Φωκικός: Μια εξαφανισμένη “δύναμη”

Στα τοπικά της Ε.Π.Σ. Φωκίδας μένει “κρυμμένος” ο Φωκικός Άμφισσας, δύναμη της Φθιωτιδοφωκίδας των προηγούμενων δεκαετιών.

Η ιστορία ξεκινάει το 1928, όταν ιδρύεται ο Παναμφισσαϊκός Π.Ο. από φίλαθλο κόσμο του ποδοσφαίρου της περιοχής και… δύο γιατρούς(!).

Στις 3 Μαΐου του 1931 γίνεται ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας της ομάδας απέναντι στην Ένωση Ιτέας, ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν αναγνωρίζεται επίσημα και από την ΕΠΟ.

Ωστόσο, τον Μάιο του 1952 μετονομάζεται σε Αμφισσαϊκό και μετά από μια δεκαετία κάνει το ντεμπούτο του στην Β’ Εθνική, το 1961-62 και 1962-63.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, ονομάζεται επίσημα ως Α.Σ. Φωκικός, όνομα που κρατά μέχρι και σήμερα.

Τελικά, τον Ιούνιο του 2016 αποφασίζεται η διάλυση του συλλόγου και η ίδρυση ενός νέου με ονομασία “Φωκικός Αθλητικός Σύλλογος”.

Την αγωνιστική περίοδο 1973-74 καταγράφηκε ένα σπάνιο ρεκόρ, σε αγώνα του Φωκικού με τον ΠΑΣ Πρέβεζας, με τους θεατές να ξεπερνούν τους 6.500, ενώ την περίοδο 1991-92 σε αγώνα με τον Ναυπακτιακό Αστέρα το στάδιο της Άμφισσας γέμισε με σχεδόν 4.500 φιλάθλους.

Ο Φωκικός Άμφισσας μετρά 6 συμμετοχές στην Β’ Εθνική (οι 4 μάλιστα συνεχόμενες), 7 στην Γ’ Εθνική, ενώ σε περιφερειακό επίπεδο έχει 22 συμμετοχές.

Στην τροπαιοθήκη του έχει 3 πρωταθλήματα Δ’ Εθνικής, 9 πρωταθλήματα Ε.Π.Σ. Φωκίδας, 1 της Ε.Π.Σ. Φθιωτιδοφωκίδας, 4 της Ε.Π.Σ. Φθιωτιδοφωκίδας/Ευρυτανίας, 3 Κύπελλα Ε.Π.Σ. Φθιωτιδοφωκίδας/Ευρυτανίας, 13 Κύπελλα Ε.Π.Σ. Φωκίδας και ένα Σούπερ Καπ Φωκίδας.

Σήμερα, η ομάδα αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Φωκίδας, με παίκτες και φιλάθλους να αναμένουν δόξες και τιμές όπως παλιά!

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium