Η συμβολική κίνηση του Ηρακλειώτικου συλλόγου εις μνήμην των 30 πεσόντων από τους Γερμανούς ναζί στις 21 Αυγούστου 1944.
Ήταν καλοκαίρι του 1944, όταν τα ναζιστικά στρατεύματα της Γερμανίας εκτέλεσαν 30 κατοίκους της Δαμάστας, λίγο έξω από το χωριό. Φέτος, συμπληρώνονται 80 χρόνια από το αποτρόπαιο γεγονός, και η «Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας» σε συνεργασία με την τοπική ομάδα, μετά από πρόταση του sport manager και φίλου της σελίδας μας, Παναγιώτη Μαυράκη, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία συλλεκτική φανέλα που θα τιμήσει τη μνήμη των χαμένων Δαμαστιανών.
Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα, αποτελούν ένα πρώτης τάξεως μέσο επικοινωνίας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Αυτό σκέφτηκαν και οι τοπικοί φορείς του χωριού, δημιουργώντας μία από τις πιο όμορφες εμφανίσεις που έχουμε δει διαχρονικά στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη συλλεκτική εμφάνιση θα φορεθεί όλο το 2024, από τον ΑΟ Δαμάστας, ενώ θα τίθεται και προς πώληση για όσους επιθυμούν να την προσθέσουν στη συλλογή τους.
Στο μπροστινό μέρος διακρίνεται το Ηρώο του χωριού, το οποίο έχει στηθεί στην είσοδο της Δαμάστας και αποτελεί μνημείο τιμής, για τους πεσόντες. Διπλά από το Ηρώο, τοποθετήθηκε η εκκλησία του χωριού, η ενορία του Αγίου Γεωργίου, λόγω του ότι ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος των εξόδων, για την υλοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος. Στα μανίκια της εμφάνισης αναγράφονται οι τοπικόι σύλλογοι και αρωγοί της προσπάθειας, η «Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος» και ο «Πολιτιστικός Σύλλογος» της Δαμάστας.
Στο πίσω μέρος της φανέλας, ο λεπτομερής σχεδιασμός την καθιστά κομψοτέχνημα. Στο πάνω κομμάτι της πλάτης, τοποθετήθηκε η ελληνική σημαία και η Κρήτη. Ακριβώς από κάτω, συναντάμε τον αριθμό 80, λόγω των οκτώ δεκαετιών που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα. Στην αγωνιστική έκδοση των εμφανίσεων, εκεί θα βρίσκεται το εκάστοτε νούμερο των ποδοσφαιριστών. Τέλος, μέσα και κάτω από τον αριθμό 80, τοποθετήθηκαν με ευδιάκριτα χρώματα όλα τα ονόματα των 30 Δαμαστιανών, οι οποίοι εκτελέστηκαν, όπως και η φράση «30 πεσόντες».
Μία φανταστική πρωτοβουλία από την αρχή μέχρι το τέλος, που μας γεμίζει περηφάνια και συγκίνηση για το ελληνικό ποδόσφαιρο που έχει ακόμη σφυγμό και σύνδεση με τις ρίζες του τόπου!
ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;
- Κάνε like στην Επίσκυρο στο Facebook
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο Instagram
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο Twitter
- Κάνε εγγραφή στο κανάλι της Επίσκυρου στο YouTube
- Ακολούθησε την Επίσκυρο στο TikTok