Το ποδόσφαιρο στη Βοιωτία πριν την… “αυτοκρατορία” του Λεβαδειακού

Σας καλωσορίζουμε σε μία ακόμη χωροχρονική “ανασκαφή”. Αυτήν τη φορά, αναζητούμε τις ρίζες του βοιωτικού ποδοσφαίρου, ύστερα φυσικά και από προτροπή αναγνωστών μας!

Οι πρώτοι “σπόροι” του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα ρίχτηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη, μιας και ως λιμάνια αποτέλεσαν χώρους μεταλαμπάδευσης ιδεών, άρα και υπήρξαν τα πρώτα κέντρα από τα οποία ξεκίνησε το αγαπημένο μας, μέχρι και σήμερα, άθλημα.

Στην επαρχιακή Ελλάδα το ποδόσφαιρο ξεκίνησε μετά το 1920. Στην Βοιωτία τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις δύο μεγάλες πόλεις του νόμου. Στη Λιβαδειά και στη Θήβα, και όπως καταλαβαίνετε ο ανταγωνισμός ήταν ευδιάκριτος…

Ποιες ήταν οι πρώτες ομάδες στην Βοιωτία;

Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι σύλλογοι δημιουργήθηκαν από ομάδες φοιτητών, φίλων και συγγενών.

28/6/1925: Φοιτητές στήνουν την πρώτη ομάδα της Βοιωτίας. Τον “Ηρακλή” Θηβών. Περίπου την ίδια εποχή, σε Λιβαδειά και Θήβα οι ομάδες αυξάνονται.
Παρέες φοιτητών και φίλων ιδρύουν στη Λιβαδειά τον “Άρη” Λιβαδειάς, το “Λάμπρο Κατσώνη”, τον Εθνικό και τον Πλούταρχο, ενώ από μεριάς της Θήβας έχουμε τον Ατρόμητο, το “Νέο Αστήρ”, τον Ιωνικό και τον “Αθλητικό όμιλο Θηβών”.

Ιδρύεται η ΕΠΣΕΒ.

Τον Νοέμβριο του 1928 στην Χαλκίδα ιδρύεται η ΕΠΣΕΒ, (Ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων Εύβοιας-Βοιωτίας), και από εκείνην τη στιγμή και έπειτα, αναγνωρίζονται τα πρώτα ποδοσφαιρικά σωματεία. Οι ομάδες που αναφέρθηκαν νωρίτερα, παίρνουν αμέσως την αναγνώριση και ακολουθούν αυτές που αναγνωρίζονται με βάση το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς. Εκείνες είναι ο Τροφώνιος, το Εμπρός Λιβαδειάς, η Παλλεβαδειακή Ένωση, ενώ έχουμε και την αναγνώριση του “Αθλητικού Συλλόγου” Δαύλειας.

Τις μέρες των αγώνων, ακόμα και με τις χειρότερες καιρικές συνθήκες, το φίλαθλο πνεύμα έπνιγε κάθε γήπεδο του νόμου της Βοιωτίας!

Το ποδόσφαιρο μετά την κατοχή των Γερμανών βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Δελτία, μητρώα και σφραγίδες δεν υπάρχουν για καμιά ομάδα. Δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν σκοτωθεί από τους Γερμανούς, απομακρυνθεί λόγω της κατάστασης της εποχής και που θρηνούν των χαμό των συγγενών τους.

Το πρώτο πρωτάθλημα της ΕΠΣΕΒ.

Οι ομάδες της Θήβας είχαν σαφέστατα την υπέροχη απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Σπάνια θηβαϊκή ομάδα κερδίζει με λιγότερα από τρία τέρματα.
Πρώτος και… καλύτερος αναδείχθηκε ο Άρης Θήβας στο πρώτο πρωτάθλημα της ΕΠΣΕΒ.

Και εγένετο… Λεβαδειακός..!

Το καλοκαίρι του 1961 πάρθηκε η θαρραλέα απόφαση από παράγοντες της Παλλεβαδειακής και του Τροφωνίου, να ενώσουν τις ποδοσφαιρικές τους δυνάμεις και να δημιουργήσουν το Λεβαδειακό, που μέχρι και σήμερα αποτελεί το καμάρι της Βοιωτίας.
Κόντρα στις προλήψεις και το φανατισμό της εποχής, κυριάρχησε η λογική για το ποδοσφαιρικό συμφέρον της Λιβαδειάς. Δύο ομάδες που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα, δημιούργησαν μια ομάδα που δε θα απασχολούσε μόνο τη Βοιωτία, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα…!

Στην φωτογραφία απεικονίζεται η ομάδα της Παλλεβαδειακής Ένωσης, το έτος 1930, ένας εκ των δύο προγόνων του Λεβαδειακού, μαζί με τον Τροφώνιο.
Πηγή: Περιοδικό “Λάμπρος Κατσώνης”

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium