Νεοφώτιστοι πρόσφυγες: Ένα διαχρονικό ζήτημα

Αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν για εκείνες τις ομάδες που έζησαν το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι στην Α’ Εθνική μακρυά από τη φυσική τους έδρα.

Με αφορμή το γεγονός πως Πανσερραϊκός και Κηφισιά θα κληθούν να παίξουν τα πρώτα εντός έδρας ματς μακρυά από το σπίτι τους, θα ανατρέξουμε σε μερικές ακόμη πρόσφατες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ο Πανσερραϊκός επέστρεψε μετά από 12 χρόνια στην Α’ Εθνική. Το πρώτο εντός έδρας θα έπρεπε να θεωρείται μία μεγάλη γιορτή για την πόλη. Η ημέρα του αγώνα θα μπορούσε να πάρει εορταστικό χαρακτήρα από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα με τον κόσμο να πλημμυρίζει τις οδούς περιμετρικά του Δημοτικού Σταδίου Σερρών, αδημονώντας το εναρκτήριο λάκτισμα. Δυστυχώς όμως οι φίλοι των “λιονταριών” θα πρέπει να μετακομίσουν προσωρινά στο Γήπεδο της Τούμπας. Τα έργα που έγιναν στη φυσική τους έδρα, καθυστέρησαν την αδειοδότηση χρήσης του γηπέδου.

Σε συνδυασμό με την περίπτωση της Κηφισιάς που ούτως ή άλλως θα φύγει από το Ζηρίνειο και θα αναζητήσει να δημιουργήσει σταθερή έδρα αλλού (μάλλον Καισαριανή), καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως και οι δύο νεοφώτιστοι θα περιπλανηθούν αρκετά στο ξεκίνημα της σεζόν.

Το παράδειγμα προς αποφυγή της Καλλονής

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι ομάδες που κέρδισαν την άνοδο στην Α’ Εθνική ξεριζώνονται από την έδρα τους, περιμένοντας έργα βελτίωσης αντάξια του ανώτερου επιπέδου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η ΑΕΛ Καλλονής.

Η ομάδα της Λέσβου έγινε η πρώτη στο νησί που κερδίζει την άνοδο στην Α’ Εθνική. Όμως η Δημοτική Αρχή καθυστέρησε αρκετά να συμβάλει στα βελτιωτικά έργα που χρειάζονταν για να πάρει έγκριση χρήσης το στάδιο. Το αποτέλεσμα ήταν η Καλλονή να ενοικιάζει τη μία αγωνιστική το ΟΑΚΑ και την επόμενη το “Κλεάνθης Βικελίδης” για ολόκληρη τη σεζόν! Οι φίλαθλοι της ομάδας ταξίδευαν κάθε εβδομάδα από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ παιχνίδια. Εν τέλει ο “Ταρλάς” πήρε αδειοδότηση και η Καλλονή εγκαταστάθηκε στη Λέσβο, στη δεύτερη χρονιά της στην Πρώτη Κατηγορία.

Οι ξενιτεμένοι Στερεοελλαδίτες

Ο Λεβαδειακός πέρσι χρειάστηκε να δώσει πολλά μαζεμένα εκτός έδρας παιχνίδια, για να μην χρειαστεί να παίξει κάποιο εντός έδρας μακρυά από τη Λιβαδειά. Ο λόγος της απαγόρευσης χρήσης του “Λάμπρος Κατσώνης” ήταν η διεύρυνση του στεγάστρου της βασικής εξέδρας του σταδίου.

Κι αν η επέκταση του στεγάστρου είναι κάτι προαιρετικό, στις περισσότερες περιπτώσεις οι πρωτοεμφανιζόμενοι σύλλογοι ξεσπιτώνονται υποχρεωτικά για να μπει σκέπαστρο πάνω από την εξέδρα των επισήμων, όπως ορίζει ο κανονισμός για τα γήπεδα της Α’ Εθνικής. Μία τέτοια περίπτωση είναι το Δημοτικό Στάδιο Λαμίας. Ο ΠΑΣ Λαμία χρειάστηκε να μετακομίσει στο Περιστέρι, το πρόσφατο 2017 όταν αντίστοιχα ήταν νεοφώτιστος στην κατηγορία και το “Αθανάσιος Διάκος” χρειαζόταν σωρεία διορθωτικών παρεμβάσεων.

Η μικρή σκεπή της Νίκαιας

Το ίδιο παραλίγο να προκύψει και με την άνοδο του Ιωνικού, όμως η προσθήκη ενός μικροσκοπικού στεγάστρου, έδωσε την έγκριση για να παίξει η ομάδα το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι στη Νεάπολη. Όμως στην παρούσα περίπτωση, τα προβλήματα δεν έπαψαν να υφίστανται. Κρύφτηκαν όσο η ομάδα αγωνιζόταν στην κορυφαία κατηγορία και αναδείχθηκαν ξανά με τον υποβιβασμό. Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε Ιωνικό και Δήμο Νίκαιας – Ρέντη, δεν άφησε εκτός κάδρου ούτε τον αγωνιστικό χώρο που είναι σε πολύ κακή κατάσταση, ούτε όμως και το στέγαστρο που δεν επαρκεί να καλύψει από βροχή περισσότερες από δύο σειρές καθισμάτων.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν το τεράστιο ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας και το ακόμη μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ της Α’ και της Β’ Εθνικής. Ομάδες που διεκδικούν τον προβιβασμό στη μεγάλη κατηγορία δεν παίζουν σε έδρες που να πληρούν τα κριτήρια ανόδου. Και όταν τελικά παίρνουν το πολυπόθητο εισιτήριο έχουν μόνο μερικούς μήνες να προλάβουν να καλύψουν όλα τα κριτήρια αδειοδότησης γηπέδου.

Εν κατακλείδι, μήπως θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να στηρίζουν έμπρακτα τους συλλόγους ΠΟΛΥ προτού ανέβουν στην Α’ Εθνική, όπως το πράττουν με μεγάλη πίεση χρόνου όταν τελικά ανεβαίνουν;

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium