Τα ξεχασμένα Γρεβενά αναζητούν λαμπαδηδρόμους του Πυρσού

Ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της περιφερειακής ενότητας των Γρεβενών, Πυρσός, βρίσκεται ύφεση αγωνιστικά, όχι όμως και στη συνείδηση του κόσμου.

Αν χρειαζόταν να απαντήσω στην ερώτηση “Ποιος Νομός της Ελλάδας προσελκύει την μικρότερη προσοχή;” θα διάλεγα τον Νομό Γρεβενών. Λίγο η τοποθεσία και ορεινοί όγκοι, λίγο ο μικρός πληθυσμός και λίγο το ελλιπές οδικό δίκτυο συμβάλλουν στην απομόνωση των Γρεβενών από την υπόλοιπη χώρα. Από ιστορία και γεωλογικό πλούτο δεν τους λείπει τίποτα, αφού στη Μεσόγειο είναι δύσκολο να βρεις μη προικισμένο μέρος. Και ποιο είναι το καλύτερο μέσο προβολής για μια περιοχή που είναι ξεχασμένη από τον χάρτη; Μα φυσικά ο αθλητισμός.

Ευτυχώς, τα Γρεβενά έβγαλαν από τα σπλάχνα τους έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών, τον Μίλτο Τεντόγλου. Ξαφνικά, τα ΜΜΕ θυμήθηκαν ότι υπάρχει και αυτή η περιοχή. Τώρα, σε κάθε διεθνές μίτινγκ στίβου υπάρχουν πάντα απεσταλμένοι στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας για να καταγράψουν τις αντιδράσεις των ντόπιων. Τι κι αν πλέον οι δημοσιογράφοι επισκέπτονται τον Νομό, τι κι αν πλέον το Στάδιο της πόλης πήρε το όνομα του Ολυμπιονίκη μας, τα προβλήματα απομονωτισμού παραμένουν. Παράλληλα, υπάρχουν και οι Σειρήνες Γρεβενών, η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου που δίνει το “φιλί της ζωής” στο κατά τα άλλα ημιθανές γρεβενιώτικο ποδόσφαιρο.

Τι συνέβαινε όμως πριν τον Μίλτο και τις Σειρήνες; Τότε υπήρχε ο Φιλοπροοδευτικός Αθλητικός Σύλλογος Γρεβενών “Ο Πυρσός”. Η ομάδα με το ξεχωριστό όνομα δεν έχει τις επιτυχίες που έχουν διαγράψει οι περισσότερες στη Μακεδονία. Παρά ταύτα, αποτελούσε τον φωτεινό σηματοδότη της περιοχής. Ειδικότερα τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν τα Γρεβενά ήταν ακόμη περισσότερο αποκομμένα από την υπόλοιπη χερσαία Ελλάδα, ο Πυρσός κρατούσε κυριολεκτικά τη φλόγα αναμμένη. Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή του ονόματος του.

Τη διετία 1971-73 κατάφερε να προβιβαστεί στη Β’ Εθνική Κατηγορία. Αυτό αποτελεί μέχρι και σήμερα το σπουδαιότερο αγωνιστικό επίτευγμα. Ο Πυρσός όπως και οι περισσότερες ελληνικές ομάδες πέρασε από πολλές συγχωνεύσεις. Μέσα από αυτές, τα συνήθη χρώματα λευκό και πράσινο, μπλέχτηκαν με το κόκκινο και αργότερα το κίτρινο. Στη συνείδηση του κόσμου όμως, μέχρι και σήμερα, επικρατούν τα παραδοσιακά λευκοπράσινα ή… biancoverde όπως αποκαλούνται οι οργανωμένοι φίλαθλοι του συλλόγου.

Φέτος, αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Γρεβενών, το οποίο διεξήχθη έπειτα από διακοπή ενάμισι έτους. Ο Πυρσός βρίσκεται έκτος ανάμεσα στις επτά συμμετέχουσες ομάδες. Ανεξαρτήτως της φετινής αγωνιστικής παρουσίας, είναι δεδομένη η επάνοδος του, το λιγότερο στην Τρίτη Εθνική Κατηγορία. Φτάνει να το πιστέψουν οι ντόπιοι. Άλλωστε, όπως γράφτηκε και νωρίτερα, για να μην ξεχνάμε τα Γρεβενά από τον χάρτη, έχουμε ανάγκη “περισσότερο” Πυρσό..!

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium