Ζάκυνθος: Η “μεγάλη κυρία” του Ιονίου

Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Ζάκυνθος 1961 αποτελεί ίσως το σωματείο με τη μεγαλύτερη συσπείρωση φιλάθλων στα νησιά του Ιονίου.

Ο χαρακτηρισμός “Βασίλισσα του Ιονίου” μοιράζεται μεταξύ της Ζακύνθου και της Κέρκυρας. Όμως, το προσωνύμιο “μεγάλη κυρία” θα μπορούσε να δοθεί αποκλειστικά στη Ζάντε αφού το πανέμορφο σήμα της, θυμίζει Γιούβε. Φυσικά, όταν μιλάμε για Ιόνιο οι ιταλικές επιρροές είναι τεράστιες. Οπότε δεν προκαλεί εντύπωση ότι το λογότυπο των “κυανοκίτρινων” έχει πατήσει πάνω στο παλιό έμβλημα της Γιουβέντους πριν την απλούστευση στο μοτίβο των “J”.

Η Ζάκυνθος έχει ως ημερομηνία ίδρυσης το 1961, το έτος δηλαδή που ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ένας εκ των δύο συλλόγων που ενώθηκαν για να δημιουργηθεί το 1970 ο ΑΠΣ Ζάκυνθος. Πιο συγκεκριμένα, ο Ζακυνθιακός και ο Απόλλων δημιούργησαν το σωματείο που έμελε να γράψει ιστορία στο ζακυνθινό ποδόσφαιρο.

Το πέταγμα από το τοπικό στις εθνικές κατηγορίες

Το μεγάλο βήμα στα ανώτερα σκαλιά του ελληνικού ποδοσφαίρου ήρθε σχετικά πρόσφατα. Συγκεκριμένα, το 2013 η Ζάκυνθος κατέκτησε για πρώτη φορά την άνοδο στη Β’ Εθνική. Εκεί έμεινε για 3 σεζόν.

Το 2016 έπεσε και υπό το χείλος της διάλυσης, η μοίρα επεφύλασσε μία ακόμη συγχώνευση. Μάλιστα, και πάλι συμμετείχε ομάδα με το όνομα Ζακυνθιακός. Ο Ζακυνθιακός ΑΟΠ είχε μόλις κατακτήσει την άνοδο στη Γ’ Εθνική, τη σεζόν 2016/17. Έτσι, συνεργάστηκε με τον ΑΠΣ Ζάκυνθο και δημιούργησαν τον ΑΠΣ Ζάκυνθος 1961. Υπό τη νέα μορφή η ομάδα κέρδισε ακόμη μια άνοδο στη Β’ Εθνική, τη σεζόν 2020/21, χωρίς ωστόσο να επιτύχει την παραμονή. Αυτές οι 4 συμμετοχές στη δεύτερη κατηγορία είναι οι σημαντικότερες διακρίσεις του σωματείου.

Επιπλέον, τη σεζόν 2008/09 έφτασε ένα βήμα πριν τους 8 του Κυπέλλου Ελλάδας, ως ομάδα Γ’ Εθνικής, όμως έμεινε εκτός διοργάνωσης από τον Πανθρακικό της Πρώτης Κατηγορίας. Μάλιστα, στο εν λόγω παιχνίδι φτάσαμε στην παράταση για να περάσει η ομάδα της Κομοτηνής από το γήπεδο της Ζακύνθου.

Η παρούσα συνθήκη στην ομάδα

Φέτος συμμετείχε στον τρίτο όμιλο της Γ’ Εθνικής. Γλίτωσε τον υποβιβασμό στην “κόψη του ξυραφιού”, αλλά ακόμη και έτσι, μπορεί πλέον να προγραμματίσει τα πλάνα για μία καλύτερη αγωνιστική χρονιά τη σεζόν 2023/24. Επιπρόσθετα, η Ζάκυνθος κατέκτησε φέτος και το Κύπελλο ΕΠΣ Ζακύνθου.

Ειδική μνεία ασφαλώς χρήζουν οι φίλαθλοι της. Οι Ζακυνθινοί έχουν αποδείξει πολλές φορές τη συσπείρωση γύρω από τη Ζάντε. Οι πιστοί φίλοι της, πάντοτε στηρίζουν την ομάδα, εντός και εκτός έδρας, ανεξαρτήτως απόστασης και καιρικών συνθηκών. Η χαρακτηριστική γιγάντια κρεμασμένη φανέλα πάνω από το Κλειστό Γυμναστήριο είναι το σήμα κατατεθέν τους. Ασφαλώς, ο αριθμός 12 συμβολίζει το γεγονός πως οι φίλαθλοι αποτελούν τον δωδέκατο παίκτη της ομάδας.

Από μέρους μας, καλή επιτυχία για τη νέα σεζόν στους “κιτρινομπλέ”! Μακάρι να δούμε μετά τον Τηλυκράτη, τόσο τη Ζάκυνθο όσο και την Κέρκυρα να πρωταγωνιστούν στο προσκήνιο των επαγγελματικών κατηγοριών. Το Ιόνιο σφύζει από ταλέντο και πάθος για το ποδόσφαιρο αποδεδειγμένα.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium