Η ηρωική απόβαση της Ξάνθης

Η μεγάλη εκδρομή των φιλάθλων του ΑΟ Ξάνθης το 2015 στο ΟΑΚΑ για τον τελικό του Κυπέλλου, κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο τελευταίος τελικός Κυπέλλου Ελλάδας στον οποίο συμμετείχε επαρχιακή ομάδα, είναι αυτός της 23ης Μαΐου 2015. Η Ξάνθη νίκησε στον ημιτελικό τον Ηρακλή και πέρασε στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό που με τη σειρά του είχε αποκλείσει τον Απόλλωνα Σμύρνης. Μάλιστα, ο Ηρακλής τότε αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική και η Ξάνθη ανέκοψε την πιθανότητα να γίνει ο “γηραιός” η πρώτη ομάδα δεύτερης κατηγορίας σε τελικό Κυπέλλου.

Εκείνη την περίοδο, τον τελικό φιλοξενούσε πάντα το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, δηλαδή το ΟΑΚΑ, ανεξαρτήτως συμμετεχόντων. Επομένως, οι Ξανθιώτες φίλαθλοι ταξίδεψαν από την ακριτική Θράκη μέχρι την Αθήνα για το μεγαλύτερο παιχνίδι της ιστορίας τους. Συγκεκριμένα, οι καταγραφές μιλούν για 4 χιλιάδες κόσμο. Κάποιες άλλες, λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο. Όμως αυτό που έχει σημασία, είναι πως υπήρξαν άνθρωποι που σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, ταξίδεψαν τόσα χιλιόμετρα για ένα ματς που το πιθανότερο αποτέλεσμα ήταν η ήττα, κόντρα σε έναν πανίσχυρο Ολυμπιακό. Αναλυτικά, η απόσταση μεταξύ ΟΑΚΑ και της πρωτεύουσας του Νομού Ξάνθης ισοδυναμεί με 700 χιλιόμετρα!

Εν τέλει πράγματι, ο Ολυμπιακός δεν άφησε περιθώρια στην Ξάνθη να διεκδικήσει το τρόπαιο. Κέρδισε 3-1, όμως οι φίλοι του ΑΟΞ έμειναν μέχρι το τέλος και χειροκρότησαν την ομάδα που έκανε περήφανη όλη την πόλη!

Το επίτευγμα μεγεθύνεται στη σκέψη πως έκτοτε οι φιναλίστ είναι πάντα 2 εκ των 4 συνηθισμένων “υπόπτων”!

Αναλυτικά οι τελικοί από το 2015 εώς το 2023

2015: Ολυμπιακός – Ξάνθη 3-1
2016: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2
2017: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1
2018: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-2
2019: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0
2020: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 0-1
2021: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2
2022: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-0
2023: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ ?-?

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ;

Tags :

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Κορυφαία Άρθρα

YouTube Videos

Βρείτε Μας Στα Social

Facebook Feed

@2023 - All Right Reserved. Designed and Developed by ilirium