“Νέος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος”: Το φαινόμενο της εποχής τώρα και στην Έδεσσα

Η πολύπλευρη ανάλυση του φαινομένου πολυδιάσπασης των ποδοσφαιρικών οντοτήτων της χώρας, με αφορμή το πρόσφατο παράδειγμα του Πανεδεσσαϊκου.

Ένα από τα πράγματι πολλά και για διαφορετικούς λόγους ζητήματα που προκάλεσαν διχογνωμία στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι το φαινόμενο ΝΠΣ. Κι αν το μυαλό όλων πηγαίνει στην περίπτωση της νεότευκτης ομάδας της πόλης του Βόλου, το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο εκεί.

Πριν από οποιαδήποτε άλλη άλλη αναφορά κρίνεται αναγκαίο να περιγραφεί το ίδιο το φαινόμενο. Συγκεκριμένα αυτό αφορά στις κατά τόπους προσπάθειες να δημιουργήθουν ομάδες που θα εκπροσωπούν το ευρύτερο κοινό μιας περιοχής και όπου είναι δυνατό μιας πόλης. Μια ανάγκη που προέκυψε εξαιτίας της πολυδιάσπασης συλλόγων κατά το παρελθόν και κυρίως στα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας. Τότε που υπήρχαν ομάδες όχι απλά ανά γειτονιά, αλλά χωρίς οποιαδήποτε σχέση με τον φυσικό χώρο, κοινώς ομάδες-σφραγίδες!

Φυσικά τα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας πέρασαν ίσως και ανεπιστρεπτί, ωστόσο η ομάδες-σφραγίδες παρέμειναν, αν όχι αυξήθηκαν. Χαρακτηριστική αυτού του τραγέλαφου είναι η περίπτωση της Νεάπολης Θεσσαλονίκης, εκεί όπου εκτός των άλλων ομάδων της περιοχής υπάρχει η “Αστραπή Νεάπολης” και η “ΑΕ Αστραπή Νεάπολης”, τώρα τι “ενώνει” αυτή η “αθλητική ένωση”, ένας θεός ξέρει!

Όπως γίνεται αντιληπτό το φαινόμενο των “ΝΠΣ” έρχεται να δώσει λύση σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρόλα αυτά δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Σε άλλες όπως αυτή  της Βέροιας αυτή αποτέλεσε μια τεχνική διευθέτηση για να συνεχίσει να αγωνίζεται σε εθνικό επίπεδο η ιστορική ομάδα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ σε αυτή του Βόλου αποτελεί στην πραγματικότητα προϊόν παραγοντικής έριδας του δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου με παράγοντες του Ολυμπιακού Βόλου, καθώς η δυνατότητα μιας ομάδας σε όλο τον δήμο είναι όχι απλά αδύνατη, αλλά ανιστόριτα άκυρη και άκαιρη, αφού Ολυμπιακός Βόλου και Νίκη Βόλου εκπροσωπούν τόσο διαφορετικές περιοχές όσο και διαφορετικές πολιτισμικές ιδέες. Αντίστοιχα το φαινόμενο παρατηρείται και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, εκεί όπου τα τελευταία χρόνια υπάρχει, μεταξύ και άλλων πολλών και μικρών ομάδων, εκτός του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και η Αλεξανδρούπολη FC. Ομοίως στην Κέρκυρα όπου στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχε ο ΑΟ Κασσιώπη Κέρκυρας και ο ιστορικός ΑΟ Κέρκυρα, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις έχουν υπάρξει ή υπάρχουν και σε άλλες πόλεις όπως η Καστοριά, η Ζάκυνθος, η Κόρινθος και πιθανόν και αλλού.

Πιο πρόσφατη περίπτωση, που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία είναι αυτή της νέας ομάδας της Έδεσσας, με το όνομα Πανεδεσσαϊκός. Πρόκειται για μια ομάδα, η ίδρυση της οποίας ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο. Συγκεκριμένα η ομάδα αποτελεί στην πραγματικότητα ποδοσφαιρική συνέχεια του Άρη Νησίου Πέλλας, με αλλαγή ονόματος και εμφανή τον στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερο κοινό από ότι αυτό ενός οικισμού, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της περιοχής ίσως και της χώρας. Πρόκειται για μια προσπάθεια με επικεφαλής τον Εδεσσαίο επιχειρηματία, κ. Βαγγέλη Μάινο, που μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος στον Άρη Νησίου, ομάδα που πρωταγωνιστούσε στην ΕΠΣ Πέλλας, με έμπειρα ρόστερ, φτάνοντας μάλιστα και σε τελικούς κυπέλλου της ένωσης.

Όπως γνωστοποιήθηκε κατά την παρουσίαση της ομάδας η έδρα της θα συνεχίσει να βρίσκεται στο γήπεδο του Άγρα, ενώ αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για δημιουργία σε αυτό κερκίδας 50 θέσεων προκειμένου να εκκινήσει η νέα προσπάθεια. Μάλιστα αίσθηση προκαλεί και το κίνητρο για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ειδικότερα, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της ομάδας ο διοικητικός παράγοντας αυτής “Έναυσμα ήταν όταν πριν από ένα χρόνο έτυχε να παίζουμε με την ομάδα της πόλης, στο κατάμεστο γήπεδο της πόλης και όλη η πόλη ήταν μαζί μας, γιατί σε εμάς έπαιζαν τα παιδιά της. Από εκεί ξεκίνησε η ιδέα…“. Πηγή: monobala.gr

Παρ’ όλα αυτά η δημιουργία του νέου αυτού συλλόγου προξένησε και αρκετές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Έδεσσας. Ειδικότερα η διοίκηση του ιστορικής ομάδας της πόλης, του Εδεσσαϊκού, που την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο θα αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία της ΕΠΣ Πέλλας, απέστειλε εξώδικο στη νέα ομάδα, αναφορικά με το όνομα και τα χρώματα αυτής.

Όπως φανερώνεται τόσο στην τελευταία όσο και στις άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, το κίνητρο της δημιουργία “ΝΠΣ” είναι η ανάγκη υπέρβασης της πολυδιάσπασης που επικρατεί στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ανάγκη για την δημιουργία ομάδων που θα εκπροσωπούν μια ευρεία περιοχή, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερο εύρος φιλάθλων-πελατών, δηλαδή περισσότερα έσοδα. Ωστόσο και σε αυτή, όπως και σε άλλες, την περίπτωση σαν λαός έχουμε την τάση να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, καθώς συχνά οι απόπειρες συνένωσης δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο, υποκρύπτουν ιδιοτελή κίνητρα και αντιπαλότητες μεταξύ παραγόντων, με αποτέλεσμα το οποίο εγχείρημα να είναι καταδικασμένο, αν όχι σε αποτυχία, σε μετριότητα εν τη γενέσει του.

Εν κατακλείδι, πάγια θέση του συντάκτη του παρόντος κειμένου είναι υπέρβαση του προβλήματος της πολυδιάσπασης ομάδων και η δημιουργία ομάδων σε ευρύτερο επίπεδο πόλης ή δήμου/δημοτικής ενότητας ανάλογα την εκάστοτε περίπτωση. Όμως, μια τέτοια συσπείρωση πρέπει να γίνεται με ανιδιοτελή κίνητρα, με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και με τον απαραίτητο σεβασμό στις τρέχουσες οικονομικοπολιτικές, γεωγραφικές δημογραφικές συνθήκες, καθώς και την ιστορία τόσο την ποδοσφαιρική όσο και της κάθε τοπικής κοινότητας.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium