       2. Η άποψη των εισιτηρίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές, τι εννοούμε με αυτό; Θετικός λόγος για τη μετακόμιση είναι οι περισσότερες θέσεις, με αποτέλεσμα περισσότερος κόσμος στο γήπεδο και αρκετά κέρδη για τον σύλλογο. Αντίθετα, οι περισσότερες θέσεις μπορεί να μην καλύπτονται από τους φιλάθλους και έτσι να μην σχηματίζεται καλή εικόνα για τον σύλλογο. Υπάρχει η πιθανότητα σε ορισμένους αγώνες να μην υπάρχει μεγάλη προέλευση του κόσμου και έτσι το γήπεδο να φαίνεται άδειο. Επομένως αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η παραμονή στο “Απόστολος Νικολαΐδης” ίσως να είναι καλύτερη ιδέα.

Βλέποντας και τις δύο πλευρές, αυτό που θα ωφελήσει περισσότερο τον σύλλογο είναι ίσως η μετακόμιση στο ΟΑΚΑ. Θα εξελιχθεί ως οργανισμός με μεγαλύτερη έδρα, και θα αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους ευρωπαϊκούς του αγώνες. Όμως, το αν και πότε θα μεταφερθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο είναι καθαρά θέμα των ανθρώπων του «τριφυλλιού».

Το θέμα “Βοτανικός”

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αποχωριστεί το σπίτι του και να εγκατασταθεί στο γήπεδο του Βοτανικού. Στην τελική ευθεία μπαίνει λοιπόν το “τριφύλλι” αφού πριν λίγες μέρες εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο γήπεδο. Έτσι, ήδη συνεργεία του Δήμου Αθηνών έχουν ξεκινήσει να καθαρίζουν τον χώρο. Όπως είχαν αναφέρει οι αρμόδιοι, τα έργα θα διαρκέσουν 36 μήνες. Επομένως ο Παναθηναικός θα μπει στο καινούργιο του γήπεδο την αγωνιστική σεζόν 2026-27. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο Βοτανικός θα αποτελείται από 40.000 θέσεις και σύμφωνα με την UEFA είναι γήπεδο κατηγορίας 4. Πλέον, το μόνο που μπορεί να κάνει ο κόσμος είναι υπομονή και να ελπίζουν πως δεν θα υπάρξει αλλαγή σχεδίων.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium